327 km/h-val ment Bonneville-ben a legnagyobb Suzuki

Rekord tempóban száguld a Kizashi

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Suzuki és a Road and Track újságíróinak közös vállalkozása volt a sebességi rekordkísérlet. Munkájukat siker jutalmazta, a Kizashi a leggyorsabb autó a kategóriájában.

A Blown Gas Coupe kategória leggyorsabb autója a Bonneville kiszáradt sóstó medrében tartott Speedweek rendezvényen a Suzuki Kizashi. A japánok legújabb autója a Suzuki amerikai forgalmazójának, illetve a Road and Track újság dolgozóinak közös összefogásával lett felturbózva. Az utastérbe komoly bukókeretet építettek, és a blokk kivételével lényegében kicserélték a motort: egy nem elhanyagolható méretű turbófeltöltőt kapott a 2,4 literes négyhengeres, amelynek köszönhetően több mint 500 lóerőre emelkedett a teljesítménye. Ez, és a karosszéria légellenállásának csökkentése – egészen a talajig lehúzódó légterelő, sima keréktárcsák – már elég volt a korábbi rekord megdöntéséhez. Az eredmény egészen pontosan 203,720 mérföld/órás átlagsebesség, ami 327,78 km/h-nak felel meg.

Ez új rekord a - magyarra fordítva nagyjából - feltöltött, benzinmotoros zárt autók kategóriájában, de ennyivel nem elégednek meg a készítők. A szívómotoros autók között szintén új sebességi rekordot szeretnének felállítani a szélvész gyors Kizashival, ezért per pillanat éppen azon dolgoznak, hogy a hatalmas méretű turbófeltöltőt eltüntessék a motortérből. A Suzuki érthetően nagyon büszke az eredményre, hiszen ez az első alkalom, hogy a márka autója rekord eredményt ért el a Bonneville sóstóban megrendezett Speedweeken.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?