51 év után újra Monaco aszfaltján a csodás Marzal

A Marzal ismét ment egy kört Monacóban!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Több mint fél évszázada mutatkozott be Marcello Gandini elképesztő álomautója és bár a Marzalból végül az Espada lett. A két autó most újrajátszotta a történelmet.


Eljött az az idő, amikor már a Lamborghini is az átöltöztetett Volkswagen termékek értékesítésével fog profithoz jutni. Ma már egyre kevesebb szoborszerű, imádható álomautót alkotnak, ám nem volt ez mindig így. A Lambroghini szinte minden korai modellje egy valódi álom, és akkor ott vannak még a tanulmányautók. A Marzal pont olyan, mint a '80-as évek legtöbb modellje, vonalzóval rajzolt, élére vasalt, a lényeg viszont, hogy ezt 1967-ben mutatták be.
Hirdetés

Marcello Gandini remekművéből készült később az Espada, a 400 GT 2+2 üléses kivitelének utódjaként. A Marzalt egyetlen példányban készítették el, és bár tanulmányautó volt, kapott hajtásláncot. A V12-es motor helyett viszont annak csak a felét, vagyis egy soros hathengerest, keresztben a kabin mögött, nagyjából 175 lóerővel. A Marzal ma újra járóképes, pontosabban teljes restaurálás után az idei Genfi Autószalonon is kiállították, de van itt még valami.
1967-ben a Genfi Autószalon után a monacói Grand Prix futamon is részt vett, pontosabban tiszteletét tette egy kör erejéig. Ha már a Marzal jó kezekbe került 2011-ben, akkor a lehető legtöbb helyen meg akarják mutatni. És mi lenne méltóbb annál, minthogy több mint fél évszázad után újrajátsszák a történelmet? A Marzal ismét végiggurult a monacói versenypályán a Historic verseny előfutáraként. Eredetileg III. Rainier, Monaco akkori hercege vezette végig a Marzalt, most pedig az ő fia, második Albert herceg ült a volán mögé.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?