A dízelbotránynál is nagyobb blama kerülhet felszínre

Az év botránya? Uniós versenyjog sértésével vádolják a BMW-t, a Daimlert és a VW-t

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata szerint hatalmas bírságra számíthat a három német autógyártó.


A BMW, a Daimler és a Volkswagen megsértette a közösségi trösztellenes szabályokat azzal, hogy közel tíz éven keresztül korlátozták a versenyt a kevésbé szennyező technológiák kifejlesztése terén - jelentette be előzetes vizsgálatainak megállapításait az Európai Bizottság.A brüsszeli testület azzal vádolta meg a három vállalatot, hogy 2006 és 2014 között összejátszottak annak érdekében, hogy korlátozzák a károsanyag-tisztító technológiák fejlesztését és alkalmazását az Európában piacra kerülő benzines és dízelautókban.
A bizottság a dízeljárművek esetében elsősorban az SCR-katalizátor és a kipufogógáz tisztítását szolgáló AdBlue adalékanyag alkalmazása, a benzinmotorok esetében pedig a szilárdrészecske-kibocsátást mérséklő részecskeszűrők használata terén való feltételezett összejátszást sérelmezte. "Ennek eredményeként az európai fogyasztók nem juthattak hozzá a legjobb elérhető technológiával felszerelt autókhoz" - írta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos.
Hirdetés
"Számos módon együttműködhetnek a cégek termékeik minőségének javítása érdekében. Az EU versenyszabályai azonban nem engedélyezik, hogy ennek pont az ellenkezője valósuljon meg, és azért játsszanak össze, hogy kiküszöböljék a minőségbeli versenyt. Tartunk tőle, hogy ebben az esetben éppen ez történt" - tette hozzá.
Az előzetes vizsgálat eredményét közel két évvel azután tették közzé, hogy a bizottság szakértői előre be nem jelentett vizsgálatokat folytattak le a gyártóknál. Miként arról az MTI beszámolt, a sajtóközlemény szerint az összejátszásról az "ötök köre", azaz az öt vezető német autógyártó, az Audi, a BMW, a Daimler, a Porsche és a Volkswagen egyeztetései keretében állapodtak meg. Ezek azonban valójában három konszernt jelentenek.
A vállalatoknak reagálniuk kell az Európai Bizottság kifogásaira, az eljárás végén pedig, amennyiben megállapítják a jogsértést, kemény pénzbírságokat szabhat ki rájuk az uniós versenyhatóságként eljáró testület. Ennek összege az adott cég éves bevételének akár a 10 százalékát is elérheti. Sajtóhírek szerint a legsúlyosabb bírságot a BMW kaphatja, miután a Daimler önként jelezte 2014-ben az összejátszást, és a Volkswagen is együttműködik 2016 óta a hatóságokkal az ügyben. Nem lennénk most a bajor cég vezetőinek helyében, de mint tudjuk, bűnösnek senki sem tekinthető, amíg annak ellenkezőjét a bíróság jogerős ítélete ki nem mondja.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2019.04.05. at 20:05
  Permalink

  Semmi meglepő nincs ebben. Csak csaltak, ahogy az “igényes” európai gyártók szoktak általában. Csak ez most megint kiderült, napvilágot látott.
  Van olyan, aki ezt nem tudta? Védeni kellett valahogyan a traktormotort, nem fektethettek bele jövőbemutató technológiákba, hiszen kellett a pénz halott dízelbe, kellett a toldozáshoz-foldozáshoz, hogy minél tovább lélegeztető gépen tarthassák az “igényes” európai vásárlók vesszőparipáját, az autobahnok királyát, a traktorokat.
  De ahogy máskor is, itt az igényes Európában csak kiderül valami disznóság és ha elég kenőpénzed van, tuti megúszod következmények nélkül.

  • 2019.04.05. at 22:20
   Permalink

   “igényes” európai gyártók
   Te olvasol híreket mostanában? Például hogy a japán rendőrség milyen dolgokat enged meg magának a Ghosn ügyben?

   Abból a szempontból nem meglepő a dolog, hogy aki ismerte a piaci viszonyokat, a tradicionális német gyártók látványos felárat kértek sokáig a részecskeszűrőkre.

