5+1 tipp használtautó-vásárlásához

Fizetett hirdetés

Autót vennél használtan? Ezekre figyelj!

Az autóvásárlás sokaknak rutin, ám még többeknek egy új, ismeretlen feladat, utóbbi körnek kívánunk segíteni néhány alaptanáccsal, íme a használtautó-vásárlás 5+1 legfőbb pontja.

Hirdetés
A lakás után a legtöbb család második legjelentősebb értéktárgya, egyben a napi élet, a mindennapos közlekedés alapkelléke az autó. Ezért aztán nagyon nem mindegy az, hogy a vásárláskor mi mellé tesszük le a voksunkat. A rossz döntés sok fölösleges kiadást és évekig tartó macerát is jelenthet, míg némi odafigyeléssel, egy jó autó kiválasztásával elegendő lesz csupán az autó karbantartására figyelni a mindennapos használat mellett. 1. Mi alapján válasszunk?
Ha autót veszünk, az első és legfontosabb kérdés, hogy magunkkal tisztázzuk: milyen célból vesszük, mire fogjuk használni? Nincs általános válasz arra, hogy milyen autó a jó autó, inkább arra adhatunk válaszokat, hogy egy-egy célra milyen autó való.
Hirdetés
Ma sokak szerint üldözendő a dízel, pedig például a fenti videóban látható dízel Octaviánál nehéz lenne kellemesebb tömegmodellt találni hosszú távú utazóautónak, családi autónak is remek, ám ha zömében városi használatra, rövid távokra keresünk autót, akkor bizony érdemesebb lehet villanyautót venni. Még akkor is, ha az évente esedékes néhány hosszabb útnál macerásabb lesz annak használata, viszont motorját nem fogjuk gyilkolni a rövid utakkal. Hasonlóképp érdemes a méretet tisztázni, a 4,5 méteren túlnyúló Octaviával például nagyobb kihívás parkolóhelyet találni, mint egy Citigóval, vagy autómegosztóktól ismert Volkswagen up!-pal.

Olyan autót érdemes venni, ami az év napjainak zömében megfelelő számunkra, sem nagyobbat, sem kisebbet.

2. Mennyire mehetünk a vágyaink után?
Egy használt autónál nem feltétlenül tud az érvényesülni, hogy milyen autót szeretnénk, hanem egyrészt az, hogy mit tudunk megfizetni, másrészt az, hogy miből találunk egyáltalán megfelelő példányt. Nem csak a céljainknak megfelelőt, hanem megfelelő állapotút. Nyilván nem szabad bármit megvenni csak azért, mert akad éppen a láthatáron egy jó állapotú, de ha akad ilyen, akkor érdemes mérlegelni, hogy mi a jobb: keresni egy kevésbé ismert előéletű, minőségű, de elvileg nekünk megfelelőbb modellt, vagy megelégedni a kínálkozó lehetőséggel. Ha olyan modellt nézünk ki, ami nagy példányszámban fut, akkor már félig nyert ügyünk van, ilyen esetben legfeljebb csak apróbb kérdésekben kell kompromisszumot kötni.
Hirdetés
3. Miből láthatjuk, hogy egy adott autó megfelelő-e?
Ha biztosra kívánunk menni egy autó állapota kapcsán, erősen ajánlott elvinni egy átvizsgálásra, lehetőleg az adott típust jól ismerő, komoly műhelyhez, ahol nem csak a szerelők tapasztalatában, hanem a diagnosztikai rendszerekben is bízhatunk. Előtte persze saját magunknak is érdemes megejtenünk néhány ellenőrzést, hogy a fölösleges átvizsgálásokat elkerüljük. Még a személyes szemle előtt is érdemes az alapvető ellenőrzéseket elvégezni, Ügyfélkapu regisztrációval például rendszám alapján a Jármű Szolgáltatási Platformból ingyenesen lekérhetjük a hazai autók futásteljesítményét és akár a korábbi műszaki vizsgákon, eredetiség-ellenőrzésekkor készült fotókat is megtekinthetjük. Külföldi modellekről fizetős szolgáltatásokkal szerezhetünk információt.
4. Miket ellenőrizzünk egy autón?
Már a fotók is árulkodóak lehetnek, a színeltérések, a karosszériaelemek és a hézagok egyenetlensége egyaránt korábbi sérülésekre utalhatnak, személyesen is ezekkel érdemes kezdeni. Ha már személyesen is elmentünk egy autót megnézni, elsődleges a papírjainak ellenőrzése is, meg kell győződni arról, hogy az eladó valóban az autó tulajdonosa, különösen fontos ez a külföldről behozott autóknál, ugyanis garanciális szempontból nem mindegy, hogy papíron egy ismeretlen külföldi személytől, vagy egy hivatalos kereskedéstől vesszük-e meg autónkat. Ha a papírok rendben vannak, jöhet a próbakör, ahol érdemes ellenőrizni, hogy “érzésre” rendben van-e az autó, azaz egyenesen megy, nem kopog a futóműve, motorja nem füstöl. Ajánlott még az autó összes funkcióját, extráját végigpróbálni, hogy kiderüljön, érdemes-e átvizsgálásra vinni az adott autót. 5. Miért jó, ha nem csak magunk nézzük meg a kiszemelt autót?
Bár autóvásárlásnál a „szakértő” ismerősök, rokonok kapcsán sokaknak ellenérzései vannak, nem árt, ha tudunk magunkkal vinni olyan valakit, akinek van rutinja az autóvásárlásban, és persze akiben mi megbízunk. Ha egy átvizsgálást nem is válthat ki egy tapasztalt szempár, már csak az is hasznos lehet, ha rajtunk kívül valaki érzelemmentesen, objektívebben is tudja nézni az adott autót, ugyanis a vásárlás eldöntéséig nem ajánlott beleszeretni a kiszemelt példányba, persze attól sem szabad megijedni, ha kiderül egy-két javítani való apróság. Nem szabad új állapotot elvárni egy használt autótól, az átvizsgálás célja nem elsődlegesen az, hogy hibátlan autót találjunk, hanem az, hogy olyat, ami az állapotához mérten megfelelően árazott, továbbá hogy megtudjuk, milyen kiadásokra, milyen zárosan számíthatunk. De persze tegyük hozzá: egy használt autó mindig tartogathat meglepetéseket, ezek valószínűségét kell a modell- és az adott példány kiválasztásával minimalizálni.
Hirdetés
+1. Mire figyeljünk a vásárlás után?
Akárhol vásárlunk, a Használtautó.hu hasznos menüpontjából letölthetjük a megfelelő szerződést hozzá, de ne felejtsünk el a kötelező biztosítás megkötését és az autó bejelentését se! Végezetül praktikus tanács, hogy a vásárlást és persze az átírást követően érdemes valóban elvégeztetni az állapotfelméréskor megállapított hibákat. Olyan összegű autót vásároljunk tehát, hogy annak üzembiztos állapotúra hozására is maradjon pénzünk. Sokkal fontosabb ugyanis, hogy jó állapotú, jó abroncsokkal szerelt autó legyen alattunk, mint az, hogy az adott modellről milyen vélemények olvashatók, vagy arról mit gondol a szomszéd.
Cikkünk összeállítását a DasWeltAuto támogatta.
Fizetett hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2022.12.09. at 14:24
    Permalink

