A legőszintébb VW – Volkswagen move up! 1.0 teszt

Volkswagen up! 1.0 teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Megérkezett, s kiderült, hogy nem véletlenül lett második az Év Autója szavazáson a Volkswagen up! Nem kendőzi gyengeségeit, viszont sok szempontból erős, és ezzel mindenkit meghódított, aki kipróbálta.Alapvetően kisautópárti vagyok, azt gondolom, hogy az autók mai darabszámukban és méretükben - minden előnyük, csodájuk, praktikumuk mellett - többet ártottak az emberiségnek, mint használtak. Na jó, ebben nem vagyok teljesen biztos, de az meggyőződésem, hogy az elmúlt 100 évben túlzottan szabadjára lett engedve az autóipar és az autóhasználat. Nincs elég biztosítékhoz kötve, hogy ki kezelheti ezeket az akár fegyverként is használható tárgyakat, s nem utolsósorban ahhoz képest, hogy az autó használati tárgynak született, túlzottan státusszimbólummá vált, és ezzel károsan befolyásolta az emberiség világlátásán keresztül annak jövőjét. Most kezdünk erre ráébredni, de a változások - szigorodó emissziós előírások, motorok leméretezése, törekvés a természeti egyensúly fenntartására - kicsit későn érkeztek. Későn, de talán, remélhetőleg még nem túl későn.
Pont az a gyártó jelentkezett az utóbbi idők talán legőszintébb, legkevésbé feltűnésre hajtó modelljével, amelyet gyakran találnak meg azzal, hogy nevével és korábbi sikeres modelljeivel ellentétben sokkal több gondot fordít a csomagolásra, mint az feltétlenül szükséges lenne. Nos, az up! esetében egyáltalán nincs így.
Bitai Barna, programozó, VW Bogár-tulajdonos véleménye az up!-ról
Kezdjük azzal, ami nem tetszett vagy fura volt. A háromhengeres motor hangja, járása szokatlan. Lehetne nyomatékosabb is alacsonyabb fordulaton. Tetszett viszont, hogy nem az egyen VW-arca és -műszerfala van, valamint a méreteihez képest egész jól el lehet férni az utastérben. Összességében bejön az autó, városi furikázásra tökéletes.
Az őszinteség itt szó szerint értendő, a Renault Twingóval ebben a videóban összehasonlított VW kisautója nem próbálja különféle utólagos megoldásokkal elfedni gyengeségeit, nem próbál többnek látszani, mint ami: könnyű, egyszerű építésű, mégis praktikus, nagyon átgondolt kisautó. Nem vakít, nem hordoz felesleges extrákat, sem külső, sem belső kivitelével nem igyekszik többet mutatni önmagánál: ez az autó bizony a kiskategória Octaviája lehet. Az up! sikerének kulcsa egyszerűsége lehet, és ha ezt még megtámogatnák az emblémát figyelembe nem vevő, direkt kedvezményes árképzéssel, a VW-nek nem lenne nehéz dolga a kisautók piacának letarolásával.
De miért is ennyire vonzó egy német, és valójában semmi különlegesre nem képes kisautó? Elsősorban azért, mert manapság elég sok olyan kocsival találkozunk, amely ilyen-olyan pótmegoldásokkal - szigetelések, utólagos extrák - próbálja elkendőzni az alapmodell gyengeségeit. Az up!-ban, legalábbis ebben a tesztautóban ilyesmivel nem találkozunk. Ami vékony, az vékony, ami zörög, az zörög, de mivel a csomag összeáll, mindezek nem hibaként, hanem elnézhető gyengeségként jelentkeznek. Ugyan, melyikünk tökéletes?

Külsején szinte nincs mit taglalni. Egyenes, praktikus vonalak, megjelenésén is érződik, hogy a formatervező csapattal szemben most előnyt élveztek a mérnökök, ergonómiai szakemberek. A szélvédő a sofőrtől távol, az autó apróságához mérten nagy üvegeken át minden irányban jól ki lehet látni az autóból: a parkolóradart akár feleslegesnek is tekinthetjük. Minimálisra vették a túlnyúlásokat, ettől nem csak átláthatóbb, kevésbé sérülékeny is lett a kasztni. Díszítőelemeket, például krómot vagy műanyag díszléceket - legalábbis ezen a move up! névre hallgató felszereltségi szinten - nem találunk, a Volkswagen ezúttal a visszafogott megjelenésre szavazott. Még a felniket sem méretezték túl, a 14 colos átmérő ezekhez a külső dimenziókhoz és tömeghez bőven elegendő.

