A Ferrari botrányt emleget

Alonso szerint elcsalták a versenyt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Fernando Alonso szerint manipulálták a verseny végeredményét, amikor késve büntették meg a szabálytalanul előző Hamiltont, de a Ferrari is botrányt kiált.

Az egész Ferrari-csapat és Fernando Alonso is fel volt háborodva az Európai Nagydíj után, Alonso pedig odáig merészkedett, hogy a verseny manipulálásáról beszélt.
A rajt után mindkét Ferrari megelőzte Mark Webber Red Bullját, és Vettel valamint Hamilton mögött a harmadik, negyedik helyen álltak. A kilencedik körben, amikor Webber balesete után bejött a biztonsági autó, az első négy versenyző volt a célegyenesben.
A safety car Vettel után jött be a pályára, de már Hamilton elé. A britnek még sikerült elhúznia a biztonsági autó mellett, ami mögött Alonsónak és Massának még egy kört kellett megtennie.
Az ötödik helyezett Buttontól fogva a biztonsági autó pályára lépésekor mindenki a boxbejárat előtt járt, így ezek a versenyzők azonnal ki tudtak állni kereket cserélni. Vettel és Hamilton is a safety car tempójánál gyorsabban mentek körbe, így ők az első és a második helyre álltak vissza.

Alonso és Massa viszont egy kört toporogtak a biztonsági autó mögött és miután kiálltak kereket cserélni csak a 10. és a 14. helyre jöttek vissza.
Hamilton később kapott ugyan egy boxutca áthaladásos büntetést, de előnye akkorra olyan nagy volt a harmadik helyezetthez képest, hogy a második helyre tudott visszajönni.
„Egy jó rajt után a harmadik helyen álltunk, amikor bejött a safety car” – mondta a verseny után meglehetősen feldúlt Alonso.
„Ez nem kedvezett nekünk, de Hamilton egyszerűen megelőzte a safety cart. Ehhez hasonlót még nem is láttam, megelőzni az orvosi autót sárga zászló alatt??? Méterekre voltunk egymástól, ő a második helyen végzett én meg a kilencediken.”
„Simán lehettem volna második. A safety carral együtt kilencedik lettem, Hamiltonnak viszont akkor nyolcadiknak kellett volna lennie. De most, a szabályokat tiszteletben tartva kilencedik lettem, más meg, aki nem tiszteli a szabályokat, második.”
„Sajnos minden ellenünk dolgozott, és úgy tűnik, hogy mindent megengednek.”
A Ferrari egyenesen botránynak nevezte a versenyen történteket:
„Botrány – ez a véleménye sok szurkolónak és munkatársunknak, akik egyetértenek abban, hogy nem lehet másképp jellemezni az Európai Nagydíjon történteket” – áll a Ferrari hivatalos közleményében.
„Az események, és ahogyan azokat kezelték, kételyeket ébresztenek és megint csak azt láthattuk, hogy a Formula–1 veszített a hitelességéből.”

Hamilton viszont nem érezte, hogy hibázott volna: „Amikor a safety car bejön, nehéz minden információt feldolgozni. Vannak azok a csipogások a füledbe és a lámpa villog a műszerfalon. Van egy bizonyos idő az egyes és a kettes safety car vonal között. A között a két vonal között gyorsan mehetsz.”
„Ezért nyomtam, hogy áthaladjak az utolsó safety car vonalon is. Egyszer csak hirtelen megláttam jönni a safety cart, ezért visszavettem. Azt gondoltam, hogy ezzel rendben is vagyok.”
„Amikor megkaptam a boxutca áthaladásos büntetésemet, letöltöttem, úgyhogy nem tudom, mitől lenne unfair. Ez a verseny és ezek a szabályok.”
A McLaren csapatvezetője, Martin Whitmarsh is védelmébe vette Hamiltont: „Elfogadtuk a felügyelőtestület döntését, de igazság szerint úgy gondolom, hogy ez nagyon határeset volt. A büntetés nem fosztotta ugyan meg a második helytől, de attól igen, hogy versenyben legyen Sebbel (Vettel) a győzelemért.”
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?