800 ezer forintért átalakított autók tanúskodnak a Rendőrségnél

Egy autó, egy járőr program a Rendőrségnél

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A régi trükköt, a szétválást alkalmazza a Rendőrség, egyes járőreit külön, kamerával és internetkapcsolattal felszerelt autóba ülteti, hogy minél több bűntényt tárhassanak fel.


Elsőre úgy tűnhet, mintha a spanyolviaszt találta volna fel a BRFK, ha külön autóba és nem kettesével ülteti az adott számú járőreit, akkor több esetet érhet tetten, kevesebb lehet a megoldatlan nyomozás, felderítetlen bűncselekmény. A tavaly ősszel indított „egy járőr-egy gépkocsi” program természetesen azon alapul, hogy ma már kellően fejlett, bizonyító erejű hang és képrögzítő berendezéseket telepíthettek a járőrautókba, így mehetnek egyedül is a járőrök, a nagytesó mindent lát elv alapján mindenképp lesz tanújuk, s így a korábbi létszámmal tud megfelelni a szerv a „legyen több rendőr az utcán” lakossági elvárásnak.
A Budapesti Rendőr–főkapitányság a győri városi rendőrkapitányságon kísérleti céllal bevezetett programot vette át kiindulási alapnak, és a programba bevont járőrkocsikat mai informatikai eszközökkel - internetkapcsolat, táblaszámítógép - úgy alakította ki, hogy az már-már kisebb körzeti megbízotti irodaként működve segíti annak használóját.
A program elsőként kísérleti jelleggel indult el három peremkerületi rendőrkapitányságon, a XVI., XVII. és XVIII. kerületekben. A résztvevő rendőrök összesen már 30, speciálisan kialakított, megkülönböztető jelzéssel ellátott autóval látják el szolgálatukat. Ezen autókban egy gombnyomással indítható a rendőri intézkedések - célhoz kötött, bizonyítékként is felhasználható - kép- és hangrögzítése, a beépített táblagép pedig navigációként szolgál, s nem utolsósorban hozzáfér a különféle adatbázisokhoz, valamint képes a Rendőrség integrált ügyviteli rendszerének on-line használatára. Mindezt úgy, hogy a rendőri intézkedést késedelem nélkül, folyamatosan követik a bevetés-irányítási központban. Így a program kidolgozói és üzemeltetői szerint több jogsértés elkövetéséhez sikerül olyan tárgyi bizonyítási eszközt szolgáltatni, amely perdöntő lehet.

