50 éves a Lamborghini Espada

Egy felújított Espada is tiszteletét tette a Techno Classicán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Espada mellett az Islero is ötvenedik életévébe lép idén. A jubileum örömére, a Techno Classica kiállításra készített fel két két gépet a gyári restauráló műhely.


Rengeteg érdekes járművel találkozhatnak az érdeklődők az esseni autókiállításon e héten. Több autómárka hivatalos restaurátor műhelye is lázasan készült az eseményre, köztük a Lamborghini Polo Storico is, amely az olasz sportautógyártó klasszikus járművekkel foglalkozó leányvállalata. Szakembereik két születésnapos típust pofoztak ki a jeles alkalomra.

Az egyik az Espada, amely 1968-ban debütált. A kiállításon viszont egy 1976-os Series III teszi tiszteletét. A típust 1978-ig gyártották, ezalatt három különböző széria készült belőle. Az első 1968 és 1970 között, a második 1970 és 1972 között, míg a kiállításon is látható harmadik 1972 és 1978 között. A tíz év alatt összesen 1300 Espada látott napvilágot.
Hirdetés

A Techno Classicára szánt autó felújítása tíz hónapot vett igénybe. Ezalatt az idő alatt az elektromos és a mechanikus rendszerek, illetve a karosszéria is visszanyerte teljesen eredeti állapotát. A felújítás archív tervrajzok alapján zajlott, és természetesen eredeti Lamborghini alkatrészeket használtak fel hozzá.

A másik ünnepelt, az Islero már jóval ritkább autó, hiszen csak 220 darab készült belőle 1968 és 1970 között. Az alap Islero ugyanazt a négyliteres, V12-es motort kapta, amely a 400 GT-ben is szolgált 320 lóerővel. A kiállításra viszont egy ennél is ritkább S változat érkezik, amelyből csupán 70 darab készült és 350 lóerőre tornázták fel a teljesítményét. Természetesen az Islerót igy ugyanolyan precizitással, az eredeti tervek alapján, eredeti alkatrészek felhasználásával újították fel, mint az Espadát.

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?