A Fiat is villanyautó-márka lesz, mutatjuk mikortól!

Legkésőbb 2023-ban jön az új Fiat villanyautó, ezzel indul a gyártó elektromos offenzívája

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Stellantis is beszámolt a 2021-es évéről, ennek keretei közt a Fiat márka tisztán elektromos jövőjére is fény derült. Hamarosan érkezik az 500e mellé még egy villanyautó, 2027-től pedig már kizárólag elektromos Fiatokat kaphatunk majd Európában.

5 éven belül, tehát 2027-től válik kizárólag villanyautókat forgalmazó márkává a Fiat a kontinensünkön. Az átállás másfél éven belül elkezdődik, legkésőbb 2023 végéig ugyanis még egy dedikált villanyautó érkezik az olasz márka kínálatába. Utoljára 2021-ben beszélt Olivier François, a cég főnöke a villanyosítási tervekről, ekkor még pontos évszámmal nem szolgált, csak annyit árult el, hogy 2025 és 2030 közt várható a teljes átállás, ami hatalmas kihívást és radikális változásokat jelent majd a cégnek. Ez nem meglepő, figyelembe véve, hogy a Fiat több jelenlegi modellje is korosodó platformra épül, ám így már érthetővé válik például, hogy miért kap utód helyett lágyhibrid motorokat a jelenleg 7 éves Tipo.
Hirdetés
A friss beszámolóból kiderül: a jövő szempontjából az 500e sikerére alapoznak, amely 44 000 eladott példánnyal a saját számításaik szerint 12 országban lett a kategóriájában legjobban fogyó típus. Hogy mindez ne csak álom maradjon az olaszoknak, a Stellantis 35 milliárd dollárt fordít a márkái villanyosítására az elkövetkező három évben. Ebből a keretből a Fiat is részesül, villanyautók gyártására alakítják át a Torinóban található üzemet, Termoliban pedig akkucsomagok gyártásába kezdenek.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?