   Speciel a japánok is legalább annyira el voltak maradva, 2004 után a versenyelőny a PSA csoportnál és a GM-Fiat csoportnál volt (2004-ben a Saab 93-ban és a Volvo S40-ben már alapáron volt szűrő).

   Mondjuk tényleg érdekelne hogy miként tudtak érdemben hátráltatni piaci folyamatokat egy olyan piacon ahol a részesedésük nem annyira meghatározó, a piacra lépés akadélyai pedig eléggé alacsonyak…

   …azon felül hogy a német szaksajtóval megpróbálták eltussolni hogy le vannak maradva és sokkal drágábban adják azt amit a svéd konkurencia alapáron.

   • 2019.04.05. at 22:57
    Permalink

    Ja, hogy arról a hazug, tolvaj, csaló Ghosn-ról van szó?
    Az a baj, hogy elfelejtette, hogy nem Európában van. Vannak a világnak olyan részei, ahol nem lehet megúszni mindent büntetlenül… Abban az országban meg főleg nem, ahol régen ha a becsületén csorba esett valakinek, saját kardja által büntette magát.
    Igen, a szamurájokra gondolok.

    • 2019.04.05. at 23:15
     Permalink

     Kicsit olvass utána. érdekes cikkeket talál az ember csak szeretnek itthon kicsit egyoldalúan szemezgetni.
     Nagyjából a Nissan egyedül így tudta eltenni láb alól Ghosnt, és a rendőrség végzi el a piszkos munkát.

     Például most megint letartóztatták mert a jövő hét közepére egy sajtótájékoztatót szervezett amiben el akarta mondani a saját álláspontját.

     Az utolsó mondatodnál pedig cseréld ki a “becsület” szót megítélésre. És rögtön megérted hogy nagyon sok minden belefér ebbe a szóba…

     Mondjuk az amit a Kobe Steel vagy a Mitsubishi motors csinált. Vagy Pearl Harbour. Mást jelent a becsület ott, mint nálunk gondolják…

     • 2019.04.05. at 23:17
      Permalink

      Mondjuk az hogy Saikawa egyértelműen a puccs értelmi szerzőjeként elment egy Japán Francia gazdasági kapcsolatokat ünneplő fogadásra miközben Ghosnt letartóztatták, és úgy mutatta be az ügyet mintha nem tőlük indult volna az egész.

     • 2019.04.05. at 23:36
      Permalink

      Pearl Harbour?
      Ugyan már. Elítélendő, ami ott történt, de az amerikaiakat ilyen szempontból én egyáltalán nem sajnálom. Mocsokságban az amcsik mindig is élen jártak. Koreai háború, Vietnám, Hirohsima és Nagaszaki… Csak amíg a japánok elismerik a szégyenüket, meg még jó pár állam a világban, az amerikaiak szeretik magukat hősként feltüntetni a gaztetteikkel kapcsolatban.
      Ghosn-ra visszatérve, miért pont őt szúrták ki? Talán lehet valami a füle mögött. Talán nem ártatlan… Sőt.

     • 2019.04.07. at 09:02
      Permalink

      Ghosn adócsalás miatt ül, erre rá lehet húzni mindent kábé, de hogy a dörgölőző Fiat (akit nagyjából az EU tart életben) meg az agyrémeket gyártó PSA soportnál lett volna a kezdeményezés az erősen kérdéses. A japánok nagyjából leszarják Európát, nekik elég Ázsia és Amerika. Még azt is nehez tudják ellátni, nehogy azon elmélkedjenek, hogy a pénztelen magyar mire veri.

 • 2019.04.05. at 20:09
  Permalink

  “Ennek eredményeként az európai fogyasztók nem juthattak hozzá a legjobb elérhető technológiával felszerelt autókhoz” – írta Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos. ”
  Dehogy is nem. Az igényes európai vevőknek a olajkályha a legjobb. Máshol már alacsony fogyasztású leddel világítanak, itt az igényes Európában még az olajlámpák jelentik a technológiai csúcsot.

