A bolygó legtisztább hibridje alkoholos befolyás alatt áll

A Toyota Priusból készül a bolygó legtisztább hibridje

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Etanol üzemű hibrid Priust mutatott be a Toyota Brazíliában. A helyi igényekhez szabott jármű jelenleg a Föld legtisztább hibrid modellje.


Brazília valószínűleg beelőzte a világ minden más országát az alternatív üzemanyagok használata terén. A dél-amerikai ország ugyanis már az 1970-es években elindította a cukornád alapú etanol (telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után) gyártását, amely alkalmas a belsőégésű motorok számára. Az ország ma már a világ első számú etanol-exportőre, az újautó-forgalmazásban pedig a flexi-fuel, tehát a benzin-etanol üzemű járművek több, mint 50 százalékot hasítanak ki a belső égésű motorral felszerelt gépkocsik piacából. Nem véletlen tehát, hogy a Toyota a brazil piac igényeit figyelembe véve készítette el a világ első benzin-etanol üzemű hibrid autóját.
Hirdetés

A Prius Hybrid FFV (flexi-fuel vehicle) bevezetésével a hibrid technológiát kívánják népszerűsíteni a hatalmas országban. Az autó egyik érdekessége, hogy az európai kivitelében akár 83 g/km szén-dioxid-kibocsátásához képest is drasztikusan csökkenthető vele a környezet terhelése. Ugyanis, amikor a Prius FFV tisztán etanol üzemben halad, akkor teljesen szénmentesen közlekedik. Az autó megalkotása a Toyota „Környezetvédelmi Kihívás 2050” programjának szerves részét képezi. Így hozzájárul a márka célkitűzéséhez, amely szerint 2050-re szeretnék a Toyota globális szén-dioxid kibocsátását a 2010-es szint egytizedére csökkenteni. A program további céljai között szerepel a járművek szénsemlegességének egész élettartamukra vonatkozó megvalósítása, beleértve a nyersanyagok előállítását és a gyártást is. Valamint 2030-ra szeretnék 5,5 millió darabra növelni a részben vagy teljesen elektromos üzemű járművek éves eladási számait.

Az előttünk álló hónapokban a Toyota Prius Hybrid FFV intenzív tesztprogramon vesz részt, amelynek során a gyár szakemberei felmérik a rendszer megbízhatóságát, tartósságát és teljesítményét. Amennyiben mindent rendben találnak, akkor megkezdődhet a modell forgalmazása a brazil piacon.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?