30 éves Enzo utolsó Ferrarija

Idén 30 éve, hogy bemutatkozott minden idők legkívánatosabb Ferrarija, az F40

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Repül az idő, 30 év autónál már veteránnak számít, most a Ferrari F40 lépett át a harmadik ikszen. Az Enzo Ferrari felügyelete alatt készült utolsó Ferrari ettől csak még vágyottabb.


Enzo Ferrari 1988 augusztusa óta nincs köztünk, a harmincéves évfordulóra több mozifilm is készül tragédiákban és sikerekben gazdag életéről. Az elsősorban a Forma-1 kezdetei óta létező Scuderia Ferrari versenyistálló vezetője csodás járműveket adott a világnak. A legutolsó, amihez még köze volt, az F40, a márka alapításának 40. évfordulójára készített szupersportkocsi. A többé-kevésbé a 308 GTB és a 288 GTO Evoluzione tanulmányautó ötvözéséből létrejött középmotoros szörnyeteg tulajdonképpen versenytechnikát vitt közútra.
Hirdetés

Csodálkozunk azon, hogy ma már a Ferrari is turbósít, pedig az F40 2,9 literes, 478 lóerős V8-as motorját is két hatalmas turbó lélegeztette. A tisztán hátsókerékhajtású sportkocsi mindenféle elektronika nélkül került közútra, így nincs menetstabilizátor, kipörgésgátló, meg vészfék-asszisztens, csak a sofőr, és amit ő csinál. Olyan anyagokat használtak, amik korábban nem jelentek meg közúton, ilyen a kevlár erősítésű karosszériaelemek és a magnézium felhasználása. Utóbbiból készült például az olajpumpa, a szelepfedelek, a légbeömlők és a váltó burkolata is. Mindent a könnyű karosszériáért áldoztak fel, se szervokormány, se fékrásegítés, rádió még viccből se. Az F40 sportkocsi 1987. július 21-én mutatkozott be a maranellói Civic Centerben, ahol ma a Ferrari múzeuma áll. Idén 30 éves, és talán még kívánatosabb, mint valaha volt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?