A forint miatt kevéssé várható az üzemanyagárak apadása

A dízelnél még csak-csak, a benzinnél szinte biztosan nem lehet árcsökkenésre számítani

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bár az üzemanyagok nemzetközi, dollárban számolt ára csökkent a héten, a gyengülő forint miatt itthon nem várható ármérséklés a töltőállomásokon.

Miután e héten 4 forinttal apadt a benzin és 3-mal a gázolaj hazai ára, a nemzetközi árak is érezhetően alacsonyabb szinten zárták a mostani hetet, mint a megelőzőt. A nemzetközi tőzsdék jegyzésárai a benzinnél 1,8, a gázolajnál 2,4 százalékkal lettek alacsonyabbak. Itthon ennek ellenére nincs ok komoly örömre.
Hirdetés

Nálunk ugyanis nemigen fog tudni érvényesülni ez az áresés, hiszen nem csak a hajtóanyagok, a forint árfolyama is mérséklődött a héten. Fizetőeszközünk 1,6 százalékkal ér kevesebbet a dollárhoz mérten, mint egy héttel ezelőtt. Így számunkra a benzin áreséséből mindössze 0,2, a gázolajéból 0,8 százaléknyi marad. Utóbbi még elegendő lehet, egy 2-3 forintos töltőállomási ármérséklésre, így remélhető a mostani 414 forintos átlagár 411-412 forintosra apadása. A benzinnél azonban szinte sansztalan a mostani, 399 forintos literenkénti átlagár csökkenése.
Döntés szokás szerint hétfőn, ha lesz, változás szerdán várható. Addig is sokkalta érdemesebb az egyes kutak árait, mint a MOL heti árváltoztatásait figyelni, a töltőállomások között ugyanis nem 2-3, hanem 20-30 forintos árkülönbségek is adódhatnak, természetesen literenként.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.29. at 14:59
    Permalink

    Az itthoni üzemanyagárak csak ritkán követik a nemzetköti üzemanyagárcsökkenést, (minő meglepő) szóval ezeknek a cikkeknek nemigazán látom értelmét.

Vélemény, hozzászólás?