300 ezer embernek okozott örömet a Porsche

Boxster és Cayman jubileum a Porsche családban

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Kétségek között indult, mostanra viszont egyértelmű sikerként könyvelhető el a Porsche Boxster, és a zárt karosszériás Cayman 300 ezer darabot számláló története.


Az 550 Spyder már csak az amerikai filmcsillag, James Dean halálos balesete miatt is legendává vált, és az 1990-es évek elején a Porschénél tudták, hogy ennek az autónak a koncepciójához érdemes lehet visszanyúlni. Ekkoriban persze még javában a 911-es körül forgott a világ, az orrmotoros konstrukciók nem sok vizet zavartak, és 1993-ban, Detroitban került bemutatásra egy középmotoros roadster-tanulmány. A cégvezetés nem kapkodott, és csak akkor adott zöld lámpát a fejlesztőknek, miután elegendőnek találta az autó iránti érdeklődést a közönség részéről. A Boxster névre keresztelt bébi-Porsche végleges változata 1996-ban debütált, és az 1997-es modellévben jelent meg. Évekkel később, 2005-ben, a Frankfurti Autószalonon csatlakozott a típus mellé a zárt karosszériás Cayman kupé, a gyártás pedig a hatalmas kereslet miatt a németországi Zuffenhausenben, és a finnországi Valmet Automotive vállalatnál is zajlott, illetve zajlik jelenleg is.
A Porsche-család ezen tagjainak első számú exportpiaca Észak-Amerika, ahol mind a megjelenését, mind a vezethetőségét nagyra értékelik. Most, a megjelenés után 15 évvel, ünnepelnek a németek, ugyanis 300 ezer darabnál ketyeg a Boxster/Cayman páros szalagjának virtuális számlálója, és ez igen komoly szám - hogy érzékeltessük, a Ferrari jelenleg 4 500 autót gyárt évente, így cirka 67 év alatt érné el az iménti mennyiséget. Ahogyan ilyenkor az autós cégek általában, e jubileum tiszteletére a Porsche is különleges modellt állított össze: a Boxster Spyder ezüstmetál fényezéssel (Platinum Silver), és vörös bőrbelsővel keresi a vevők kegyeit.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?