A beláthatatlan skót kanyarok

Kiss Pál Tamás Skóciában folytatja

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Különleges pályára, Knockhillbe látogat a hétvégén a Brit Formula Renault-bajnokság, ahol Kiss Pál Tamás ralikrosszos múltja is jól jöhet.

Különleges helyszínre, a skóciai Knockhillbe érkezett a Brit Formula Renault-bajnokság. Ezen a pályán már négy éve nem rendeztek Formula Renault versenyt, és a karakterisztikája is nagyban eltér a megszokottól. Több beláthatatlan kanyarja van, olykor szinte le kell menni a fűre és a pálya aszfaltja sem nevezhető tükörsimának. Kiss Pál Tamásnak ez akár kedvezhet is, hiszen Formula Renault-s pályafutása előtt ralikrosszozott.
„Knockhill nagyon különleges pálya. Csak két kilométer hosszú, van benne három olyan kanyar, amit nem lehet belátni és néha szinte a fűre kell lemenni, de a többi része is nagyon dobálós. Nem annyira formula, inkább túraautós pálya. Négy éve nem rendeztek itt formula versenyt, talán nem is véletlenül. Nekem viszont tetszik, a ralikrossz után nem okozott olyan nagy meglepetést.”
„A csapatvezetőm korábban járt itt a Formula–3-as bajnokságban. Ő mondta, hogy az általában kialakult erőviszonyok Knockhillben nem érvényesek, csak az számít, ki mennyire meri keményen nyomni, és hogy ki mennyire magabiztos.”
A bajnokságból a két knockhillivel együtt már csak hat futam van hátra, a ponttáblázat eleje pedig szorosabb, mint a szezonban bármikor volt – az első és a negyedik versenyző között húsz pont a különbség, egy futamgyőzelemért pedig 32 pont jár – ezért mindenki számára nagyon fontos a skóciai hétvége. Aki itt egy kis előnyre tud szert tenni, az nyugodtabban várhatja az utolsó két versenyhétvégét.

Kiss Pál Tamás 11 pont előnnyel érkezik a versenyre. Azonban ő és csapata is tisztában van vele, hogy fontos hétvége áll előttük, ezért a szokásostól eltérően Tomi nem csütörtökön, hanem már hétfőn elutazott Angliába.
„Három napot töltöttem a csapatommal. Kielemeztük az utolsó versenyeket, végigmentünk egy csomó beállítási lehetőségen és beszélgettünk egy kicsit a jövőről is. A pályát megnéztem videóról és szimulátoron is tudtam egy kicsit gyakorolni. Ma (csütörtökön) jöttünk fel a csapattal Skóciába. Segítettem nekik kipakolni, aztán a skót utakon egy kicsit eltévedtünk a szállásunkra menet, de végül az is meglett. Úgy érzem, hogy mentálisan nagyon jót tett ez a pár nap és most jobban rá vagyok hangolódva a versenyre. Ez biztos, hogy sokat számít, de igazán holnap, az első edzésen derül ki minden.”
„Az eredményre most nem merek tippelni, kicsit úgy vagyok vele, mint az első futammal, hogy meglátjuk. Az biztos, hogy nagyon észnél kell lenni. Az előző futamon látszott, hogy minden egyes pont nagyon sokat számít, de változatlanul azt gondolom, hogy ha bajnok akarok lenni, akkor ahhoz versenyt kell nyernem.”
A Michelin Brit Formula Renault-bajnokság állása a 14. futam után:
 1. Kiss Pál Tamás 344
 2. Lewis Williamson 333
 3. Will Stevens 330
 4. Tom Blomqvist 324
 5. Harry Tincknell 287
 6. Ollie Millroy 235


A Michelin Brit Formula Renault-bajnokság 2010-es versenynaptára
 1. 1-2. futam, április 3-4. Thruxton
 2. 3-4. futam, április 24-25. Rockingham
 3. 5-6. futam, május 1-2. Brands Hatch
 4. 7-8. futam, június 5-6. Oulton Park
 5. 9-10. futam, június 19-20. Croft
 6. 11-12. futam, augusztus 7-8. Snetterton
 7. 13-14. futam, augusztus 21-22. Silverstone
 8. 15-16. futam, szeptember 4-5. Knockhill
 9. 17-18. futam, szeptember 18-19. Silverstone
 10. 19-20. futam, október 9-10. Brands Hatch

Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?