4990 forintért bárki megtudhatja: érdemes-e árára egy koros Opel

Fizetett hirdetés

Opelt venne? Kérdezze ki a márkaszervizt, mielőtt döntene!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Használt autó vásárlása előtt minden esetben ajánlott a márkaszervizben történő átvizsgálás. Próbára tettük az Opel ezen szolgáltatását.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy használt autót csakis márkaszerviz általi átvizsgálással szabad vásárolni. Ennek egyik oka, hogy ma már vannak annyira jók az autók, hogy még egy leharcolt példány is megütheti a „még elmegy” szintet, s az is sokszor megállapíthatatlan, hogy egy autóban 80 vagy 180 ezer kilométer van-e. A hivatalos márkaszerviz - mivel százával látja az azonos típusokat - a lehető legjobban tudja megállapítani az autó állapotát, s így a lehető legkisebb hibaszázalékkal tudja eldönteni, hogy egy autó az órája által mutatott értéknek megfelelő állapotban van-e. Továbbá nem csak a szerelők rutinja, hanem a gyártó nemzetközi adatbázisa is sokat segíthet az állapot felmérésében.

A mai üzemanyagárak alapján csaknem minden márkánál elmondható, hogy egy alapos - mindenképp a vásárlás előtt elvégeztetendő - átvizsgálás díja még egy tankolás árát sem éri el, az Opel pedig huzamosan különösen kedvező, 4990 forintos áron kínálja Szerviz 4+ programjában a Használtautó Átvizsgálást. Próbára tettük, vajon mit tudunk meg egy autóról, amiről addig a kereskedő kiírásán kívül semmilyen információval sem rendelkeztünk. Az órájában 120 ezer kilométert mutató 7 éves Combo forgalmija mondjuk egyértelműen mutatta, hogy ha nem is óriásvállalatnál, de céges autó volt, bőrhuzatos kormánya pedig tisztességesen ki volt fényesedve. Ezenkívül komolyabban nem is faggattuk az eladókat: vajon törésmentes, vajon vezetett a szervizkönyve?
Helyette bejelentkeztünk a legközelebbi Opel márkaszervizbe az átvizsgálásra, ahol már a forgalmi engedély alapján is sokkal okosabbak lettünk, mint azt remélni mertük. Alvázszám alapján ugyanis egyrészt láthattuk, hogy pontosan milyen specifikációval jött ki az autó a gyárból - ami mondjuk már eleve kiszűrhetné a komolyabban átépített példányokat. Esetünkben azonban minden rendben van, megvannak a gyárilag beépített berendezések, egyezik a szín. A rendszerből láthatóak lennének az esetlegesen aktuális visszahívási akciók is, amelyek díjmentes elvégzését rögtön fel is ajánlanák. A szerviztörténet lekérdezése alapvetően kétféle verziót ismer, az egyszerűbbek csak a garanciális javításokat tartalmazzák, a modernebbek az összes szervizlátogatást. Az Opelét nemrégiben fejlesztették az utóbbira, látható, hogy szépen hordták az évente vagy 30 ezer kilométerenként esedékes átvizsgálásokra a Combót, s egyébként még a kötelező hatósági ellenőrzéseket is márkaszerviz-látogatással kötötték egybe. Jó pont, ahogyan az is, hogy futásteljesítménye szépen egyenletesen, a márkaszerviz által rögzített értékekkel oszlott el. Egy első évében 50 ezret futott, majd azóta szervizt nem látott, de órájában mondjuk 5 év után is csak 80 ezer kilométert mutató példány kevésbé lenne bizalmat gerjesztő.