  • 2019.04.06. at 07:44
   Permalink

   Én nem szeretek belemászni a flamebe, mert ez itt szokás szerint túlmutat a topicon.

   De. Összekevered a gyártókat a fogyasztókkal. Itt a gyártókat kellene ekézni, közben végig Zöld szavait ismételgeted ironikus hangnemben.

   Ha ennyire nem tetszik a diesel, mi a fityfenének dolgozol olyan munkahelyen, ahol főleg oda készülnek alkatrészek? Közvetetten a te munkád is hozzájárul a szennyezéshez, miközben a megélhetésed ettől az ipartól függ. Gondolom mikor csörög a kassza hónap elején nem szoktál felköpni, majd aláállni.

   Az, hogy egy 10 éves benzines Hondát tekergetsz ugyanúgy szennyezi a levegőt, ahogy a félmilliós tévédhez szükséges alkatrészeket sem a semmiből állítják elő.
   Ne legyél álszent, a tavol-keleti gyártóknak is a profit maximalizálása a legfontosabb szempont, ezért mindenre (is) hajlandóak.

   • 2019.04.06. at 17:28
    Permalink

    Igen sajnos beleestem abba a hibába, hogy egy ismeretlen bunkónak (Neked) elárultam magamról pár dolgot és most félremagyarázva vissza próbálsz ütni vele (pedig én nem ütöttem).
    A maga korában az a szívóbenzin friss hegyilevegőt pufogott ahhoz képest amit az olajkályhák produkáltak, csak elhallgatták.
    Az meg, hogy hol, miért, hogyan dolgozom, hova köpök, hova nem, ahhoz az ég világon semmi közöd. Mint ahogy zoldnek sincs köze kinek mennyi pénz és milyen iskolázottság jutott.
    A munkahelyemről (bár nem tartozom neked magyarázattal) pedig annyit, hogy azon vannak, hogy a benzines portfóliójuk bővüljön, mert pár éven belül 70%-30% a cél a benzinesek javára. Ugyanis globálisan az a vélemény és így néz ki, hogy a dízelek haldokolni fognak. Az meg, hogy miért dolgozom ott… Tudod én 11 éve dolgozom a cégnél, méghozzá dícséretesen (ezt ott bárki, aki ismer, igazolni tudja), amikor még elkezdtem ott dolgozni, még sehol nem volt a dízelbotrány. Azóta változott meg a véleményem, de hadd engedtesség meg nekem eldönteni, hogy miért és hol dolgozom én. Belepofáztam én abba, hogy te hol dolgozol és miért? Nem.
    Az meg aztán végképp demagóg hozzáállás, hogy használati tárgyak gyártását hozod fel az olajkályhák védelmében. Ez már nagyon gáz. Akkor semmit se használj, mert minden tárgy előállítása környezetszennyező. Úristen ember.
    És igen, a távolkeletiek is a profitra hajtanak, csak az nem mindegy milyen áron teszik. Ezért ők eleve nem a dízel toldozásába fektetnek, hanem a hibridekbe, elektromosokba. Alternatív hajtásokba.
    Ja és én aztán nem ismételgetem senki szavait, ha így lenne nem vitáznék zolddel. Nem egyezik a véleményünk, de amit te most itt elkövettél kommentálás gyanánt és nekem estél, az még zoldtől is erős lenne. Van baj, úgy látom.

    • 2019.04.07. at 07:11
     Permalink

     Persze, persze, van baj.. ezt a legkönnyebb leírni. A bunkózás sem zavar, nálad azonnal fillérbaszó voltam, ezek után semmin sem csodálkozom.

     Még egyszer leírom, engem nem érdekel, mennyit tanultál, hogy dolgozol, semmit sem kell nekem bizonyitanod (majd Zöld megbeszéli veled úgyis), engem az zavar amit írsz.

     Van baj az európai gyártókkal, de olyan szent felsőbbrendűséggel fikázod a felhasználókkal összemosva mindenkit, mintha a világon csak te és Csalfa ismerné a tutit, mindenki más retardált lenne.

