25 évnyi luxus Toyota – negyedszázados a Lexus

Idén 25 éves a Lexus, a Toyota luxusmárkája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

1989-ben, a Detroiti Autószalonon mutatkozott be a Lexus LS 400 és ezzel a Toyota luxusmárkája.


Japán luxusautó? Pár évtizede még elképzelhetetlen volt, de mára a japánok utolérték a nagy német triót. A Toyota is azt a marketingtaktikát választotta, hogy megbízhatóságukról ismert, amerikai szemmel kicsi és kis fogyasztású autóiktól függetlenül új luxusmárkát vezet be, és ezzel megy nagy német és amerikai konkurensek ellen. A nyolcvanas években így tett a Honda az Acurával és így lett a Nissanból is Infiniti, de Acurát mifelénk nem forgalmaznak, az Infiniti meg máig kevésbé elfogadott prémiumautóként, mint amennyire az lett a Lexus.
Hirdetés


Nem mintha nem lett volna korábban ilyen kategóriájú Toyota, de a japán belpiacos Crown és a több évtizede szinte változatlan, V12-es Century nem igazán felelt meg sem az amerikai, sem az európai vásárlók ízlésének. Épp ezért már 1983-ra megszületett a döntés az új márka megalapításáról, és 1985-től óriási költségvetésből megkezdődött az LS 400 kifejlesztése. Háromszáz védjegy bejegyzése és mintegy másfél milliárd akkori német márka elköltése után kész lett az első autó, amit pár év alatt több modellsorozat követett.

Az eltelt időben 6,5 millió autót gyártottak toyotás megbízhatósággal és előremutató technikával. Európában félmillió autót adtak el és a tavaly értékesített autók 94%-a (itthon mind) hibrid volt. A nagy LS-t 1993-ban követte a GS és 1999-től kapható a középkategóriás IS. 1998-ban az első RX nyitotta az azóta elterjedt prémium SUV-ok sorát. 2005-óta a Lexusok az L-Finesse formanyelv jellegzetességeit hordják magukon és 2007-óta elérhetőek a sportosabb F változatok.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?