400 lóerő, 700 kg: a legújabb holland roadster

Donkervoort D8 GTO

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A D8 GTO a holland kis szériás gyártó legújabb modellje eddigi legnagyobb, legerősebb, legmodernebb autója.

Két és fél éves fejlesztés után a lelystadi Donkervoort előállt legújabb, legmodernebb és mindeddig legnagyobb autójával, a D8 GTO-val.
A csukott GT-nél és a nyitott D8-nál 35 centiméterrel hosszabb és 15 centiméterrel szélesebb autót építettek a repülésből és űrkutatásból átvett technológiák segítségével. Az autó acélcsövekből készített vázszerkezetére ragasztással rögzítették a karbonszálas műanyagból épített karosszéria-elemeket, az egy darabból épített, Koenigsegg stílusban felfelé nyíló ajtó tömege mindössze 980 gramm.
A motorháztető alumíniumból épült, az első futóműben új a toronymerevítő, a hátsó felfüggesztést pedig teljes mértékben a D8 GTO-hoz tervezték. A D8 GTO saját tömege mindössze 700 kg, és tekintve, hogy az első huszonöt példányt az Audi TT-RS hosszában elhelyezett, 2,5 literes öthengeres turbómotorja hajtja, meglehetősen gyorsnak ígérkezik. Az alapértelmezésben 340 lóerős motorhoz a műszerfalon egy kapcsolót helyeztek el, melynek aktiválásával a teljesítmény 400 lóerőre emelhető.
Hirdetés

Ez az első Donkervoort, melyet kipörgésgátlóval szereltek fel, és a bemutatót követően pár óra alatt gazdára is talált az első huszonöt darabos kontingens fele. A sorozatgyártást 2012 elején kezdik, így az első autók nyáron juthatnak el gazdáikhoz. Egyelőre nem árulták el, hogy a nyitó szériát követő modellekbe milyen motort szerelnek, annyit lehet tudni, hogy az alapváltozatok 2013 elején kerülnek piacra.
Kiviteltől függően 100-150 ezer euróért kínálják a holland roadstert, melynek menetdinamikai értékeiről egyelőre nincsenek adatok, ám gyorsulását illetően nem, hogy az 5, még a 4 másodperc alatti 100 km/órára gyorsulás is készpénznek vehető, végsebessége kapcsán pedig inkább az a kérdés, hogy mit tud sofőrje, illetve a pálya.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 06:35
    Permalink

    Azért nem nyugtatna meg… én a 300le/1000kg tartom kb közútra optimálisnak, esetleg kicsit több:D Ez a kis rakéta viszont mocsok könnyű és eszembe jut a sok swift II ami 120 nál kap egy kis oldalszelet vizes úton. Tesztelni kéne, de így elsőre jobban félnék tőle, mint egy M6 G-Powertől ami 840le. Ja meg az 5 henger sem szimpatikus, de ez már tényleg csak kötekedés:D

Vélemény, hozzászólás?