2,5 óra alatt kimutatható a koronavírus a Bosch tesztjével

A Bosch Healthcare Solutions és a Randox Laboratories találmánya segíthet megfékezni a koronavírust

Az egyik legnagyobb autóipari beszállító, a Bosch egészségügyi leányvállalata egy olyan eszközzel állt elő, ami jelentősen felgyorsíthatja a koronavírus kimutatását.

A koronavírus miatt veszélyben van a világ egészségügyi rendszere, a gyorsan terjedő járvány sok helyen teljesítőképességük határára kényszeríti a kórházakat, így minden segítség hasznos most, bárhonnan is jön. Az autóipar is kiveszi a részét a küzdelemből, a gyárleállásokon kívül egyes vállalatok maszkokat, lélegeztetőgépeket termelnek, a MOL fertőtlenítőszereket gyárt. A Magyarországon több gyárral is jelenlévő német Bosch azon kívül, hogy a kormányművektől a motorvezérlésen át az önvezetéshez szükséges alkatrészekig és szoftverekig szinte mindennel foglalkozik, a járműiparon kívül is tevékenykedik, 2015 óta például a Bosch Healthcare Solutions nevű leányvállalatuk egészségügyi termékeket és szolgáltatásokat is nyújt. Az ír Randox Laboratories-zal összefogva most egy olyan eszközt készítettek, ami akár 2,5 óra alatt ki tudja mutatni a koronavírust. A jelenleg elterjedt módszerek egy-két napot is igénybe vehetnek a mintavételtől számítva, hogy kimutassák, fertőzött-e a tesztalany, így hatalmas segítség lehet a kórházaknak, laboratóriumoknak ez az új eszköz. A vizsgálandó személy szájából vagy torkából vett mintát egy kazettába kell helyezni, amit a Bosch Vivalytic nevű kompakt gépezete elemez, és akár 2,5 fél órával később már közli is az eredményeket. A gyors analízis mellett az is óriási előny, hogy a mintát nem kell elszállítani, a teszt helyben történik, így a tesztalany gyorsan megbizonyosodhat állapotáról, a kórház pedig szükség szerint azonnal elkülönítheti a beteget, megelőzve ezzel a további fertőzéseket.
Hirdetés
A gyár elmondása szerint ez a világ egyik első teljesen automatizált molekuláris diagnózistesztje, ami ráadásul a koronavíruson kívül kilenc másik légúti megbetegedést, köztük az influenza A és B típusát is képes kimutatni ugyanazon elemzés során. Az eljárás 95%-os pontossággal működik, és megfelel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) követelményeinek is. A Vivalytic eszköz kifejezetten felhasználóbarát, az egészségügyi dolgozókat nem szükséges betanítani a használatára. 100 ilyen eszköz 24 órás üzemeltetése napi 1000 teszt elvégzését teszi lehetővé, ami a Bosch szerint jelentős mértékben segíthet a koronavírus megfékezésében, hiszen egyes laboratóriumok már most is teljes kapacitáson futnak. Először áprilisban, Németországban lesz elérhető a Vivalytic és a hozzá tartozó tesztkazetták, később pedig Európa és a világ többi piacára is eljuttatják majd.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?