Ugyanez az átgondolt visszafogottság érződik az utastérben. Egyetlen dizájnelemként talán az alján levágott karimájú kormánykereket emelhetnénk ki, ugyanakkor ennek formája is inkább praktikus célzatú, a minél bővebb lábteret biztosítja, semmint, hogy a konszern sportmodelljeit szeretné megidézni. Hiszen nem sport-, hanem városi autóról van szó. Apró kis rohangálóról gyerekért, boltba, rövid utakra, amikor a könnyű parkolhatóság sokkal nagyobb súllyal esik latba, mint az, hogy mit közvetítünk adott közlekedési eszközünkkel.
Ha ezt nézzük, akkor nem is igazán VW, hanem az eredeti jelentés szerinti Volkswagen, népautó. Persze ehhez az árán még lenne mit faragni. Belseje tehát puritán, a több itt zavaró lett volna, és tökéletesen érthető a cég üzenete: mi így gondoljuk az olcsó autót. Nem pakolunk bele semmi fölösleget, de ahol kell, jól megépítjük - képzeletben.

Ezért ne is keressünk minőségérzetet sugalló csicsás burkolatokat vagy csillogó képernyőket. Önmagában egy érintőképernyős navi nem dobott volna sokat a használati értéken, így inkább azzal erősítették meg, hogy kivehető, hordozható megoldást találtak a tájékozódás kérdésére (a Navigon közreműködésével). Finom tapintás helyett inkább hosszú élettartamot sugallnak a kárpitok, de ahol hely adódott, kialakítottak egy-egy tárolót. A kesztyűtartó így nem túl nagy, de nem is kell vaskos használati útmutatót elnyelnie.

Értjük, hogy gazdálkodtak a hellyel és spóroltak a felhasznált anyagokkal, de amellett nehéz szó nélkül elmenni, hogy a baloldali ajtóra csak egy árva ablakhúzó gomb jutott. Ez olyan, mint kihagyni a gombból az automata funkciót - emberi fejjel érthetetlen. Így marad a nem igazán biztonságos átnyúlás: nem kell hatalmas tereket átfogni, mégis jobb lett volna, ha meghagyják a sofőrnek mindkét ablak kezelhetőségét. Mindemellett praktikus megoldás például a könnyen áthelyezhető elemmel osztható csomagtér: ledöntött hátsó ülések esetén a padlóként funkcionáló lap egy szinttel feljebb emelésével tehetjük síkká a csomagtér padlóját.

