Hirdetés

A fék legyen veled! – SEAT Leon ST teszt

SEAT Leon ST 1.4 TSI ACT DSG Xcellence teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Számos finomítást kapott a spanyolok kompaktja, amely most kapott elsőként hengerlekapcsolást is. Kombiként, DSG váltóval teszteltük.

2012-ben jelent meg, idén kapott ráncfelvarrást a Leon harmadik generációja. Az új lökhárítók mellett friss színek és felnik jelentek meg, belül is több ponton frissült

Az utolsó simítás. Öt év után újult meg a SEAT kompakt modellje, a Leon. A 2012-ben piacra lépett harmadik generáció a korábbiakhoz képest lényegesen más arcot öltött. A gömbölyded formák eltűntek, helyette éles vonalak és jóval sportosabb külső lett rá jellemző. A VW konszernnél nem ritka, hogy egy-egy modell hat év után új generációt kap, a Leon öt évet követően kapott ráncfelvarrást, azaz 2-3 évig még egészen biztos, hogy piacon marad. A korábbi generációk is 8-8 évig futottak, így várhatóan a mostani kivitel az utolsó simítást kapta meg a hátralévő három évre.

Hirdetés

A beltér több ponton is megújult. Az infotainment rendszer kijelzője 8 colosra hízott, a kéziféket elektromosra cserélték

Mi változott? Azok az autóvásárlók, akik nem rajonganak őrülten a technikáért, szinte semmit nem fognak észrevenni abból, hogy mi változott, pláne, ha nem ültek az előző modellben. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, új színek, felnik érkeztek a kínálatba, a külsőt pedig új lökhárítókkal és átszabott hűtőráccsal frissítették. A lámpatest is megújult, ahogyan eddig is, továbbra is lehet teljes egészében LED-es a fényszóró, ráadásul a korábbinál nagyobb fényerővel, hosszabb fénycsóvával. A beltérben már szembetűnőbbek az újdonságok. Az infotainment rendszer kijelzője 8 colos lett, a kézifék elektromossá alakult át. Vezetéstámogató rendszerben is történt némi előrelépés. A DSG váltóval felszerelt modellek képesek dugóban önállóan araszolni, a radar és kamerarendszerek fejlesztésével még jobbá váltak a biztonsági extrák, a táblafelismerő is pontosabb lett.

Alapesetben is méretes, 587 literes rakteret kapunk, amelyet tovább bővíthetünk. Ülésdöntéssel 30 liter híján 1,5 köbméterrel gazdálkodhatunk

Kettővel kevesebb. Új motor is érkezett a palettára a modellfrissítéssel. A 115 lóerős 1.6 TDI manuális váltóval vagy hétgangos automatával érhető el, akárcsak az ST kivitel 150 lovas 2.0 TDI-je. Utóbbihoz 4Drive összkerékhajtás is elérhető. Sajnos ezek egyikének sem felelt meg tesztautónk, csupán egy 1.4 TSI-t kaptunk DSG-vel. Volt persze újdonság. Az ACT azaz, az aktív hengerlekapcsolás. Ennek lényege, hogy részterhelésnél négy helyett csupán két henger dolgozik, ami elsősorban a fogyasztásra van hatással. Bár nem vezettünk nem ACT-s változatot, de az átlagos 6,5 és az egy-egy út alkalmával elért 5,4 literes fogyasztás jónak mondható egy 1,4 literes turbós blokktól.

Az 1.4 TSI 150 lóerős, amely kellő dinamikával mozgatja az ST Leont. Mostantól hengerlekapcsolást is tud, azaz részterhelésnél csak két henger működik

Kiváló.Már azt gondolhatnánk, hogy vége az újítások sorának, de van még itt valami. A facelifttel vált elérhetővé egy új felszereléscsomag, az XCellence, amely az FR-hez hasonló ellátmányt ad, és árban is közelít hozzá. A sportosság helyett viszont a kényelemre, az exkluzív dizájnra és az intelligens technológiákra helyezték a hangsúlyt. A SEAT-ok alapvetően a sportosságukról híresek, így nem kell aggódni, ebben az autóba is fellelhetőek ezek a stílusjegyek. Főleg vezetésnél érezni. A futómű feszes, a kormányzás pontos, a fék precízen adagolható. A motor halk, a DSG váltó gyors, jól egyben van minden, úgy ahogy kell. Meglepő? Nem, hiszen a VW konszern autójaként ezt el is várja az ember. Az viszont meglepő, hogy rengeteget kell fékezni, ugyanis lényegében teljes egészében eltűnt a motorfék. A vitorlázó üzemmódban olyan, mintha üresben gurulnánk, attól függetlenül, hogy milyen fokozatban vagyunk. Ezt még szokni kell, pontosabban azt, hogy az átlagnál lényegesen többet kell nyomni a féket.

