A Ford új hibridje lett Amerika legnépszerűbb rendőrautója

Új rendőrségi kedvenc érkezik Amerikába a Fordtól

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Ford már eddig is megkerülhetetlen szerepet játszott az amerikai rendőrautók piacán, most pedig még strapabíróbb és költséghatékonyabb modellel rukkolt elő.

Bár már 2017-ben is 65%-os részesedést tudott felmutatni a Ford Amerika rendőrségi járőrautó-piacán, most ráadásul a Police Interceptor Utility lett a mezőny éllovasa, amellyel még nagyobb szeletet szeretne kihasítani a márka ebből a tortából. Erőfeszítéseit többek között azért koronázhatja majd siker, mert a hibrid technológiának köszönhetően jelentős üzemanyag-, és ezáltal költségmegtakarítást is eszközölhetnek az adófizetők számára.
Tekintve, hogy a rendőrautók esetében jelentős állásidővel kell kalkulálni, a hagyományos benzinmotor esetében ez azt eredményezte, hogy a motornak álló autónál is járniaa kellett a különböző technológiák – mint pl. a fényhíd, rádiók, számítógépek, fedélzeti elektronika stb. – üzemelése miatt.
Hirdetés

Azonban az új Police Interceptor hibrid hajtáslánca lehetővé teszi, hogy a motor huzamosabb ideig ne járjon, mivel a szolgálathoz szükséges összes technikát kiszolgálja a nagy kapacitású lítium ion akkumulátor. Ezzel viszont az üzemanyag- és költségspórolás mellett a környezetet is kíméli a rendszer a visszafogottabb széndioxid-kibocsátással. Ha a számokat nézzük, azt látjuk, hogy a hibrid verzió 100 km-en 9,8 literes fogyasztással büszkélkedik, ami a benzinmotoros verziónál 41 százalékkal kevesebbet jelent.
Ezzel a mennyiséggel évente járművenként 3500-5700 dollárt spórolnak, az összes eladott modellre vonatkoztatva ez kb. 118-193 millió dolláros spórolást jelent, míg az üzemanyagok tekintetében kb. 163 millió literrel fogyaszthat kevesebbet a flotta. Egy michigani rendőrség által elvégzett teszt szerint ráadásul a konkurenseket is figyelembe véve ez a modell gyorsul álló helyzetből a leggyorsabban 160 km/h-ra, míg a legmagasabb végsebessége 220 km/h lehet.
A Ford emellett még a technikai újításokra is figyel. A Police Perimeter Alert szenzorai a jármű körüli közel 270 fokos területet figyelik, illetve a mozgást érzékelve automatikusan bekapcsolja a hátsó kamerát, bezárja az ajtókat-ablakokat. A gyártó pedig tovább fokozva az eddigieket az új Ford Police Interceptor Utilityt és a Police Responder hibrideket is ellátja Ford modemmel és 2 éves Ford Telematics szolgáltatással. Ennek segítségével a rendőrségi flottakezelők valósidejű adatokat kapnak majd a jármű helyzetéről és használatáról. De lesz még benne ütközésre figyelmeztető rendszer automata vészfékasszisztenssel, gyalogosészleléssel és ráfutásos ütközésekre figyelmeztető rendszerrel, így tényleg elmondható, hogy a Fordnál ügyelnek a rendőrök biztonságára.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?