Ugyancsak kifogásolható még, hogy hátraszálláshoz előredöntött támlával nem rögzül sínjén az első ülés. Miután valakit beengedtünk hátra - magunk mögött egész tűrhetően el lehet férni -, először a háttámlát kell alapállásba visszadönteni, és csak ezután fixálható hosszanti sínjében az ülés.
Katona Mátyás, megrögzött háromhengeres motort hajtó főszerkesztőnk az up!-ról
Jó úton a VW! Nem csak a Volkswagen fejlesztőinek, marketingosztályának is gratuláció jár. Sikerült úgy bevezetniük a Volkswagen up!-ot, hogy még kipróbálása előtt is esélyesnek tartottuk az Év Autója-címre, s ha az európait nem is, de a Világ Év Autója-kitüntetést meg is kapta. Nem csoda, hogy erre az autóra jobban vágyott a szerkesztőségben és az egész cégnél minden autófanatikus, mint bármi másra. És nem is tettük rosszul, egy estére én is megkaparintottam a szándékosan olcsó autónak tűnő csöppség rangos, bicskás kulcsát, s még a közepes forgalmú Hungária körúton is sikerült vele élményautózni – szabálytalankodás nélkül. A nem egész 1 tonnához ugyanis a 75 lóerős, pörgős háromhengeres motor untig elegendő, kormánya precíz és közvetlen, futóműve pedig van annyira stabil, hogy a motor erejét ki is merjük használni, s a kisautó van is annyira őszinte, túlszigetelés nélküli, hogy érezni benne a tempót és minden egyebet is. Váltója jól kapcsolható, viszonylag rövid úton jár. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy a hétköznapokra tökéletes autó legyen. Nem kell nagy dobozt cipelni, könnyű vele parkolni, ha pedig épp le kellene ugrani a Balatonra, gond nélkül lehet vele. A 130 km/órás utazótempót zokszó nélkül viszi, s akkor sem fogyaszt 5-6 liternél többet. Szerettük, jobban, mint sok drágább, bonyolítottabb, de az autózás klasszikus varázsát sírba küldő autót.
Hirdetés
Apróság, ami kevesebb pénzért elnézhető lenne, ennyibe bele kellene férnie. Viszont a székek megfelelően kényelmesek, vékony kerettel, de kemény töméssel készültek, így szemmel enyhének tűnő peremeik megfelelő oldal- és combtartást biztosítanak a kanyarokban.
Az up! ugyanis közlekedésre született, és pontosan a mozgásban levő pillanatok azok, ahol hálásak lehetünk a Volkswagennek, hogy néhány díszes, de nem túl hasznos elem oltárán nem áldozták fel a vezethetőséget. 854 kg, 75 LE a dinamizmus keretszámai, és pontosan azt kapjuk, amit ezek alapján várnánk. A motort szinte bármikor taposhatjuk padlógázon - persze felesleges, hiszen ez alatt is hasznát vesszük -, soha nem lesz olyan érzésünk, hogy a rövid orrban dolgozó egyliteres háromhengeres ki akarna fogni rajtunk, de azért emelkedőn ne felejtsünk el időben visszakapcsolni. Ennyire alacsony tömeget még két lóval sem lenne gond megmozgatni, de itt 75 áll rendelkezésünkre, s ugyan alacsony fordulaton érezhető némi tétovázás, mielőtt megindulna, a hangját hallva nagy kedvünk támad adagolni a fordulatot, és 4000-es percenkénti fordulat fölött már valódi dinamizmus érzékelhető városi viszonylatban.
Autópályán nem olyan virgonc a ménes, különösen, ha komolyabb terheket is szállítania kell, a 130 km/h-nál mért 70 dB-es zajszint azonban a mindössze 5 fokozatú váltó és a három henger ismeretében a vártnál kedvezőbbnek hat. Szóval nem túl hangos. Mégis van egy hibája, amit nem lenne ildomos elhallgatni, ez pedig a kiegyenlítő tengely nélküli háromhengeres, amúgy szerintem a motor hangjának, viselkedésének sajátos bájt kölcsönző járás-kulturálatlansága.

Értsd: ráz, vibrál, és erről csak menet közben lehet elfeledkezni. Ha megállunk, és a motor tovább jár, nem lehet nem észrevenni, hogy az egész autó, és vele együtt mi is elég magas frekvencián imbolyogni kezdünk. Nem túl kellemes, ezen talán egy start-stop rendszerrel segíthetne a VW, reményeink szerint a majdani, nem túl közeli modellfrissítésnél ezt meg is teszik. A hozzá kapcsolt ötfokozatú kézi váltó is hasonló érzéseket kelt. Könnyen, pontosan kapcsolható, viszont olyan zajt, csattogást keltenek a váltások, hogy az elején azon gondolkodtam, minden rendben van-e az autóval. Nem vagyunk hozzászokva a zörgő VW-hez, meglepő, ugyanakkor egy idő után megszokott jelenséggé vált a kapcsolásokat kísérő mechanikai zaj.

