A helyi autógyarak mellett a BMW is segít Japánban

Összefognak a japán autógyárak

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Japánban mérhetetlen károkat okozott a földrengés és a szökőár, a segélynyújtásban a hazai autógyárak, de még a BMW is részt vesz.

A Japán észak-keleti részét ért földrengés és szökőár mind emberileg, mind anyagilag súlyos károkat okozott, nagyon sokan meghaltak, megsebesültek, a pusztítás során pedig házak, üzemek tűntek el a föld felszínéről – gyakorlatilag újjá kell építeni a szigetország érintett részét. A hazai autógyárak próbálnak összefogni, és adományokkal segítik a rászorulókat.

A Toyota európai életét csak kismértékben befolyásolja a Sendai földrengés és cunami, bizonyos alkatrészek Japánból érkeznek, de előreláthatólag március 21-én újraindul a termelés a külföldi piacok kiszolgálására. Az óriásvállalatnak négy bázisa érintett területileg az eseményekben. A központi üzem (Miyagi) enyhébb sérüléseket szenvedett, akárcsak a PEVE Miyagi akkumulátor gyártósora, a Kanto Auto Works présgép elmozdulásokról számolt be, míg Tohokuban nem keletkeztek károk. A belföldi autógyártás jelen állás szerint március 22-ig szünetel. A Toyota a mentési munkálatokra helyezi a hangsúlyt, segélyadományokkal megrakott teherautókat, vízszállítókat, üzemanyag-szállítókat indított útnak, és mindemellett 300 millió jent is felajánlott a rászorulók megsegítésére.

Mélyen megrendített minket az érintett térségek borzasztó szenvedése, és együtt érzünk a japán emberekkel ezekben a nehéz időkben. – nyilatkozta Dr. Norbert Reithofer, a BMW Csoport igazgatótanácsának elnöke


A Mazda gyárát ugyan nem rongálta meg a természeti csapás (Hirosima kb. 1000 kilométerre van a területtől), de március 20-ig nem készülnek autók, mert a cégnek mindennél fontosabb a munkatársainak, illetve a régióban élő családtagjainak, beszállító partnereinek a biztonsága. A Mazda is ott segít, ahol tud, 30 millió jen értékű forrást biztosít az újraépítéshez, továbbá kész árukat és munkaerőt is felajánlani. Hasonlóképpen tesz a Honda is, a pénzadomány mellett többek között áramfejlesztőket, generátorokat bocsátanak rendelkezésre. Náluk korábban két üzemet ért rongálódás, az egyiknél a leomló fal maga alá temetett egy munkást, és további harminchatan megsérültek. A Subaru 50 millió jennel segíti a Tohoku tartomány mentési munkálatait, és további 50 millió jen értékben ajánl fel áramfejlesztőket, víztisztítókat és világítóberendezéseket. Bár a vállalat központi irodaházát nem érte kár, és a Gunmában működő üzemek is csekély mértékben rongálódtak meg, a Subaru március 20-ig minden gyárában felfüggeszti a termelést. Ennek oka részint az, hogy a földrengés azokat a területeket is érintette, ahol a vállalat beszállítóinak üzemei működnek, valamint az áramellátás is bizonytalan.
A Suzuki legközelebbi üzeme, Hamamatsu nagyjából 500 kilométerre van a katasztrófa sújtotta területtől, sem személyi sérülés, sem anyagi kár nem történt, de a termelés március 21-ig leállt, mert sok beszállító bajba került. Ugyancsak némi gondot jelent a fukushimai atomerőmű robbanása, a környéken ugyanis több kereskedés található. A Suzuki közölte, minden kötelező, ezen felül szükségesnek érzett óvintézkedést megtesz az emberek biztonsága érdekében. Nincs könnyű helyzetben a Nissan. Az Iwaki-ban működő motorgyár kivételével már sikerült tűzoltásszerűen rendet teremteni, de a beszállítókkal való szervezés nem egyszerű feladat. Úgy tűnik, fokozatosan indulhat majd a termelés a gyárakban, a mai naptól kezdve március 20-ig. A Nissan összesen 400 millió jen készpénzzel, és természetbeni hozzájárulással támogatja a kárenyhítő erőfeszítéseket: ide tartoznak a globális, regionális adományok, a dolgozók által tett felajánlások, valamint azon 50 gépkocsi, amivel a segítségnyújtó szervezetek munkáját támogatják Japán érintett területein.

A hazai autógyárak mellett a külföldiek is érzik, hogy segítő kezet kell nyújtani Japánnak. Dr. Norbert Reithofer, a BMW Csoport igazgatótanácsának elnöke a cég nevében együttérzését fejezte ki a Japánban történtekkel kapcsolatban. Bejelentette, hogy a vállalat egymillió euró összegben segélyt ajánl fel, amely egyenlő arányban jut majd el a Save the Children nemzetközi nonprofit gyermekmentő szervezethez, valamint a japán Vöröskereszthez. Az alapot a lelkileg vagy testileg sérült gyermekek gyógyítására, a veszélyhelyzet kezelésére, és az újjáépítési munkálatokra irányozták elő.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?