A bizonyítékok tehát adottak, de a cél nem az egyedüli intézkedés: ha gáz van, azaz minden jelentősebb intézkedés esetén egy-két percen belül a helyszínen egyszerre több rendőrautó is megjelenik, amely már önmagában is tekintélyt parancsol és erőt demonstrál, azaz a nyakon csípettek vélhetően könnyebben adják majd meg magukat.
Intézkedéseit egyébként az egyedül mászkáló járőr saját biztonsága érdekében nem „köteles” egyedül végrehajtani, ha a helyzet összetettsége okán úgy ítéli meg, segítségül hívhatja a vele szinte „szimbiózisban” szolgálatot ellátó társát/járőrpárját, akivel csak együtt lehetnek közterületen, és a pihenőidejüket is együtt azonos időben töltik. A váratlanul bekövetkező események nyomonkövetésében nagy segítséget nyújt a rendőr ruhájára tűzött vezeték nélküli mikrofon, amely a gépkocsit „átjátszóállomásként” használva küldi a járőr és az igazoltatott párbeszédét a központba. Mivel az autókba - a már jól ismert Focus kombikba - jelentős (példányonként 800 ezer forintnyi) technikai felszerelést építettek a program által, azokat speciális biztonsági fóliával is ellátták, hogy a drága berendezések egyrészt ne szúrjanak azonnal szemet, másrészt nehezebben legyenek ellophatók. A lízingelt Fordokba ezen berendezéseket roncsolás nélkül, nyom nélkül eltávolíthatóan építették be, azaz modellváltás esetén gond nélkül örökíthetők lesznek - leszámítva persze a védőfóliát, amely minden bizonnyal az autókon marad. A 3 évesen eladósorba kerülő fehér kombik között tehát vagány módon sötétítettek is lesznek egyszer.
Hirdetés
Esetleírások
Az egyfős járőrt egy gépkocsi feltöréshez küldték. A kolléga a helyszínen azonnal adatgyűjtésbe kezdett, a vele párhuzamosan szolgálatot ellátó rendőr pedig a környéket járta. A helyszínbiztosítást végző kolléga a helyszínen kapott személyleírást azonnal kiadta rádión. Ezt kiegészítették, hogy az elkövetőt látták felszállni az 50-es villamosra. A kapott információt szintén a projektben résztvevő kolléga ellenőrizte úgy, hogy utánament a villamosnak, kért engedélyt a kerület elhagyására, majd a Bp., XIX. kerületben feltartóztatta a jelzett villamost, felkérte annak vezetőjét, hogy zárja le az ajtókat, bevárta a segítséget, majd együttesen (3 egyfős járőr), a villamoson elfogták a férfit, cselekményének elkövetése után 10 perccel.
Egy másik esetben egy anyagi káros közlekedési balesethez küldték az egyfős járőröket. Itt is hamar megjelentek a helyszínen, majd adatgyűjtést követően három irányba tudtak elindulni az okozó után, mivel az elmenekült a helyszínről ittas állapota miatt. Egyikük észrevette a menekülő személyt, utána futott, földre vitte, majd addigra a másik két fő is odaért, és a bilincselésben már együttesen vettek részt. Itt is a bejelentéstől számított 10 percen belül az elkövető elfogásra került.
Napokkal ezelőtt egy lakóházba betörő személyt sikerült tetten érni annak köszönhetően, hogy egy időben sok szolgálati gépkocsi járőrözött a területen, és több irányból tudtak a helyszínre érkezni, rövid idő alatt.
Fenti esetekből kitűnik, hogy azzal, ha több gépkocsival látnak el szolgálatot, a reagálási idő rövidül, több irányban lehetséges az elkövetők után indulni, és még az adatgyűjtésre is marad erő, így sokkal hatékonyabban lehet működni. Mindhárom esetben a járőrök jól összedolgoztak, minden esetben megvárták egymást, biztonságuk egy pillanatig sem volt jobban veszélyben, mint más intézkedésnél, és az elkövetésektől számított 10 percen belül minden esetben elfogták az elkövetőket.
Forrás: BRFK Kommunikációs Osztály
A program megkezdése nem csak technikai, személyi előkészületet is igényelt, a BRFK közleménye szerint az abban résztvevő rendőrök kiválasztása és felkészítése előzte meg, amely kiterjedt a személyes fizikai képességek növelésére, a pszichikai felkészítésre, továbbá speciális vezetéstechnikai képzésre.
Mivel a tavaly kísérleti jelleggel elindított rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket és elvárásokat, annak bevezetésének előkészítését Budapest belsőbb kerületeiben, az V., VII., és VIII. kerületekben is megkezdte a Rendőrség. Mostantól tehát nem két rendőr állítása, hanem egy elmondása, illetve a felvételek dönthetnek majd egy-egy vitás kérdésben, a járőrök pedig külön-külön több helyen lehetnek majd jelen. A program sikerességéről a próbaidőszak egy-egy esetének leírása ad ízelítőt.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  A magyar embernek soha semmi nem jó, a rendőr meg soha nem lehet jókor jó helyen. Eddig csak azt lehetett olvasni, hogy a rendőr bírságol de a betörőt nem fogja meg. Most úgy néz ki ezzel a rendszerrel hatékonyabban dolgoznak és megfogják a betörőt. De ugyebár ez sem jó mert ez meg túl drága.

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  Na uraim tegnap megtapasztaltam hogyan működik ez a módszer.
  Megállított kiszállt köszönt teljesen kulturáltan és megkérdezte tudok-e arról hogy 8 nap múlva lejár a műszakim. Az előző beírásomban felvetetődött bennem,vajon hogyan fognak viselkedni egy ilyen helyzetben de teljesen normális és abszolút kulturált viselkedést tapasztaltam,még véletlenül sem AVH-s módszerek! Hisz mindent rögzítenek,sőt a ruházaton felcsíptetve egy pici kamera veszi végig az intézkedést ha kiszáll az autóból a rendőr.
  Mire odajött hozzám már mindent tudott rólam csak egyeztette az adatokat és el is engedett jó utat kívánva. Azért az autójukba nem engedett betekinteni de eléggé tele van pakolva nekik a látótér is és a hátsó rész. Már amennyit láthattam.Nem tudom mi lehet ott de hirtelen bepillantásból úgy tűnt mintha épp valaki költözne.

