550 lóerővel ünnepel a Jaguar

Jaguar XKR-S

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

50 éve, 1961-ben mutatták be Genfben a Jaguar E-Type sportkocsit. Az új csúcsmodell, az XKR-S nem titkoltan lett beleszőve ebbe a jubileumi eseménybe.


Végre megnyugodhatunk. Szinte mást sem hallani a közelgő Genfi Autószalonnal kapcsolatban, mint hogy ilyen zöld, meg olyan zöld modellek bemutatója várható, verseny dúl a minimális fogyasztás és a legkedvezőbb károsanyag kibocsátás elérése terén, de a Jaguar megmenti a mértéktelen benzinpusztítók becsületét: Svájcban debütál a kompresszoros szuper-Jag, az XKR-S. Az autóval kettős célja van az időközben indiai tulajdonba került márkának, egyrészt olyan modellel képviseltetni magát a piacon, amely teljes körűen őrzi a hagyományokat, de lenyűgöző teljesítményt nyújt, másrészt alkalmas az E-Type, a legendás sportkocsi 50 éves születésnapjának megünneplésére. Az E-Type az autógyártás világszerte ismert ikonja, és 1961-ben éppen Genfben tartották a premierjét. Az XKR-S szegről-végről utódnak tekinthető, hiszen a klasszikusok sora XJS és XK sorrendben folytatódott, és ez utóbbinak a második generációjánál tartunk. Az 5.0 literes V8-asból kompresszorral varázsoltak elő 550 lóerőt (680 Nm), és ehhez igazították a felfüggesztést, a féket, és a karosszéria módosításait. Az autó kevesebb, mint 4,5 másodperc alatt gyorsul nulláról százra, végsebességét pedig nem korlátozza 250 km/órára a szokásos limit, padlógázon 300 km/órával száguld(hat) az XKR-S.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?