A kánikula miatt egész hétvégére feloldhatják a kamionstopot

Az autósoknak is fontos: akár egész hétvégén a kamionokkal együtt kell majd közlekedni!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Szombaton már biztos, hogy az utakon maradnak a kamionok, de ha folytatódik a hőségriadó, akkor vasárnap sem kell kényszerpihenőre menniük a teherautó-sofőröknek: mutatjuk, miért fontos mindez!

Az augusztus 6-án, szombaton éjfélig elrendelt harmadfokú hőségriasztás miatt a hétvége első napjára felfüggesztik a nehéz tehergépjárművek forgalomkorlátozását. A kamionstop feloldása vasárnapra is feltételesen vonatkozhat akkor, ha az országos tisztifőorvos a hőségriasztás meghosszabbításáról döntene - közölte a Technológiai és Ipari Minisztérium. A kamionstop az általános szabályok szerint augusztusban minden szombaton 15 órától vasárnap 22 óráig tart, de a közlekedésért felelős miniszter a környezetvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett, indokolt esetben átmenetileg felfüggesztheti a korlátozást. Már nem először történik ilyesmi idén nyáron: a hőségriasztás miatt a nehéz tehergépjárművek most szombaton is egész nap közlekedhetnek a hazai utakon.
Hirdetés
A minisztérium azt is közölte, hogy amennyiben a tisztifőorvos az intézkedés meghosszabbításáról dönt, a kamionstop feloldása automatikusan kiterjed vasárnapra is. Erre két okból is szükség lehet: a felforrósodott vezetőfülkében várakozás árthat a sofőrök egészségének, a továbbindulás után pedig ronthatja koncentrációs képességüket, ami balesetekhez vezet. A kamionstop feloldását továbbá a szállított áruk minőségének megőrzése, a termékek mielőbbi célba juttatása is indokolja, hiszen a nagy hőmérséklet az alapesetben nem romlandó termékeknek is árthat. Ennek a lépésnek köszönhetően akár a kevésbé forgalmas szombat esti, éjszakai órákban is hazatérhetnek a magyar járművezetők, illetve áthaladhat az országon a tranzitforgalom. Fontos, hogy ilyenkor személyautóval is jobban figyeljünk, hiszen a szokásosnál több járművel kell osztoznunk az utakon, amelyek egy része ráadásul jóval nagyobb és nehezebb nálunk.
Hirdetés
Forrás: MTI
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?