Számítógép mellől azonban még márkaszervizben sem szabad egy autó megvásárlásáról dönteni, látni kell, szerelővel kell átnézetni a kiszemelt példányt. Az Opel ajánlata 24 pontos, megbontás nélküli átvizsgálást és műszeres méréseket egyaránt tartalmaz, minden ellenőrzött elemet háromosztályzatú skálán, zöld utat adva javítást nem igénylőnek, vagy a közlejövőben, illetve azonnali javításra javaslással minősítve értékelik. Meghatározó, s az átvizsgálás első lépései között elvégzendő munkafázis a műszeres festékréteg-vastagság mérés. Ha ez túlzottan rossz értékeket mutat, sok esetben a többi lépés elvégzésének nincs is értelme. A ránézésre korábbi sérüléstől mentes, ma is csak apró karcolásokat mutató karosszériáról csak a műszer árulja el, hogy bal oldali ajtóit, valamint tetejének bal hátsó sarkát fényezték. Nem lehetett komoly sérülés, ugyanis az ezen elemeken mért értékek is elmennének akár gyárinak is, nyugtalanítóbb, hogy van néhány, lemezig ugyan nem, de alapozóig hatolt karcolás a küszöböknél, melyeket javítását javasolják a szervizesek.
Hirdetés

A vevőket persze leginkább a lemezek alatt megbúvó részletek érdeklik, s az átvizsgálás ezekre is kiterjed. Arra mondjuk nem derül fény, hogy a nem titkoltan régóta parkoltatott autó hideg motorja miért füstöl a kelleténél kicsit jobban, de a szerviz megjegyzi, hogy jó eséllyel csak egy kis hajtás hiányzik neki, ha mégsem, további vizsgálat javasolt – amely megjegyzés fel is kerül az állapotfelmérő listára. A fékeket nem csak szemre nézik meg, padon is vizsgálják, a korrodált tárcsákon kellő fékerőt adnak a jó állapotú betétek, de azon infót azért megkapjuk, hogy a következő betétcserekor a tárcsák újra váltása is ajánlott lesz - ami 7 éves, 120 ezer kilométert futott autónál teljesen helyénvaló. A műszeres mérésnél pedig kibukik, hiába van meg a kellő fékhatás, az az első kerekeknél eltérő mértékű, ezért a rendszer tisztítása javasolt. Még lábon kiderül, hogy minden berendezés - lámpák, kürt, ablaktörlők, központi zár, elektromos ablakok, klíma - működik, s gond a motor szíjaival sem lesz belátható időn belül, főként, hogy a vezérlés láncos. Megfelelő a motorolaj és a fagyálló szintje, állapota is, s az autót megemelve látható: nincs szivárgás.

Az alapos alulnézeti szemlén látható, hogy nincs gond a féltengelyek porvédő gyűrűivel, ám megtudjuk, a mérés alapján oldalanként tejesen egyező, és elöl-hátul hasonló állapotú lengéscsillapítók közül utóbbiak kissé már eresztik az olajat. Még így is bírhatják sokáig, miként az elöl jobb állapotú (6 mm-es), de egy-két évet 5 mm-es profilmélységükkel még hátul is bőven használható abroncsok. Jól látható, hogy a hátsó kipufogódob már rozsdásodik, ám lyukadása még messze van.
Megnyugtató adatokat olvasott ki a TECH-2 gyári diagnosztikai computer is a központi számítógépből, hibakód nincs, van viszont néhány adat, ami például nélküle nem állna rendelkezésre, ilyen a teljes életútra vetített átlagfogyasztás, ami az 1,3-as CDTI esetében 6 liter alatti volt.
Az alig több mint 10 liternyi üzemanyag áráért megnyugtató szakértői véleményt kaptunk az Opel márkaszerviztől, valamint az esedékes javítani valókra konkrét árajánlatokat is. Kellő alap egy kis alkuhoz. Az átvizsgált használt autóra pedig akár még Assistance is köthető lenne, évi 5300 vagy baleset esetére is szóló segítségnyújtással 6500 forintért vagy garancia, egy évre 50 165 forintért, mely a főbb alkatrészek meghibásodása esetén, avultatással ugyan, de mindenképp enyhítené a javítási költségeket, ha mégis adódna valamilyen váratlan hiba az amúgy a lehető legjobban leinformált, és ez alapján vásárlásra ajánlott példánnyal. Mindezen trükkökkel sokkal kisebb rizikóval és nem utolsó sorban, megnyugtató, bujkáló ördög nélküli érzéssel vásárolható meg egy használt Opel – ha az valóban rendben van. Ha pedig nincs, akár több száz ezres, akár milliós javítás is megspórolható a már említett 4990 forintért.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?