A Formula–1 idei titkos favoritja

Van még egy esélyes

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Sokan úgy tartják, hogy a tavalyi nagy ötös között fog eldőlni az idei világbajnoki cím is. Szerintünk azonban van egy titkos esélyes, és azt is megmondjuk, hogy miért.

Hatodik szezonját kezdi az idén a Formula–1-ben Nico Rosberg, a mezőny talán legméltatlanabb módon alulértékelt versenyzője. Az elmúlt öt évből négyet az akkoriban már nem túl versenyképes Williams színeiben, a tavalyit pedig a katasztrofálisan rossz autóval rendelkező Mercedes GP-nél töltött.
A Williamsszel érte el eddigi legjobb eredményét a 2008-as Szingapúri Nagydíjon, ahol második lett. (Ez volt az a verseny, ahol Piquet szándékosan okozott balesetet.) De a Mercedes GP-vel tavaly szerzett három harmadik helye is bizonyítja, ha jó autót adnak alá, ott tud lenni az élmezőnyben.
„Abszolút olyan versenyző, aki képes világbajnokságot nyerni” – állítja róla csapatvezetője, Ross Brawn, aki már akkor le akarta szerződtetni Rosberget, amikor 2007-ben a Honda csapatvezetője lett.
„Megfelelő körülmények között és megfelelő autóval meg tudja csinálni. Kiegyensúlyozott a teljesítménye, gyors, intelligens és van mentális kapacitása, hogy a verseny közben gondolkozni tudjon. Határozottan állíthatom, hogy láttam már nála rosszabb versenyzőt is megnyerni a világbajnokságot.” (Csak nem Jenson Buttonra céloz?)
Rosberg tavaly alaposan túlszárnyalta csapattársát, Michael Schumachert. 142 pontjával a vb hetedik helyén végzett, vagyis a legeredményesebb versenyző volt a Red Bull, a Ferrari és a McLaren pilótái után. A gyorsaságával tehát biztosan nincs baj.
De mi a helyzet az autóval? A Mercedes tavalyi gyenge szereplését egyértelműen annak a számlájára írták, hogy még a Brawn GP által kifejlesztett autóval kellett versenyezniük. 2009-ben pedig a csapat a világbajnoki cím megnyerésével volt elfoglalva, ami miatt a 2010-es autó fejlesztésére nem tudtak megfelelő energiát fordítani. Az idei autó azonban már teljes egészében Mercedes irányítás alatt készült, és a csapat nagyon bizakodó vele kapcsolatban. Azt is biztosra vehetjük, hogy a Mercedes nem akar még egy olyan gyenge szezont, mint a tavalyi, és mindent megtesz, hogy ütőképes autóval rendelkezzen. Arról nem is beszélve, hogy az övék a mezőny legjobb motorja.
Ha így lesz, akkor Nico Rosberg először versenyezhet olyan autóval, amivel futamot lehet nyerni. Ha pedig ennek a lehetősége a kezében lesz, biztosra vehetjük, hogy élni is fog vele.
Ha pedig a Mercedes GP is be tud szállni a világbajnoki címért folyó versenybe, akkor aztán tényleg izgalmas szezonnak nézünk elé.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?