     Biztos van igazság amit írsz, de külsőskent nekem az jön le, hogy csak Zöld irományaira reagáltok, pont az ellenkezőjét képviselve az álláspontjához képest, semmi másról nem szól ez az egész. Szerintem is szokott faszságokat írogatni néha, de attól még nem elemzem ki mondatról-mondatra, az elég beteges lenne.

     • 2019.04.07. at 08:21
      Permalink

      Nem csak zold irományaira reagálok. Ő többször “válaszol” nekem kérlelhetetlenül, mint én neki. Ez a mostani is így indult. Én mondtam valamit, ő meg rámírt. Aztán elszállt az egész egy olyan irányba, ami nem ide való, de abból a témából is látszik, mennyire nem értünk egyet a nemzetközi politikában sem. Ő amerikát a karácsonyi Jézuskaként tünteti fel én meg ennek az ellenkezőjét mondom. Nem állok egyik nagyhatalom mellett sem.
      Egyébként meg nem is fogom folytatni, ha ő még írni fog ezzel kapcsolatban, úgysem győzzük meg egymást.
      A bunkót meg ahért írtam, mert amit csináltál (hogy a múltkor mondtam magamról valamit, te most kelletlenül letámadtál vele és felhasználtad), az szerintem bunkóság volt és többet néztem ki belőled. Ennyi.

 • 2019.04.06. at 00:13
  Permalink

  “Koreai háború, Vietnám” te valami párhuzamos univerzumban élsz?
  Nagyjából azzal próbálkoztak amit nálunk 56-ban mindenki elvár utólag.
  Szerinted mivel kellett volna próbálkozniuk az tombomba bevetése helyett mondjuk Ivo Dzsima után?

  • 2019.04.06. at 00:55
   Permalink

   Hogy mivel kellett volna próbálkozniuk atombomba ledobása helyett, amivel több százezer, millió ártatlan embert, nőket, gyerekeket, csecsemőket porlasztottak el egy szempillantás alatt? Mindezt a háború legvégén, amikor már megadták volna magukat a japánok? Mindezt csakis azért, hogy leteszteljék az atomot? Hogy ehelyett mit kellett volna csinálniuk?

   • 2019.04.06. at 01:01
    Permalink

    Megadták volna magukat a japánok? Ezt te ezek szerint történelemből is valami álomvilágban élsz…. Komolyan gondolod hogy megadták volna magukat?
    Még volt aki 20 évvel később is védekezett.
    És azért érdemes megnézni hogy mit kezdett az USA Japánnal, és mondjuk mit műveltek a Szovjetek K-Európában…

    • 2019.04.06. at 01:09
     Permalink

     Majd ha ráérek sajnálom a világ legpazarlóbb, legálságosabb népét. Csillagos sávos lobogó alatt országokat ugrasztanak egymásnak, háborúkat robbantanak ki a világ velük ellentétes pontjain is akár. Sajnálják magukat, hogy szegények elpusztulnak egy másik országban.
     Tudod mi a legnagyobb bajuk? Hogy a saját földjükön, amit az indiánoktól raboltak el anno, csak két háború volt, azok is mind nagyon régen. Így nagyon ráérnek és máshová mennek háborúzni, ki kell próbálni a fegyvereket… Undorító.

  • 2019.04.06. at 01:03
   Permalink

   Koreában és Vietnámban mit kerestek? Mi jogosította fel őket, hogy ott is ártatlanokat gyilkoljanak le? A fegyverek kipróbálása. Most elárultam. Semmi keresnivalójuk nem volt Vietnámban. Általában bárhova mennek, semmi keresnivalójuk ott, ha mennek, annak az oka általában valamilyen haszon szerzése, olaj, befolyás, uralkodás, befolyásolás. Háborúkat szítanak, mindkét félnek eladnak fegyvereket, ezzel haszonra tesznek szert, majd odamennek és a “szabadság” nevében “rendet teremtenek”. Elmennek egy másik országba a “hazájukat” védeni, aztán meg hősnek állítják be magukat, miközben a katonai alakulataik a CIA-vel karöltve szörnyű rémtetteket hajtanak végre.
   Hagyjuk az amerikaiakat, katonai szempontból náluk szörnyűbb nép nem létezik. Álságosak.

