A hazai autósok többsége időnként fittyet hány a KRESZ-re

A renitens autósok az élet más területein sem mindig követik a szabályokat

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A szabályszegők számára nem mindig egyértelműek, illetve nem életszerűek a szabályok, de akadnak olyanok is, akik a KRESZ magas fokú ismerete mellett bírálják felül a közlekedési előírásokat.

Nem minden szabályt tudnak értelmezi az autósok
Egy nem reprezentatív felmérés keretében kérdezte meg az Allianz a hazai autósokat a KRESZ-hez való viszonyukról. A sofőrök többsége (59%) alkalomszerűen áthágja a közlekedési szabályokat, öt százalék rendszeresen megszegi, és szintén öt százalék nyilatkozott úgy, hogy korábban nem mindig tartotta be a KRESZ-t. A leggyakoribb magyarázat az, hogy nem egyértelmű a Közúti Rendelkezések Egységes Szabályozása, vagy nem életszerű. Tizenhárom százalék vélekedett úgy, hogy bizonyos követelményeknek nincs közük a biztonsághoz, csupán azért léteznek, hogy a megszegésükért bírságot lehessen kiszabni.
Hirdetés
Néhány autós a képességeire hivatkozva nem tartja be a KRESZ-t
Igen magas azok aránya (18%), akik olyan tudást és tapasztalatot feltételeznek magukról, aminek köszönhetően kikerülhetők bizonyos kötelezettségek. Ebből a csoportból nyolc százalék véli úgy, hogy annyira figyel vezetés közben, ami feljogosítja bizonyos szabályok be nem tartására, hét százalék úgy véli, olyan mértékben tisztába van a KRESZ előírásaival, hogy akár felül is bírálhatja azokat, 3% a vezetési rutinja miatt gondolja úgy, hogy bizonyos kötelezettségektől el lehet tekinteni. A megkérdezettek 3%-a játszik orosz rulettet, ők “lesz, ami lesz” alapon szegik meg az előírásokat. Egy százalék válaszolt úgy, hogy az ő autójuk az átlagnál biztonságosabb, ami bizonyos szabályok alól felmenti őket.
A nagy többség már volt részese balesetnek
A kérdőívre válaszoló autósok 59%-a vétlenként szenvedett balesetet, 22% állította azt, hogy okozott már balesetet. A közös hibás balesetek arány kicsi (7%), ennél többen (12%) vállalták magukra egy olyan ütközés felelősségét, ahol nem voltak meggyőződve arról, hogy valóban ők voltak-e a hibásak. Egy ilyen eset súlyos anyagi terhet róhat az akár vétlen félre, így érdemes alaposan átgondolni a történteket. Az esetek felében kérnek csak rendőri segítséget az érintettek, holott ez nem kerül semmibe, érdemesebb a egyenruhásokat értesíteni, ha a felelősség tisztázása nem egyértelmű valamelyik érintett számára. Emellett D.A.S. Jogvédelmi Biztosító baleseti segélyvonalát is tárcsázhatjuk, ahol a felelősség kérdésének megítélésében nyújtanak segítséget éjjel-nappal, de érdemes tudni, hogy szemben a rendőrséggel, ez a szolgáltatás csak a tagsági díjat fizetőknek ingyenes.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?