800 forintos benzin? Íme a Lexus – kettős – válasza

Kipróbáltuk: Lexus UX 300e, Lexus NX 450h+

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Felénk még tart az üzemanyagár-stop, de az olajárak elszabadultak. A Lexus rögtön elő is húzta első tisztán elektromos és első plug-in hybrid modelljét.

Nálunk odébb még a 800 forintos üzemanyagár, legalábbis a személyautósok számára, de a piaci üzemanyagár már ezt a szintet közelíti, számos országban már át is lépi. Nálunk azt mondják, az üzemanyagellátás biztosított, pánikra nincs ok, de az kétségtelen, hogy a szerény fogyasztású, pláne az üzemanyagégetés nélküli üzemre is képes modellek egyre inkább felértékelődnek. A Lexus, mint a hibridek terén élen járó Toyota prémiummárkája eddig sem állt rosszul az alternatív hajtású modellek terén, hiszen európai eladásainak 96%-át a hibridek adták már tavaly (nálunk 99%-át), most még inkább ráerősít: bemutatta első konnektoros modelljeit, a teljesen elektromos UX 300e és az NX 450h+ modellt. Persze ne gondoljunk arra, hogy a fiókból vadonatúj modelleket húztak volna elő, mindkettőt ismertük már, mindkettő rendelhető már bő fél éve, de az első teszt- és bemutató-autók csak nemrégiben érkeztek meg hazánkba, így aztán a tavalyi évben minden eddigi eredményénél jobbakat elérő forgalmazó megmutatta őket. Ha már Lexus eladások, tavaly ezer példány fölötti eredményt vártak, ami nem a vevők hiánya, hanem az egész iparágat sújtó szállítási problémák miatt nem lett meg, megrendelésből bőven többet könyvelhettek el a mind nagyobb prémium-piacon, ahol egyébként a márkák között az ötödik helyen állnak. Mennyi az annyi? Tavaly 780 autót tudtak átadni, de több mint ezer szerződést kötöttek a márkakereskedők, amelyek sorába tavaly szeptemberben érkezett a Schiller Autó Család által a Lexus Pest, idén januárban a Kovács Autóház által a Lexus Monor. Az idei évre legalább ezer autó kiszállítása és 1500 feletti vevőszerződés a Lexus magyarországi célja, természetesen nem alaptalanul.
Hirdetés
A belépő crossover UX kínálata - a márkánál elsőként - teljesen elektromos verzióval bővült. Az UX 300e modell kapcsán már az is óriási szó, hogy tavaly nyár óta változatlan áron, 18,89 millió forinttól kapható. A nem egész 4,5 méter hosszú crossover talán csak abban különbözik a továbbra is elérhető hibridektől, hogy hátsó ajtajaira Electric feliratot kapott, meg persze lekerültek róla a Hybrid emblémák. Utastere és még műszerblokkja is szinte változatlan, hiszen fordulatszámmérő például eddig sem szerepelt. Most a benzines-elektromos hajtáslánc helyett csupán egy 204 lóerős, 300 Nm nyomatékú villanymotor van elöl. Hatalmas pacsi, hogy nem az akkukapacitás-versenybe neveztek az UX-szel, így az utas- és csomagtér nem csökkent, igaz eddig sem volt túl nagy, de az elegendő szintet megüti. Mivel a motor elöl található, frunk nincs, de a töltőkábelek a csomagtérpadló alatt is elférnek. Az akkukapacitás 54,3 kWh, ami a 17,1 kWh/100 km normafogyasztással 305 kilométeres hatótávot jelent. A menetpróba rövid köre és persze a matematika szerint is elmondható, hogy 200 kilométert a legzordabb körülmények között is tudni fog. Vezetni a rövid körön kifejezetten kellemes volt a 300e-t, viszont 6,6 kW-os AC tölthetősége és az így adódó több mint 8 órás töltési idő kevéssé barátságos. Villámtöltő van, szokatlan módon külön fedél alatt, hiszen az a japánok által preferált CHAdeMO csatlakozót használja, ezzel akár 50 perces töltés adódhat.
Hirdetés

Ha mégis szeretnél még benzint (is) égetni!

