A hosszú hétvége az oldtimereké lesz Budapesten

Oldtimer rendezvények sora köszönti a tavaszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Április végén Oldtimer Expo és Oldtimer Sokadalom, május 1-jén Velodrom Millenáris mozgatja meg a hazai veteránosokat.

Noszvai András hatodik éve rendezi meg tavasszal az Oldtimer Expót, hazánk jelenlegi - véleményünk szerint - legnívósabb oldtimer tárlatát, mely ez évben új helyszínen, a korábbiakhoz mérten kicsit későbbi dátummal, április 27-30. között, eredeti filozófiája szerint várja az autósvilág múltja iránt érdeklődőket és rajongókat.
Az eddig a Vasúttörténeti Parkban rendezett Oldtimer Expo új helyszínének oka a megújulás iránti igény. A BNV minden eddiginél nagyobb területet ad számára, melyre szükség is van, ugyanis a gazdaságilag nehéz időkben is fejlődik a veterános világ, igazi kézműves értékeket, technikatörténeti emlékeket ment meg és képvisel. A rendezők szerint az öreg autók, motorok piacán emelkedtek az árak, sokat fejlődött a restaurálások minősége, egy egész iparág alakult ki a háttérben. Aki korábban megoldhatatlannak tűnő problémákkal szembesült, mert nem volt alkatrész, az manapság már lehet, hogy akár több utángyártott lehetőség között válogathat a kereskedők kínálatában. Az EU felé nyitott határok a vételek-eladások lebonyolítását leegyszerűsítik, az internet segítségével pedig naprakészek lehetünk a piac rezdüléseiről.

A Hungexpo csarnoka is nagyobb területet ad - kiállítóknak és nézőknek egyaránt, de a rendelkezésre álló szabadtéri területek is megnőttek, így az OT Expo szervezői a korábbiaknál is látványosabb interaktív programokat ígérnek. Lesznek idén is évfordulók (például 85 éves a Volvo), klubok itthonról és külföldről, valamint önálló tárlatok: Autó- és motorsport a Vasfüggöny mögött, A Renault gyöngyszemei, Magyar autóritkaságok, Erdős Csaba motoros StuntRiding bemutatója szombaton, vasárnap és hétfőn naponta kétszer.
Az oldtimerszezon nyitására két másik, immár klasszikussá vált – szintén Noszvai által életre hívott rendezvény is becsatlakozik. Az Oldtimer Sokadalom hagyományosan az OT Expo szombati napjára esik, míg a tavaly először bemutatkozó Velodrom Millenáris az Expo zárása utáni napon, május 1-jén lesz annak érdekében, hogy az ott kiállítók is részt vehessenek, illetve így egy látványos, egyedülálló környezetben menet közben is meg lehessen csodálni az öreg járműveket.
MINI-t nyerhetnek az Oldtimer Expo látogatói!
Valódi autót, egy klasszikus MINI-t nyerhetnek meg az Oldtimer Expo látogatói. Az ezres, 1989-es MK II-es MINI Mayfairt sok munkával tették még szebbé és használhatóvá a oldtimer-őrült szervezők, elmondásuk szerint szinte minden porcikáját megsimogatták, javítgatták, egy-egy elemét ki is cserélték, hogy a szerencsés új tulajdonosnak később is öröme teljen benne.
Noha a fotó a nyereményautót ábrázolja, mégsem ilyen megjelenésűt fog kapni a nyertes, ugyanis gőzerővel csinosítják, és hamarosan megkapja visszafogottan feltűnő dekorálását is. Állítólag stílusos lesz - nem is kételkedünk benne. És hogy az öröm hullámai az átvétel után még magasabbra csapjanak, a nyertes meghívást kapott az IMM-re, vagyis a Minik világtalálkozójára, ami az Oldtimer Expo után négy héttel lesz Balatonfüreden, és ahol ezernyi társa körében üdvözölhet új márkatársakat és barátokat.
Hirdetés
Míg az Oldtimer Expo három és fél napon keresztül, április 27-30. között lesz látogatható, az Oldtimer Sokadalom csakis április 28-án él, aznap viszont teljesen kötetlenül, ingyenesen várja résztvevőit. Mindenki csatlakozhat, akinek veteránkorú vagy klasszikus járműve van – ennek megfelelően egyre népszerűbb eseményről van szó, 2009-ben 450, 2010-ben 650, 2011-ben 820 jármű csatlakozott hozzá. A szervezők ezen esemény kapcsán is kérik, hogy aki teheti, járművéhez illő, korhű, nosztalgikus öltözetben vegyen részt. Az Oldtimer Sokadalom két fix pontja a budaörsi gyülekezési pont a Premier Outlets Center parkolójában, valamint a pesti rakparton, a Hélia Szálló magasságában kialakításra kerülő Sokadalom Pont, ahol az áthajtók szponzori ajándékokat és igényes részvételi matricát kapnak.
Szintén a korhű öltözetre hajt az idén május 1-jén tartandó Velodrom Millenáris rendezvény, mely az azonos nevű, Budapest szívében (1146 Budapest, Szabó József utca 3.), a Keleti pályaudvartól alig 500 méternyire található kerékpáros oválpályáról kapta a nevét. Az először, főpróbájával tavaly tavasszal, majd teljes valójában ősszel rendezett esemény született klasszikusként vonult be az eseménynaptárba, s a szervezők szerint idén is lesznek külföldről érkező veteránok, és a hazai érdeklődés is nagy, fogynak a helyek. Aki autójával együtt venne részt, az április 23-ig jelentkezhet, aki pedig csak kimenne, annak nem kell mást tennie, mint a szervezők által áhított korhű öltözékbe bújnia, s úgy kedvezményes áron mehet és csodálhatja a múltszázad hangulatát május 1-jén.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.31. at 00:20
    Permalink

    Nem az Oldtimer Expo a legnagyobb oldtimeres magyarországi kiállítás, hanem az Oldtimer Show. Ezt mindenki tudja, ez nyilvánvaló tény. Ha az autonavigator.hu támogatóként lép be egy rendezvénybe, akkor az automatikusan a legjobb és legnagyobb rendezvénnyé válik? Ilyen csak Magyarországon van. Nevetséges!

Vélemény, hozzászólás?