255 kilométert tud megtenni a német napelemes autó

Napelemek segítik egy német start up villanyautóját

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az lenne a legegyszerűbb, ha nem kellene tárolni az energiát. Ha központi csillagunk fényéből azonnal kinyernénk és mozgásra fordítanánk. Nos, errrefelé tett egy lépést a Sono Motors, de azért még távol a megoldás.


Hiába burkolnak be napelemekkel egy autót, azzal egyelőre még nem lehet annyi energiát nyerni bármelyik napszakban, bármelyik évszakban, amellyel egy autó mindig mozgásképes. Viszont segíthet némi pluszhoz jutni. A német Sono Motors alkotása, a Sion egy elég furcsa kinézető jármű, de a technikája nagyon okos. Tervezői nem csupán a tetőlemezére szereltek napelemeket, hiszen jutott még a motorháztetőre, az ajtókra, a csomagtérfedélre és a hátsó lökhárítókra is. Szóval minden centire, ahol található némi sík felület.

Viszont a 330 cella maximum 1204 wattot generál és egy 35 kWh-ás akkumulátor tárolja az energiát. Ezzel a WLTP szerint 255 kilométert képes haladni az autó egy töltéssel, ami persze hálózatról is megtehető. Azonban, ha a szikrázó napsütésben sikerül leparkolni a gépet, akkor akár 30 kilométerrel megnövelhető még a hatótáv. Villanymotorja egyébként 161 lóerős és 290 Nm forgatónyomatékot képes az autó mozgatásához csatasorba állítani. Legnagyobb sebessége 140 km/h, míg álló helyzetből nem egészen 9 másodperc alatt felgyorsul 100 km/h tempóra.
Hirdetés

Az utastérben is látható még egy nagyon érdekes megoldás. Méghozzá a légszűrő, amelynek szerepét egy jó nagy adag moha kapta. A tervezők szerint az élénk színű növények rengeteg port képesek kiszűrni a levegőből, ezért alkalmazták ezt a megoldást az autóban. A járműről az alábbi videóban tudhatsz meg még többet. Kicsit több, mint 20 perces, de érdemes végignézni!
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?