3200 km-t tett meg a napelemes autók világversenyének győztese

Holland a napelemes autók világversenyének győztese

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Aki követi az alternatív közlekedés világát, tudhatja, hogy Hollandia élen jár benne. Nem meglepő így, hogy a napelemes autók világversenyének is holland a győztese.

Az Ausztrália északi partjától a déliig, napelemes autók számára szervezett autóversenyt egy holland csapat nyerte meg, ők 5 nap alatt teljesítették a 2000 mérföldes, azaz 3200 kilométeres távot. Autójuk 90 km/órás átlagsebességgel haladt végig. A győztes járművet a Delfti Műszaki Egyetem fejlesztette ki. A napelemes autó a finisben, Adelaide városában is jó ütemben haladt, pedig ott nemcsak hogy nem sütött a nap, hanem zuhogott az eső. A versenyzőknek ez azért nem okozott problémát, mert autójuk nem csak napelemeket, hanem akkumulátorokat is kapott.
Miként az az MTI közleményéből kiderül, a verseny naponta 9 órán át folyt, reggel nyolc és délután öt között. Az autókban csak vezetőik ültek.
"Kiszámítottuk és sikeresen megjósoltuk a verseny minden percét. Pontosan tudtuk, hogy mikor milyen lesz az időjárás, mennyi napenergiát tudnak akkumulátoraink elraktározni, hogy az épp kitartson a célszalagig" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap a Nuon nevű holland csapat szóvivőjét.
Hirdetés

A második helyen a japán Tokai Egyetem csapata végzett, jóllehet az utolsó szakaszon elfogyott kocsijuk energiája és annak akkumulátorait külső hálózatról fel kellett tölteni nem sokkal a célt jelentő Adelaide-tól északra, hogy befuthasson.
A többi versenyző jócskán lemaradt. A viadalon összesen 40 csapat indult, ők várhatóan ma futnak be a célba.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?