27,4 évig tartó akkumulátort fejlesztettek ki a németek

Olcsóbb benzin, örök életű akkumulátorok?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Egyre jobb hírekkel szembesülhetnek az autósok, az üzemanyagárak apadása mellett a jelenlegieknél is jobb akkumulátorokat várhatunk.

Olyan lítium-ion akkumulátort fejlesztett ki villanyautók, illetve konnektorból tölthető (plug-in) hibridek számára a baden-württembergi ZSW megújulóenergia-kutató szakemberei, amelyek 10 000 töltés után is újkori kapacitásuk 85%-át tudják. Ez azt jelenti, hogy egy villanyautóban napi egyszeri töltéssel is 27,4 évig szolgálhatna legalább 85%-os kapacitással az új akkumulátor. Tegyük hozzá, hogy számos esetben nem is szükséges naponta tölteni egy villanyautót, s azt is, hogy nyugodtan elketyeghetne az még 80%-os akkumulátorral.
Az új akkumulátor löketet adhat a villanyautók, illetve a konnektoros hibridek terjedésének. Energiakapacitása sem szerény, 1,1 kW/kg. Így aztán nyugodtan lehetne nagy teljesítményű, magas energiaigényű villanymotorokat tenni a villanyautókba, amelyeknél - főként városi használatra - még az benzinárak várható, de messze nem biztos további áresése esetén sincs jobb alternatíva. Az újfajta lítium-ion akkumulátor kifejlesztése után a baden-württembergi megújulóenergia-kutatók olyan energiatárolókat szeretnének kifejleszteni, ami szél- és napenergiából tölti magát, hogy az autózás ne csak helyi szinten, hanem lehetőleg minél inkább teljes egészében emissziómentes, vagy legalábbis alacsony emissziójú legyen.
Hirdetés
Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az új akkumulátorokkal számos jelenlegi villanyautó hatótávja növelhető lenne, hagyományos hibridek is konnektorossá alakíthatók lennének, akkor bizony egészen bizakodóan várhatjuk a jövőt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.28. at 23:08
  Permalink

  Az tényleg úgy van, hogy bekopogtat és a jóságos T betűsök nem nyúlják le. De csak azért, mert T betűvel kezdődik a nevük. Beszéltél mindegyikkel, hogy értékelnék-e a találmányokat? Biztos.

 • 2017.10.28. at 23:08
  Permalink

  Ha valaki ilyen okos és hozzáértő, akkor miért nem azokat keresi fel, akik értékelnék is a találmányát és valóban szükségük van rá? Csak úgy hirtelen: Tesla, Toyota…

 • 2017.10.28. at 23:08
  Permalink

  Hmm.. Csak idő kérdése volt, bár nem a németeké a dicsőség, hanem na kié? Hát persze, hogy a magyaroké! Van szerencsém személyesen is ismerni azt a nagyszerű feltalálót, aki hihetetlen akkumulátor találmányával már járt a Vartánál, Boschnál és még ki tudja hány nagyágyúnál, bemutatva tudományát és találmányát… Mindenhol a következő választ kapta: “Megvesszük, most azonnal és a tervekkel együtt elzárjuk a legbiztonságosabb széfünkbe!”

Vélemény, hozzászólás?