A Lexus legnépszerűbb modellje, a tavaly második generációjába lépett NX hozta el a Lexus első plug-in hybrid modelljét. Vezettük már külföldön (lásd itt), randevúztunk vele itthon, és igazság szerint nem is a tegnapi bemutató röpke körén, de már itthon is sikerült kipróbálni. Az Év Magyar autója versenyben is induló plug-in hybridet a zsűrivel több napra is megkaptuk, így volt módom kipróbálni, hogy a RAV4 Plug-in Hybridből ismert 306 lóerős rendszerteljesítményű hajtáslánccal és a 18 kWh-s akkuval a 69 kilométeres WLTP hatótáv akár hozható is, miközben egy igen finom luxusautóban utazhatunk. Az NX-et kifejezetten jó terelni. Bár kívülről kb. 16 centivel hosszabb csak az NX, mint az UX, beltere, főként hátsó sora, de igazából az egész utas- és csomagtere jóval tágasabb és persze jóval modernebb. Ez egy vadonatúj modell, például elektromos kilincsekkel, amelyek a holttérfigyelővel meggátolják, hogy egy elhaladó biciklis elé nyissuk az ajtót. Alapáron jár hozzá sok más mellett az online kapcsolatos navigáció, de a hangvezérlés is, ami meglepően jól érti a magyar nyelvet is. Akár 135 km/órás tempóra is képes elektromosan, hatótávja és a plug-in hybridek körében gyorsnak számító 6,6 kW-os tölthetősége miatt nagyon sokáig lehet vele elektromosan járni, de legalább ilyen jó pont, hogy "lemerülése" csupán azt jelenti, hogy egy öntöltő hibridet kapunk, abból is kiválót. A városi csoszogást mindig megcsinálja árammal, hang és emisszió nélkül. Országúton és autópályán is csendes, az NX bőven kapott hangszigetelést, igaz amikor a néma villanyüzem után beindul a négyhengeres, 2,5 literes benzinmotor, az csöppet lelombozó. Viszont jó hír, hogy azzal együtt 6,3 másodperces 100-as sprintre, 800 kilométer körüli hatótávra képes az NX, közben pedig fogyasztása 6 liter környékén marad hibrid üzemben is, az első 100 kilométerre a súlyozott kombinált érték persze mindössze 0,9-1,1 l/100 km.
Hirdetés
A konnektoros NX-nek ugyanakkor komoly felára van, míg a 242 lóerős, azonos benzinmotoros, 5,6-5,9 l/100 km WLTP fogyasztású 350h 16,49 millió forintról startol, a 450h+ 24,45 millióról. Nem szerény összeg, de a Lexus masszívan a hasonló tudású és felszereltségű prémium vetélytársak alá áraz, az elektromos üzemnek pedig egyre nagyobb jelentősége lesz. Van opció persze a konzervatívabb vevőknek is, egyelőre maradnak az öntöltő hibridek is, az NX kínálatán túl a többi modellben is. Az infotainment rendszerével, Blade Scan LED mátrix fényszórójával, áthangolt hátsó futóművével és új belső kárpitjaival frissített ES például továbbra is csakis öntöltőként kapható (18,45 millió forinttól). Az elektromos offenzíva ugyanakkor már úton van: 2025-ig 10 darab, részben vagy teljesen elektromos modell érkezik a Lexusnál, ezzel nem lesz olyan modelljük, amely ne lenne elérhető konnektoros kivitelben, 2030-ra pedig a márka európai, amerikai és kínai palettája 100%-ban elektromos lesz; úgy tűnik tehát, hogy még a hibridektől is búcsúzni kell.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?