    Sokféle jótanács létezhet, ami elsősorban azért fontos, hogy a kiválasztott autó műszakilag rendben legyen. Abban azonban nem lehet tanácsod adni, hogy kinek mi a kiválasztás szempontja. Nem akarok kötekedni, de néhány dologban mást gondolok. Pl. a következő vastagon kiemelt rész okosságnak tűnhet, de nem feltétlenül értek egyet vele: “Olyan autót érdemes venni, ami az év napjainak zömében megfelelő számunkra, sem nagyobbat, sem kisebbet.”
    Az emberek többségének az év napjainak 90%-ában megfelel egy sima Golf, de mégis vesz egy Octavia kombit, mert néhány alkalommal jól fog jönni, hogy nagyobb a csomagtartó, hogy kombi. Egy ismerősöm már 30 éve azt mondta, hogy ha egy évben csak háromszor használom ki, akkor is megéri a kombi. Persze ez sem lehet a tuti igazság, mert egy másik volt kolléga meg azt mondta, amikor vett egy szedant, hogy ha valami nem fér bele, akkor hívok egy tehertaxit. Szóval sokféle gondolkodás létezhet, és mindenkinek igaza lehet a maga szempontjából. Egy másik volt kollégám sok éve bement egy Renault kereskedésbe a feleségével, aki kiválasztott egy színt, és mondta az eladónak, hogy egy ilyen színű Cliot kérünk. Az eladó mondta, hogy ebben a színben csak Megane és Laguna létezik. Válasz: Rendben, akkor egy Meganet kérünk. Neki a szín volt a fontos.
    Tavaly vettem egy kocsit, ami ránézésre mindenben megfelelt. Átnézettem szerelővel, mondta, hogy szerkezetileg rendben, semmi nem csöpög, nem folyik, az alja is teljesen jó, futómű rendben. Próbakör alatt is jó volt. Aztán egy-két hét múlva észrevettem, hogy ha jobban kihuzatom, akkor csúszik a kuplung. Ez a próbakörön nem jött elő, mert városban mentünk kb. 10 percet, és ott annyira nem huzattam ki, nem padlóztam le. Vittem a szerelőhöz, hogy akkor kuplungszett csere. Kiderült, hogy azért csúszott a kuplung, mert egy 2-3 ezer forintos tömítés hibája miatt a váltóból átfolyt az olaj, így a váltót is szét kellett szedni. Szerencsére a típushoz volt minden és mivel tömegtípus, nem is voltak durva árak, de így is 200 ezer Ft körüli költség volt.

Vélemény, hozzászólás?