A kétkerekű autónál bizarrabbat ma nem látsz

Gyro-X, a kétkeréken egyensúlyozó autó. Láttál már bizarrabbat?

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Csodálatos gépeket szült már az autóipar és garantáltan lesznek is még érdekes koncepciók. A Gyro-X mellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, ez az autó kétkeréken egyensúlyoz.


Autónak nevezhető egyáltalán egy olyan közlekedési eszköz, aminek két kereke van? Nehezen, de bármennyire is tűnik úgy, hogy inkább motorkerékpár, több köze van egy autóhoz. A Gyro-X ugyanis egy kétkerekű autó, aminek a karosszériája nem csak olyan, mintha veterán volna, 1967-ben épült, a dizájnját Alex Tremulis tervezte a technika nagy részét pedig a giroszkóp specialista, Thomas Summers. A szerkezet elkészítésében a hatékonyság játszotta a főszerepet, hiszen két kerék mégiscsak kisebb ellenállás, mint négy, vagy akár három, a keskeny karosszéria szintén. Technikai megoldásai viszont mérhetetlenül zseniálisak.
Hirdetés
Álló helyzetben a hátsó keréknél támasztókerekek tartják egyenesben, járó motornál viszont ezeket behúzza és magától stabilizálja a karosszériát. Ezt egy 22 col átmérőjű giroszkóp teszi lehetővé, amit az autó orrába építettek. A meghajtásról egy Mini 80 lóerős motorja gondoskodik és csak egy személy, a sofőr utazhat benne. A Gyro-X a patinás Concourso di Eleganza of Villa d’Este rendezvényen tűnt fel, ahol a legkülönlegesebb autók és motorok láthatóak évről-évre. A különleges gépet soha nem gyártották sorozatban, ez az egyetlen prototípus készült el, ami ma tökéletes állapotban került kiállításra. Értéke sem csekély, 2015-ben a Lane Motor Museum 5,6 millió dollárért vásárolta meg, kevesebbet pedig biztosan nem fog már érni.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?