A ráncfelvarrás során a manuális kézifék eltűnt, helyét elektromos vette át, amellyel sikerült némi helyet megspórolni

Érthetetlen. Érthetetlen, hogy a SEAT-nál nem figyelnek oda erre. A hét elején kipróbált új Ibizában is ugyanez volt a tapasztalat. A biztonsági öv alsó rögzítési pontja fixen van beépítve, se előre hátra nem dönthető és az sem oldható meg, hogy jobban a derekunkra simuljon. Ezért a vékonyabb vezetők az öv bekapcsolását követően időnként akadályba ütköznek, mégpedig magába az övbe. Annyira bénán áll és rossz helyen van, hogy más autóban ilyet nem tapasztaltam eddig. Lehet, hogy csak engem zavar, de egy közel 10 milliós autóban ne kelljen már ilyen miatt kellemetlenül érezni magamat. A facelift előtt ugyanez volt a benyomás, érthetetlen, hogy a modellfrissítés során miért nem módosították ezt, ami ráadásul filléres tételnek számít.

Kombiban is kellően sportos a Leon, igaz egy nagyobb méretű felni és egy élénkebb szín jobban állna neki

Elegánsabban sportos. A Leon továbbra is hozza a megszokott sportosságot, az Xcellence csomaggal mindezt némi eleganciával is fűszerezi. A helykínálat bőséges, a kombi karosszériának köszönhetően a poggyászokról sem kell lemondani. A vezetési élmény Audis-Volkswagen hangulatú, az ára viszont kedvezőbb, mint egy A3-asnak vagy egy Golfnak. A tesztautó esetén az alap 7,26 milliós cédulára jönnek még az extrák, melyekkel 8,8 millióra duzzad az végösszeg. Ez természetesen nem kevés egy kompakt kombiért, a kategóriában találunk ennél jobb ajánlatot. Az viszont nem ad ilyen külsőt, belsőt, vezetési élményt és technológiát.

Hirdetés

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 16:40
  Permalink

  Remélem a jövőben majd minden kerékre külön elektromos kézifék lesz négy gombal az utastérben és még plusz 16 a fokozatoknak.Ez akkora találmány, hogy mindjárt széttépem a wc tartályt.Olyan hatalmas találmány, mint a 4 ágú villa kiváltása egy 5 ágúra…fasság

 • 2017.10.27. at 16:40
  Permalink

  ott a pont, valóban 4500 – 4600 körül vannak 220-nál, ami mondjuk olyan 210. legtöbb esetben, egyenes úton még 230-ig jók voltak 5.ben, 6ezres fordulatnál. végülis nem rossz, de nem egy utazó fordulat.

 • 2017.10.27. at 16:40
  Permalink

  valaki megtudná magyarázni, hogy minek van 260ig skálázva egy 1.4-es? amikor ezzel a bódéval max oraszerinti 220-at (ami 205nek talán jó) jó ha futja 6500as fordulaton?

 • 2017.10.27. at 16:40
  Permalink

  “z viszont meglepő, hogy rengeteget kell fékezni, ugyanis lényegében teljes egészében eltűnt a motorfék. A vitorlázó üzemmódban olyan, mintha üresben gurulnánk, attól függetlenül, hogy milyen fokozatban vagyunk. Ezt még szokni kell, pontosabban azt, hogy az átlagnál lényegesen többet kell nyomni a féket.”

  Ha egy hajszálnyit hozzáérünk a lábunkkal a fékpedálhoz – nem nyomjuk be- akkor kikapcsol a vitorlázás és motorfékre vált a DSG.

 • 2017.10.27. at 16:40
  Permalink

  “A ráncfelvarrás során a manuális kézifék eltűnt, helyét elektromos vette át, amellyel sikerült némi helyet megspórolni.”

  A VW-csoport elektromos kézifékjei viszont szeretik idegbaj-közeli állapotba juttatni az embert – úgy fogalmaznék, hogy nem igazán a megbízható működésükkel vívják ki a figyelmet:)

Vélemény, hozzászólás?