30 százalékot spórol a Toyota legújabb motorcsaládja

Új 1,0 és 1,3 literes motor a Toyotától

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Még nem is tudni, hogy hány hengeres, de biztosan a fogyasztás bajnoka lesz a Toyota újgenerációs, kis lökettérfogatú VVT-iE motorja.


Két - 1,0 és 1,3 literes - lökettérfogattal mutatták be Japánban a legújabb Toyota-motort, világszerte a jövő év végéig fog bemutatkozni, és a következő években összesen 14 változat érkezik belőle. Mindnek a termikus hatásfok lesz a csodafegyvere, hiszen az elégetett üzemanyag erejéből még mindig óriási a felszabaduló hő okozta vesztesség. A Toyota eddig is élen járt a termikus hatásfok javításában, hibridjeihez használt Atkinson-ciklusú motorjai ezen a téren jobbak, mint az Otto motorok. Eltérő ütemhosszokkal sikerült a dízelekéhez hasonlóan jó termikus hatásfokot elérni. Az új motorcsalád nagyobbik tagja, az 1,3 literes VVT-iE is ezt a technikát alkalmazza.
Hirdetés


Hosszabb tágulási ütemmel csökkentett vesztességhő és magas, 13,5:1 arányú sűrítési viszony teszik lehetővé a fogyasztáscsökkentést. A Toyota a szelepek kialakításával is tudott trükközni. Az új forma, a hengerbe behatoló benzin-levegő keverék áramlását segíti. A VVT-iE motor a már megszokott változó szelepvezérlés mellett kipufogógáz visszavezetést is alkalmaz az égés tökéletesítésére és a fogyasztás csökkentésére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  “…az autósok több, mint 90%-át egyáltalán nem érdekli az autója műszaki tartalma”

  Téged ezek szerint érdekel, de mégis igen csak dilettáns vagy a témában.
  De miben nem? Nem igaz?
  Oktatás sem volt az erősséged, pedig állítólag azt még tanultad is. 😀

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Izgalmas és üdítő koncepció. Csak teljesen hülye emberek hasonlítják a turbó motorokhoz. A még hülyébbek elkezdik latolgatni, hogy miért is jobbak annál? Más. tessék érlelgetni a szót: más. Nem baj, hogy vannak gyárak, akik így, míg mások másképpen képzelik a modern motorokat, ugyanis ettől nekünk, vásárlóknak van választási lehetőségünk (bár az autósok több, mint 90%-át egyáltalán nem érdekli az autója műszaki tartalma)

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Ja, hogy az olajfogyasztás ez esetben normális.
  Idegen márkánál természetesen óriási gond.

  Csókoltatlak, a turbódízelemben minden eredeti 200ezer km. fölött.
  Leülhetsz.

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Szerintem tévedsz.
  Nekem egy újonnan vásárolt 1,8-as 192 lovas szívó motoros autóm van (jobb mint a Type-R), így úgy érzem van tapasztalatom a témában. Ennél jobb motort nem valószínű, hogy bárki gyártott a maga idejében.
  Jelenleg 227.000km van az autóban hiba nélkül. Egy turbó már valószínűleg behalt volna, főleg az én stílusommal.
  Szinte nincs nap, hogy ne forgatnám el 8300-ig (még mindig lúdbőrös leszek a hangjára). Gyengülést nem érzek és nem tapasztalok. 🙂 Egy kicsit csipegeti az olajat, de az lenne a furcsa ha nem tenné.
  Szóval nekem más autó nem is kéne, de sajnos előbb utóbb le kell cserélnem, de húzom amíg lehet. Ilyen autóm sajnos nem lesz több, az nagyon valószínű. 🙁

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Én is inkább egy szívó motorra voksolnék bizonyos feltételek mellett pl vw 1.4 tsi vagy 2.0 szívó 120 le mazda 3 nyilván a 2000 ccm es mazdát választanám az 1.4 turbó helyett viszont ha már mondjuk egy Renault RS 185 vagy egy Honda Type R 200 lóerős szívót kellene összehasonlítanom egy 180-190 le-s 2.000 ccm es turbómotorral már inkább a turbót választanám … bármennyire is meglepő a turbó itt tartósabb motor lesz mint a szívó verzió … Itt nem arról van szó hogy a Honda vagy a Renault szar motort gyártana .

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Szerintem azt nem veszed figyelembe, hogy a turbókhoz kell bizonyos hozzáértés, érzék. Fokozottan figyelned kell rá. Bemelegítés, visszahűtés, használat módja, olajcsere, olaj minősége stb.
  Egy szívó ennél sokkal igénytelenebb és felhasználó barátabb. Kevésbé kényes és jobban tűri a “hozzá nem értést”.
  Egy szó mint száz, a turbó nagyobb figyelmet és törődést igényel, amit az átlag felhasználótól nem igazán kap meg.
  A jelenlegi japán (Suzuki, Toyota) szívó motorok is kimennek a világból, ebben biztos vagyok. Az új fejlesztésű Mazda és Toyota motorok sem hiszem, hogy rosszabbak lesznek. Nagyot csalódnék bennük.