   • 2019.04.06. at 08:33
    Permalink

    Mindkét esetben egy polgárháborúban szerették volna megakadályozni hogy kommunista diktatúrává váljon. Rémlik valami az Észak Koreai rendszerről?
    Ha nem szállnak be akkor most az egész Korea olyan lenne…
    Nem kevés pénzt és emberéletet fordítottak arra hogy most létezzen olyan hogy Hyundai…

     • 2019.04.06. at 20:52
      Permalink

      Mégis mi a képzelet? A vietnami polgárháború? Vagy az Észak Koreai? Tisztában vagy vele hogy Kína nyíltan beszált abba a koreai háborúba, a SZU pedig teljes támogatsát adta az Északiaknak? Amikről te pedig itt fröcsögsz az egy ENSZ Biztonsági Tanács által jóváhagyott nemzetközi beavatkozás volt?

      Ezt sem tudod miről beszélek mi? Most biztos forog az agyad hogy kitalálj valami fröcsögést az ENSZ-re is.

      Hallottál már Pol Potról és hogy mit művelt ott ahol nem volt amerikai beavatkozás, és szabad kezek kapott a kommunista diktatúra? Javaslom kicsit olvass utána…

     • 2019.04.06. at 22:03
      Permalink

      Ne keverd bele a diktatúrákat. Voltak baloldalon és jobboldalon is diktatúrák. De egy biztos Koreával és Vietnámmal kapcsolatban is. Az oroszok és a kínaiak is mind Korea, mind Vietnám seggében vannak, tehát egy velük szomszédos ország felett próbáltak befolyást szerezni. Az most mindegy is, hogy mennyire értek egyet ezzel, vagy mennyire nem. De az amerikaiak mit kerestek ott? Még a saját országukon belül is folyamatosak voltak a tüntetések, ellenállások, mert értelmetlennek tartották a háborút. Rengeteg fegyvert próbáltak ki. Láthatták mit művel a napalm például.

   • 2019.04.06. at 08:49
    Permalink

    Szerintem nem szerencsés ha ruszki finanszírozású kamublogokból pótolod a történelemtudásod. A világ összes információja ott van a neten, bármilyen ökörségeket meg lehet találni és ami még veszélyesebb, ténymorzsákra támaszkodva tragikusann valótlan ideológiákat találni.
    Ez a fake news lényege.
    Néha egyszerű egy kicsit a nagy képbe beleilleszteni a dolgokat:
    Japánt sikerült pacifizálni (olvass el egy két rendes cikket McArthur szerepéről 45 után, neki köszönheted a mai Japánt), ez nem annyira a japánok érdeme volt mint Amerikáé.
    Helyben hagyták azt a császárt aki tulajdonképpen a legádázabb ellenségük volt, hogy az ország saját útján tudjon demokratizálodni.
    A másik oldalon ezalatt valahol Szibériában épp kényszergyúgykezelték és elektrosokkolták a felszabadított észt nép letartóztatott miniszterelnökét.

    • 2019.04.06. at 16:50
     Permalink

     Javaslom szállj vissza a talajra, mert kiderül, hogy mindenki és minden az amerikaiaknak köszönhet mindent.
     A világ szegényebbik fele azért él úgy ahogy, mert az olyan pazarló nemzetek, mint az amerikaiak kihasználnak mindenkit és mindent.

     • 2019.04.06. at 20:35
      Permalink

      “mert kiderül, hogy mindenki és minden az amerikaiaknak köszönhet mindent”
      baxki te tényleg ennyire nem vagy képes semmit átlátni?
      Röviden és legyszerűsítve: igen.
      Az USA pénzt adott azért hogy a világ jobbik felén működőképes liberális demokráciát építsenek ki. Akik ezt meglépték (úgy általában Nyugat Európa, talán csak Franco maradt ki) azok most a világ legirigyeltebb jóléti államai.

