5 dolog, amire feltétlenül figyelj a téli közlekedésnél

A tél idén is beköszöntött, vedd észre, mielőtt útnak indulsz!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az enyhe november után december második napjára fehérbe borult az ország. Autósként ez óvatosságra kell intsen mindenkit.


Nem kellett volna meglepetés legyen, az utakon mégis azt látjuk, hogy sok autóst meglepetésként ért az első idei havazás. Az utak havasak, csúszósak, de mintha ennek tetejébe jönne még az, hogy az autósok szinte lefagytak mindettől. Csaknem mindenhol másfélszeres menetidővel lehet számolni, ami alapvetően nem baj, inkább legyünk óvatosak, fogadjuk el, hogy ilyenkor lassabb a közúti közlekedés, mintsem szenvedjünk balesetet. A kötött pályás közlekedés elvileg gyorsabb lehetne, a metrót optimális esetben nem zavarja a havazás, s a vonatközlekedést is kevésbé, mint az autókat, de hazánkra jellemzően most például elesett a Nyugati pályaudvar.
Hirdetés

Mire figyeljen, aki autóval indul útnak ilyenkor is? Az alábbiakra mindenképp!


  1. Havazásban csakis akkor indulj útnak, ha egyrészt nagyon muszáj, másrészt már van az évszaknak megfelelő téli vagy legalább jó négyévszakos abroncs az autódon. Miként azt téligumitesztünkkel idén is megmutattuk, egy nyári gumi havas-jeges útfelületen akár több mint kétszeres fékutat adhat.
  2. Takarítsd le az autódat, mielőtt útnak indulsz. Fontos, hogy a kilátást ne akadályozza az ablakokon lévő hó, ahogyan az is, hogy látszódjanak a lámpák, továbbá autód tetejéről ne hulljon hó menet közben a mögötted haladóra! A párátlanítás is fontos, ilyenkor derül ki, ha koszos, a levegőt nem kellően áteresztő a pollenszűrő. Az ablakokra meleg levegőt fújva csökkenthető a páralerakódás, ha van az autóban, a légkondicionálót is érdemes ilyenkor is bekapcsolni, az ugyanis hatékonyan párátlanít.
  3. Hagyjál bőségesen időt célba érni, már csak azért is, mert például az autó letakarítására is időt kell szánni, de vélhetően a forgalom is zsúfoltabb, lassabb lesz, mint máskor, sietni pedig ilyenkor fokozottan nem érdemes.
  4. Legyen az autódban kellő mennyiségű üzemanyag (villanyautónál töltés, ami telefonodhoz is ajánlott), legyen nálad ivóvíz, hosszabb útnál némi elemózsia, vagy akár csupán egy kis vésztartalék szőlőcukor.
  5. Óvatosan, tudatosan vezess, ha még nincs téli tapasztalatod, nézd meg tavalyi, a témához készült videóinkat, továbbá feltétlenül szánj arra egy kis időt, hogy biztonságosabb körülmények között, forgalomtól elzárt területen is nézd meg, miként viselkedik az autód csúszósabb úton. Az abroncsok tapadásának megkóstolása minden indulás után ajánlott, hiszen hó és hó között óriási különbségek adódnak.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?