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  800.000!!!?? Ennyi pénzen mit szereltek? Én megoldottam volna max. 150.000-ből. Igaz tőllem nem jutott volna a benfenteseknek akik ezt kitalálták/megrendelték. Máskülönbem mint írták visszatérnek a régire csak az AVH bőrkabátot is húzzák még rájuk. Írják büncselekmény felderités??Már mindenkit aki kimegy az utcára banditának néznek?

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  Fennáll a veszélye annak hogy kirabolják ezeket is ahogy a mentő autókat is. De attól még nagyon jó ez a megoldás,hisz ok nélkül nem gyökérkedhet a rendőr intézkedés közben mert minden dokumentálva van.Nekem sem kell a telót videóra állítani ha olyan a helyzet és nincs vita belőle,De mi van a személyiségi jogokkal? Na és valójában ez az egész mekkora költségekkel jár majd egy-egy kapitányságnak? Viszont legalább a statisztikájukat javithatja ahogy nekik megfelelő.:-)) De amia legfontosabb az az hogy így nagyobb bevételre tehetnek szert a hatóságok és a bizonyítás miatt hamarabb szedhetik be a pénzeket mint eddig.
  Érdekes hogy tele van pakolva a vezető látótere mindennel! Na ez nem balesetveszélyes? Ez így szabályos? Hogyan tud ennyi mindenre figyelni egymagában a rendőr?
  Gondolom Horátius szerint az lenne az ideális ha ezek már villannyal működnének! :-))

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  Nagyon jó a cikk! Gratulálok hozzá! Előrelépést jelent ez a fejlesztés a közbiztonság fokozása szempontjából!

  Horatius
  2012 04 01
  Mars
  Muskcity

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  ha a randőr beszól kocsimon a fóliámra azt mondom neki bagoly mondja verébnek. ez az ország nemnormális. csakígy tovább ennyi pénzből inkább aszfaltozták le volna rendesen a hungária körutat

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  Ez a fóliázás nem teljesen világos nekem. Az első ajtók üvegeire és az első szélvédőre nem kerülhet sötétítő fólia, márpedig akkor szépen lehet látni a kocsiban levő drága cuccokat. Ott merik majd hagyni az utcán az autójukat a mi drága rendőreink?

 • 2017.10.31. at 01:26
  Permalink

  Hát, nagyon szép és jó dolog, jól hangzik, annak, aki még soha nem volt rendőr. Egy előállítást hogyan fognak végrehajtani? Mert ugyanis ahhoz legalább két ember kell. Ezt írja elő a szolgálati szabályzat is. Vagy már az sem szent? A rendőri intézkedést biztosítani kell. Vajon ezt ki teszi meg, a mikrofon? Miért is jó ebben a takarékos világban minden rendőr alá külön autó? Nem elég drága a benzin, meg az autó,meg a felszerelés, meg a lízing díj? Enni erővel a tisztelt képviselő uraknak sem kell páncélozott autó, meg testőr, elég lenne egy mikrofon is. Hiszen az tud birkózni ha kell, előállítani ha kell, kényszerítő intézkedést is tud alkalmazni, meg minden. Az is szép, ha tetten ér egy rendőr valakit, de ugyanis mivel egyedül nem intézkedhet, megkéri majd tisztelt bűnöző urat, hogy ne szaladjon már el, mert meg kell még várni a kollégát is. És ha éppen intézkedésben van a kolléga is, akkor azt is tessék már megvárni. Addig talán mesélhetnének egymásnak vicceket is, hogy teljen az idő. Erről nem konzultáltak rendőri vezetőkkel? Gyakorlatilag minden intézkedéshez majd 3-4 rendőrautó fog kivonulni, kérdem én, gazdaságos ez? Ettől nem lesz több rendőr, ez is csak egy kész átverés show. Ennyi erővel olcsóbb lenne fénymásolt rendőrökkel kitapétázni a tereket, akkor mindenki azt hinné, hogy milyen sokan vannak!:) Ja, egy jó kérdés! A fizetésük mivel már egyedül lesznek, duplázódni fog? Ugyanis a kolléga bére felszabadul, a munka meg csak több lesz.

Vélemény, hozzászólás?