A főnök feleségének mindent lehet?

Női tesztpilóták és csapatvezető az F1-ben

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Marussia és a Williams is hölgyet igazolt tesztsofőrnek, a Saubernél pedig nemsokára debütálhat a sportág első női csapatvezetője.


Nem újdonság a női pilóta az F1-ben, ha jó rég volt is és csak epizódszerepben, de az olasz Maria Grazia "Lella" Lombardi például még pontot is szerzett. Na jó, feleannyit, mint a mi Zsoltink. Tehát egy felet, midőn a March színeiben hatodikként végzett a 75-ös - kurta - Spanyol Nagydíjon. (Baumgartner ugye a 2004-es indianapolisi futamon érte el a pontocskát érő bravúrt Minardival, amikor is nyolcadikként utolsó lett.)[kepallobal=406241]Susie Wolff, Williams[/kepallobal] Lombardin kívül még egy hölgy indulhatott el versenyen (az olasz Maria Teresa de Filippis az ötvenes években), tűzközelbe viszont többen is kerültek. Hasonló most is a helyzet: a mezőny egyik leggyengébbike, a Marussia és az idén eddig meglepően potens Williams is igazolt egy-egy női tesztpilótát, arra persze esélyük nincs, hogy futamon is debütálhassanak. A későbbiek folyamán tán élesben is kipróbálhatnak egy-egy autót, de egyébként legfeljebb "csak" a szimulátorig juthatnak az egyéb teendőik mellett, mint mosás, főzés, takarítás marketing, oktatás, szponzortárgyalás, stb.
A Marussia friss igazolása amúgy a spanyol Maria de Villota, az ex-F1-es, nagyon azért nem híres Emilio de Villota leánya, a Williamsé a DTM-ből ismerős brit Susie Wolff, alias Susie Stoddart. A dolog pikantériáját az adja, hogy ez a Susie éppenséggel Toto Wolff felesége, aki résztulajdonosa a Williamsnek... Nyilván mindenki tagadja, hogy a családi kötelék is szerepet játszhatott az állás megkaparintásában. Bernie Ecclestone, a Forma-1 mindenhatója így nyilatkozott az ügy kapcsán: "Amennyiben Susie olyan gyors, amennyire jól néz ki, csak nyerhetnek vele. Sőt, nem csak csinos, okos is, örülök, hogy csatlakozott hozzánk."
Hirdetés

És még egy, a témakört súroló hír: szinte biztos, hogy az indiai születésű, osztrák Monisha Kaltenborn lesz Peter Sauber utódja, s így az első női csapatfőnök, csak még nem tudni, mikor. Sauber úr mondta, hogy 70 évesen már nyugdíjazná magát, most a 69. évét tapossa. Kaltenborn néni jelenleg vezérigazgatói posztot tölt be a svájci istállónál.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?