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  [b]“éljen a fogyasztói társadalom:)”[/b]
  Meg a monopolhelyzetben lévő autógyártók, akik kedvük szerint manipulálják a piacot, az államokat, a profitot, meg a fogyasztókat. 🙂

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Ostobaság azt hinni , hogy csak azért mert szívó motorok a mérnökök nem kalkuláltak bele rejtett hibákat … 😉 elvégre az autógyárak érdeke is az , hogy bizonyos időközönként alkatrészeket kelljen cserélni az autóban… gondolok itt arra , hogy nagyobb sorozatszámban gyártott alkatrészek jóval olcsóbbak a kis sorozatban gyártott társaiknál… ergo az autógyár is olcsóbban tudja beszerezni ezzel még nagyobb profitra tesz szert … és ha azt hiszed ugyan ugyan olyan alkatrészek vannak egy szívóba mint egy turbósba tévedsz… gondolok itt a csapágyakra és a hajtókarra … a szívókban sokkal gyengébbek mivel nem kell akkora erőhatásokat elviselni mint a feltöltősökben … de biztos te is észrevetted , hogy már egy ideje beköltözött a benzinmotorokba is az EGR szelep 2 szépen titokban ” és mit ad isten majdnem annyi probléma van velük mint egy dieselben… de kérdezem én ha dieselben a koromlerakódással is elmegy kb 60-90.000 km et gond nélkül az eleve nem is kormoló benzinesben miért megy el csak ugyanennyit , ha nem azért hogy cserélni kelljen??? Ettől függetlenül egy szívó motor még mindig jobb mint egy kisturbós a jóval kevesebb drágán javítható alkatrész miatt mindenképpen .. de nem feltétlen lesz egy örök életű darab … 13:1 , 14:1 és még emelik a sűrítési arányokat … már rebesgetik a 17:1 egy arányt is … minél nagyobb ez az érték annál nagyobb erőhatások érik a dugattyút és a főtengelyt , csapágyakat … vagy azt hiszed ez nincs kihatással a sűrítési ütemben fellépő mechanikai erőkre ? Gondolj csak egy diesel hajtókarra és nézd meg egy ugyan olyan teljesítményű benzines társát… meg fogsz lepődni az anyagvastagság különbségén … az az állítás , hogy egy szívó motor tartósabb mint egy turbós igaz abban az esetben ha a régi benzineseket vesszük alapul… de a mai modern szívómotorokra már nem feltétlen lesz igaz… lásd diesel forradalom.. a zöldséges 123 merci még mindig megy elpusztíthatatlan diesel motorral…és nézd meg a mai modern megfelelőjét… 2-3 év után hozzá kell nyúlni valami fődarabhoz a benzin motorok is ebbe az irányba tartanak legyen az szívó vagy benzines … ! Nem éri meg a gyártóknak olyan terméket gyártani amivel nincs idővel probléma legjobb példa erre a 1000 üzemórás villanykörte … 100 évvel ezelőtt tudtak gyártottak olyant ami a mai napig világít 100 év után pedig a mai technika arra képes , hogy 1000 üzemóra után biztosan kidobd !

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Ne legyenek illúzióid 10 év múlva ezek a motorok is ugyan ott a szerelőnél végzik mint a kis turbósok … egyébként a mai autógyártók a garancia idő +1-2 év re gyártanak autókat ami azt jelenti , hogy a vw, audi,skoda,seat esetében maxx 6 évig tudsz elmenni vele nagyobb meghibásodás nélkül franciáknál ez kb 4 év olep,ford 4-5 év … merci kb 6 BMW 3-5 év … ez bevett szokás ! Nálunk fejletlenebb nyugati országokban ezek a kocsik már 2. gazdás autók és a probléma náluk jelentkezik … az már más kérdés , hogy egy jóléti társadalomban ami jobban teljesít lásd Magyarország környezetvédelmi okokból mi 10-15 éves autókkal is járunk így a hibák hatványozottan előjönnek 1 tulajdonosnál is …

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Az európai gyártók “mini” turbós megoldásainál mindenképp robosztusabbnak gondolom, mind a Mazda mind a Toyota egyszerűbb felépítésű, működésű, kipróbált technikán alapuló szívó-benzin motorjait. 10 év múlva ezek a kis turbósok sehol sem lesznek már, maximum a bontóban vagy egy szerelőnél :). Nem is értem miért kellett ezt az utcai változatokban (néhány kivételtől eltekintve) a 70-80-as években lecsengett technológiát újból úgy beharangozni, mintha ez lenne maga a csoda :).

 • 2017.10.29. at 10:26
  Permalink

  Igen, már nagyon várjuk az új generációt. Különösen a jövőre érkező 4. generációs Prius új/továbbfejlesztett benzinmotorját, amivel a 3. generációs 38%-os termikus hatásfokához képest 45% feletti csúcshatásfok elérése a kitűzött cél – 3 évvel ezelőtt már 43,7%-nál tartott a Toyota -. Ugyan már a jelenlegi generáció is eltapossa a rákkeltő koromdízeleket fogyasztás tekintetében, de az új egyenesen beszántja és sóval is beszórja még a nyomukat is. Mindezt ráadásul messze-messze a legkevésbbé szennyező módon az összes olajalapú jármű között és egy olyan szinte elnyűhetetlen robosztus konstrukcióval, ami mentes az összes drága és nem túl ritkán meghibásodó alkatrésztől amivel a fostos dízelek rogyásig tele vannak rakva.
  Külön dícséretes, hogy a hibrid technika tökéletesítésével eltöltött évtizedek alatt felhalmozott tudást a a nem hibrid benzinmotorjaiknál is alkalmazzák és 14 új motorral lecserélik szinte az összes jelenlegi benzines kínálatukat – a teljesen zsákutcás, totálisan halott koromdízelek feljesztésével meg már évekkel ezelőtt nagyon helyesen felhagytak -.
  Az a sok szerencsétlen flótás meg aki évek óta vérvörös fejjel ordította, hogy milyen béndzsa irányba halad a Toyota hogy nem a turbós benzineseket fejleszti mint mindenki más, meg ismételten lehúzhatja magát a klotyón. LOL! 🙂

Vélemény, hozzászólás?