A Jaguar szerint nem lesznek olcsóbbak az elektromos autók

Öt évig még drága mulatság lesz a zéró emisszió

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Ahogyan a világ más részein is, így itthon is egyre több elektromos autó kerül az utakra, ám számuk még mindig elenyésző a belső égésű motoros társaikhoz képest. A Jaguar szerint az elkövetkezendő 5 év nem hoz még áttörést.

Egy elektromos autó jóval egyszerűbb felépítésű, mint egy benzines vagy dízel modell, ám az akkumulátorok magas ára miatt egyelőre nem nevezhető olcsónak egy zéró emissziós modell. A Jaguar nem is bizakodik benne, hogy a következő fél évtizedben az akkuk ára csökkenne, szerintük rövid távon az egyetlen megoldás az infrastruktúra drasztikus fejlesztése, így a rengeteg töltési pont miatt elegendő lenne a mostaniaknál kisebb akkumulátorok beépítése, amivel az árcédulán is barátságosabb összeg szerepelhetne. Az elektromos autó elsősorban a városi közlekedésre kiváló megoldás a rövid távolságok és a sok egy helyben állás miatt, ám a vásárlók többsége hosszú hatótávra vágyik, amivel a város is elhagyható, így az autógyártók kénytelenek nagy kapacitású akkumulátorral szerelni modelljeiket. Az persze más kérdés, hogy egy 90%-ban városban futó elektromos autót érdemes-e 500 kilométeres hatótávra képes akkumulátorral szerelni (plusz súly, nagyobb környezeti terhelés a gyártásnál és az újrahasznosításnál) vagy a fennmaradó 10%-nyi városon kívüli használatra érdemesebb-e egy belső égésű motoros autót használni, akár közösségi alapon.
Hirdetés
A Jaguar továbbá hozzátette, hogy nem csak a városokban, hanem azokon kívül is szükséges az infrastruktúra fejlesztése, de nem csak a mennyiséget, hanem a minőséget is figyelembe véve, ugyanis fontos lenne a töltési idő lerövidítése. Ugyanakkor az angol gyártó szerint az elektromos autóké a jövő, ám ez még egy kicsit várat magára. Persze ettől függetlenül a Jaguar nem áll le az elektromos autók fejlesztésével, az I-Pace után a második tisztán elektromos modelljük az idén búcsúzott Jaguar XJ lesz, ami villanymotorral tér vissza.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?