60 év alatt 10 millió Mini készült

Kigördült a gyárból a tízmilliomodik Mini

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sir Alec Issigonis gyermeke már hatvan éves, de a típus szülinapja mellett a tízmilliomodik Mini legyártását is ünnepelhetik idén a márka rajongói.

Az oxfordi Mini üzemben 1959 óta folyamatos a termelés, amely az elmúlt napokban jutott el odáig, hogy a tízmilliomodik Mini is kigördülhessen a gyárkapun. A jubileumi modell ráadásul egy 60 Years Edition modell, amit a típus születésnapja alkalmából dobtak piacra.
Hirdetés
A különleges esemény apropóján a márka első legyártott kisautóját is előgurították, hogy találkozhasson a tízmilliomodik testvérével, aki perszem ár jóval testesebb nála. Emellett még ötvennyolc darab Mini csatlakozott hozzájuk és konvojt alkotva a nagy-britanniai Bristolba vették az irányt, ahol a múlt hétvégén megrendezett Nemzetközi Mini Találkozó több ezer rajongója négy napos szülinapi partit tartott.
A klasszikus Mini úttörő kialakítást hozott az autóiparba a maga korában. A minimális területen felépíthető maximális helykínálat ígéretét hordozta a keresztben beépített orrmotorral, az alá tervezett váltóval és a karosszéria sarkaiba kitolt kerekekkel. Az úttörő kialakítás egyúttal sportautósan agilis vezethetőséget is kínált, ezért sem véletlen, hogy a benzinvérűek egyik kedvenc élményautója a Mini. Az ezredfordulóig egyébként világszerte több mint 5,3 millió darab klasszikus Mini talált gazdára, hogy aztán átadja a stafétabotot utódjának, amely már a prémium kisautók között indított támadást.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?