      Mi faxt nem lehet ezen felfogni? Annyira egyszerű mint a faék…

 • 2019.04.06. at 21:51
  Permalink

  Te tényleg ennyire korlátolt vagy ember? Te ezt a baromságot amit leírtál, elhiszed?
  Te azt hiszed, hogy az USA puszta szívjóságból, jótékonykodik??? Demokráciát épít? Te nem vagy normális!!!! Ember, abban semmi haszin sincs!!! Demokrációt épített Irakban? Vietnámban? Koreában? Afganisztánban? NEM! Olcsó olajat akart, befolyást, irányítást akart és ismét olajat akart. Az USA a Föld olyan részein akar befolyást, ahol semmj keresnivalója. Ott van a kínaiak, az oroszok sarkában, ugyanakkor ha orosz vagy kínai hajók közelítenének amerikai partok felé, akkor farkast kiáltanának.
  Ez puszta politika, semmi köze a demokráciához. Haszonszerzés, befolyás szerzésről szól. Demokráciát épít az az állam, ahol még a hatvas években is kinézték a feketéket a fehér bárokból? Ahol ku klux klán létezett? Ahol a saját földjükön mészárolták le az indiánokat? Ahol puszta “véletlenből” a Föld túlsó felén ártatlan nőket, gyereket bombáznak le? Amelyik elhozta japánban a nukleáris holokausztot? Ember! Ember???
  Használt bármelyik másik állam atomot polgári lakosság ellen? Bombáztak le az oroszok civil buszokat mondjuk Dél-Amerikában, vagy a Kínaiak Afrikában? Nem!
  Nem vagyok Amerika ellenes, mert a nép nem biztos, hogy teljesen felelős amerikai kormányok tettéért, bár ők választják meg a kormányok tagjait. De azért ne essünk már abba a hibába, hogy kijelentjük, Amerika szívjóságból “ment meg” országokat.

 • 2019.04.07. at 10:00
  Permalink

  @Boborján: “Ghosn adócsalás miatt ül, erre rá lehet húzni mindent kábé” egyrészt ez így nem igaz, viszgálati fogságban van és nem történt vádemelés, hanem kitaláltak egy újabb és újabb vádat, amivel megint vizsgálati fogságba helyezhetik,

  Ami az “adósalást” illeti, konkrétan, a még meg nem kapott (ha pl nem éli túl a vizsgálati fogságot nem sosem kapná meg) és konkrétan nem is ismert az összege.
  Legalábbis amit tudni lehet a netről…

   • 2019.04.07. at 12:32
    Permalink

    Mindössze elolvasom a másik oldal véleményét is. Kényelmes dolog a japán üzleti lapokból tájékozódni, de már az elején elég érdekes cikkek jelentek meg pl a Jalopnikon vagy az FT-ben, amelyek túlmutattak a kissé furcsa rendőrségi nyilatkozat idézésén.

    Már csak azért mert egy adócsalást nagyon nehéz elkövetni alkalmazottként, főleg ekkora összegben. Pláne úgy hogy egyetlen másik céges alkalmazottat sem tartóztattak le…

    • 2019.04.07. at 15:15
     Permalink

     Vállalatvezérként nehéz adót csalni, sikkasztani?
     Az egész japán rendőrség, mivel nincs jobb dolga, rászállt Ghosn-ra? Mert japán üzletemberek utasították őket?
     Japánt ne keverjük össze Európával vagy az USA-val. Itt divat a korrupció és kenőpénz. Meg a hőn szeretett nagy demokráciádban, az USA-ban.

     • 2019.04.07. at 22:46
      Permalink

      Valóban ne keverjük össze Európával.
      De te mégis megteszed.
      Legendás sztorik vannak az külföldi márkák importőrei elleni japán razziákról ami kizárólag arra irányult hogy ellehetetlenítsék a működésüket. Vagy amikor valóban durva szabálytalanságokat fedtek fel külföldi menedzserek és nyomozás helyett őket csinálták ki (csak egy példa a közelmúltból: https://en.wikipedia.org/wiki/Olympus_scandal ).

 • 2019.04.07. at 12:33
  Permalink

  rothfbb
  2019.04.07. at 08:21
  Permalink

  A bunkót meg ahért írtam, mert amit csináltál (hogy a múltkor mondtam magamról valamit, te most kelletlenül letámadtál vele és felhasználtad), az szerintem bunkóság volt és többet néztem ki belőled. Ennyi.

