A hölgyek szerint ezek a 2021-es Év Autói

Megvan a 2021-es Női Világ Év Autója verseny hat finalistája, nőnapon hirdetnek győztest

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Tarolnak az elektromos autók a nők által a Világ Év Autójának megszavazott modellek között. A kategóriagyőzteseket már tudjuk, közülük kerül majd ki a végső nyertes.

2009 óta a hölgyek is választanak Év Autóját, de már az elején le kell szögezni, hogy nem pont arról van szó, mint amire talán sokan gondolnak. A Női Világ Év Autója (Women's World Car of the Year) nem azért kapta nevét, mert női szempontok alapján értékelnék a járműveket - a zsűri szerint ilyeneket nem is igazán lehetne kikötni. A verseny bírái azonban kizárólag hölgyek, ezen belül pedig természetesen ugyanúgy újságírók, mint a "hagyományos" Év Autója zsűrije. Bár az autóhasználati szokások terén talán nem lehet egyértelmű különbségeket vonni férfiak és nők között (mint ahogy erre a verseny szervezői is utaltak a női kritériumok használatának elhagyásával), a csak nőkből álló zsűri választása talán akarva-akaratlanul mégis felfed valamit arról, a piacon elérhető rengeteg modell közül melyek igazodnak leginkább a hölgyek igényeihez, még ha nem is ez a szavazás fő célja. Az autók megmérettetésének eredményét már csak azért is érdemes figyelembe venni, mert 56 újságíró véleménye alapján született döntés, akik 5 kontinens 40 országából származnak, így bizonyára a legtöbb lehetséges időjárási körülmény, útviszony és autóhasználati szokás közrejátszott a győztesek kihirdetésénél. Hazánkat Kurcz Erzsébet, az MTI újságírója képviseli. Az induló modelleket 2021. január 1. és december 31. között kellett, hogy piacra dobja gyártója, a szakmai zsűri pedig mindent megtett, hogy minél több tagja személyesen, élesben is tesztelje a kocsikat. Az értékelési szempontok közé az autó biztonsága, vezethetősége, kényelme, technológiája, stílusa, hatékonysága, környezetre gyakorolt hatása és ár-érték aránya került.
Hirdetés
Hat kategóriában hirdettek győztest, és nem meglepő módon az elektromos/hibrid autók sok aranyérmet szereztek. A városi autók szegmensében a kompakt Peugeot 308 végzett az első helyen, ami sokat elárul az alapvetően városokba tervezett, de mára viszonylag visszaszorult miniautók népszerűségéről is. A családi SUV-ok között az új Kia Sportage vitte a prímet. Nagyautó kategóriában a Ford Mustang Mach-E lett aranyérmes. A SUV-ok mezőnyében egy még nagyobb villanyautó, a BMW iX győzött. A teljesítményorientált autók között az Audi e-tron GT lett a győztes, míg az összkerékhajtású kocsik kategóriájában a Jeep Wrangler nyert, annak is 4xe konnektoros hibrid változata. Nőnapon, március 8-án fogják kihirdetni a hat kategóriagyőztes közül az Év Autója cím végső nyertesét.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?