3,3 l/100 km a legkisebb Mazdától

SkyActiv motor a Mazda2-ben is

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A mostanihoz mérten változatlan teljesítményű, ám 1,0 literrel, azaz közel negyedével kevesebbet fogyasztó 1,3-as benzinmotort kap idén nyáron a Mazda2.


Egyelőre csak a japán piacon ígéri a Mazda a tavaly megújult kettesben az új, legkisebb SkyActiv benzinmotor megjelenését - e blokk a Mazda2 jelenlegi, 75 és 84 lóerővel egyaránt elérhető alapmotorjához hasonlóan 1,3 literes. Azonban, amíg a mostani konstrukció hengerűrtartalma 1349 ccm, addig a SkyActiv csak 1298 köbcentis, ám teljesítménye az erősebb változattal egyezően 84 lóerő. Legfőbb érdekessége persze nem a kisebb űrtartalma, hanem az, hogy közvetlen befecskendezésével, változó szelepvezérlésével, speciális dugattyúival, valamint a Mazda3-ból, Mazda5-ből már ismert i-stop, start-stop elektronikával mintegy negyedével kevesebbet, 4,3 helyett 3,3 litert fogyaszt vegyes ciklusban 100 kilométerenként.
A SkyActiv motorral és fokozatmentes automata váltóval szerelt Mazda2 megjelenését Japánban már idén nyárra ígérik, de európai színre lépéséről még nincs hír. Lehetséges, hogy az alacsony fogyasztású benzines nálunk csak a kettes következő generációjával, de mindenképp 1-2 éven belül érkezik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?