  Sajnálom, ha támadásnak veszed, akkor sem, most sem gondoltam, hogy ezzel megbánthatlak, mivel nem ez a célom.

 • 2019.04.07. at 21:36
  Permalink

  “Az USA pénzt adott azért hogy a világ jobbik felén működőképes liberális demokráciát építsenek ki. ”

  zöld, ezt magadtól sikerült összeeszkábálni? mert akkor komolyabb a gond, mint hittem 😀 😀 😀 😀 Ja főleg, azokban az országokban, amiket sz.rrá bombázott, ott aztán komoly demokráciákat épített ki. Terrorista sejtekkel való biznisz (fegyver), olajjal való biznisz, stb stb. A hatalmat átvette, és az ő strómanjaik vannak pozícióban már…..
  ha valakinek nem tiszta, ez nem “demokrácia” export, hanem népírtás, terrorizmus, hatalmi háborúk (oroszo-val) amit amerika csinál konkrétan.
  Amúgy szerinted melyik demokráciai bekezdésben vagy alapító pontjába fér bele, ártatlanok százezreinek lemészárlása? ingoságok lerombolása? érdekelne egyébként. Ja a petro dollár miért is használatos amerikán kívül? az is nagyon “érdekes” sztori…..mert a föld “csendőrének” semmi joga nincs azt kérni egyébként.

  • 2019.04.07. at 22:39
   Permalink

   Azért az félelmetes hogy közoktatás és a világ összes elérhető információja mellett ekkora baromságot tudsz ide böfögni.

   Mintha semmit sem tudnál a saját országod és a világ történelméből csak lököd az ökörségeket amiket a netről random leszipkáztál.

   Keversz össze kifejezéseket mint demokrácia export de azt sem tudod mit jelent csak valakinek az hülyítése megtetszett, az egész komment végeredménye pedig egy pofátlan hazugság.

   Ez nem a tudás hiánya hanem szánt szándékkal hülyítés tények rosszhiszemű összekeverésével.

   • 2019.04.07. at 23:26
    Permalink

    megpróbálsz értelmesen is válaszolni vagy direkt játszod a kretént? nem mellesleg szimplán tényeket írtam le. de úgy látszik, neked egy szimpla “demokrácia export” kifejezéssel is meggyűlik a bajod 😀 😀 😀 így sokat tudom, hogy nem várhatok tőled…próbáld meg, de ha nem sikerül akkor inkább még1x ilyen ökörséget le se írj 😀

    • 2019.04.08. at 01:00
     Permalink

     Hagyd. Jelentkezhetett volna amerikai elnöknek, bár Trump jobb alternatíva volt vele szemben is.😃
     Oszthatta volna a szabadságot és a demokráciát a világ minden pontján. Kínában, Iránban, afrikai államokban (ja ott nem, mert ott nincs olaj, meg világpolitikai befolyásuk sincs az ottani országoknak). Igazi hős hazafi is lehetett volna. Élhetett volna buta tudatlanságban, mint a legtöbb amerikai átlagpolgár, vagy elmehetett volna megvédeni a hazáját valamelyik derékkötős pelenkában futkosó polgárokkal megáldott államba. Egy két napalmot, atomot dobott volna pár jelentéktelen falura, hogy aztán amerikai hősként kitüntetéssel meg pár hiányzó végtaggal térjen haza, hogy egy a katonaság által üzemeltetett rehabilitációs intézetben sajnáltassa magát tovább és élhessen állambácsi picike járadékán abban a tudatban, hogy soha többé nem lesz belőle normális ember. Közben a családja néha meglátogatná a hős papát, anyuci mutogatná apucit, hogy mekkora hős és persze mekkora emberi roncs lett belőle. Roskadozna a kitüntetésektől, a gyerekei pedig éppeszű apa nélkül nőnének fel. Ő ennek tökéletesen megfelelne.

    • 2019.04.08. at 07:28
     Permalink

     A Kretén kommented minek bonyolítsam?
     Demagóg baromságokat fröcsögtél ide.
     És csodálkozol hogy nem megyek bele a baromságaidba?
     Milyen országokat “bombázott szét”?
     Idióta, és még neked áll feljebb.

Vélemény, hozzászólás?