Felfüggesztése elöl MacPherson, hátul csatolt lengőkaros - ennyiért mi más lenne -, de mivel nem kell nagy tömegeket, bonyolult szerkezeteket cipelnie, ez itt bőven elegendő. Élénken fordul rá a kanyarokra, viszont érdemes okosan adagolni a gázt, mert ha túl gyorsan érkezünk, a bekanyarodó orrot - a vékony gumik és a rövid tengelytáv miatt - az autó fara is elkezdi követni. Mint amikor a közértben túl gyorsan fordítjuk a négy kanyarodó kerékkel ellátott bevásárlókocsit. Nem is élményautó, városi kiskocsi. Helyén kell használni, és akkor nem is fogunk csalódni benne. Az up!-széria 2,5 millió forintos indulóára nem rossz, de legjobb lenne, ha ennyiért magát a tesztautót lehetne megkapni. A benne foglalt, voltaképp felesleges parkolóradart ki is hagyhatnánk, és azt hiszem, ennél az autónál a tempomatot sem siratnák sokan. Ha 2,5 millióért navival, napfénytetővel, 75 lóerővel odaadnák, egy-két éven belül mindenki ezt venné, a VW meg boldogan dörzsölhetné a markát. De akkor elveszne a presztízs, amit ebben a típusban legfeljebb a jelvény, és az jelez, hogy tervezőinek sikerült a lényegre koncentrálniuk.
Értékelés
Pozitív
Szerény megjelenés, alacsony fogyasztás, külsőt meghazudtoló belső tér, jó vezethetőség
Negatív
Kevéssé szigetelt karosszéria, nem túl erős háromhengeres motor, enyhén túlzó ár
Árak
Tesztmodell alapára
2 703 110 Ft (2012.04.23.)
Tesztautó ára
3 200 000 Ft (2012.04.23.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
999 cm3
Teljesítmény:
55 kW (75 LE) 6200 1/min-nél
Nyomaték:
95 Nm 3000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
13,2 s
Végsebesség:
172 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
4,7 l/100km
Méretek
Hosszúság:
3540 mm
Szélesség:
1641 mm
Magasság:
1478 mm
Saját tömeg:
854 kg
Tengelytáv:
2420 mm
Karosszéria-kivitel:
3 ajtós - ferdehátú
Csomagtér:
251-951 l
Belső szélesség elöl:
1400 mm
Belső szélesség hátul:
1380 mm
Belmagasság elöl:
900-990 mm
Belmagasság hátul:
920 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
190 mm
Ülőlap hossza elöl:
515 mm
Ülőlap hossza hátul:
440 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1060 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1020 mm
Csomagtér magassága:
580-850 mm
Csomagtér hossza:
540 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1140 mm
Raktérnyílás szélessége:
880 mm
Raktérnyílás magassága:
640 mm
Motor és váltó
Motor:
Otto motor
Motorosztály:
Euro 5
Hengerűrtartalom:
999 cm3
Hengerek/szelepek száma:
3/12
Sebességváltó:
5 fokozatú kézi
Nyomaték:
95 Nm 3000 1/min-nél
Teljesítmény:
55 kW (75 LE) 6200 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
172 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
13,2 s
CO2-kibocsátás:
98 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
4,7 l/100km
Fogyasztás a használónál:
5,9 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
61 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
65 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
70 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  Messze van ez a szép és jó autótól, milyen belső műanyag formák ezek?
  A kínai kocsikba látni ilyen hosszú kézifékkart, meg a ilyen béna üléseket …
  Legújabb Renault Twingó is egy förtelem …

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  Nekem Toyota Aigo volt eddig meg Seat Arosa amik kis autók voltak. A problémám akkor kezdődött az autókkal, mikor 4 gyermekemmel ki akartam menni a határátkelőhelyen, és közölték, hogy egy gyermeket ott kell hagynom, vagy nem mehetek tovább, illetve fizethetem a bírságot. Nesze neked kis autó. Ezek után el kellett adnom, és vennem kellett normális nagy autót, amivel közlekedni is lehet. Azt sem mondhatnám hogy nyugdíjasoknak való, mert hát az unokák rohadtul nem fognak velük autózgatni, mert nem férnek bele. Ahhoz képest meg az áruk majdnem annyi, mint egy rendes autóé. Akkor inkább egy 5 személyes Suzuki. Nem a márka, de legalább 5 személyes. Ja, és a normális nagy autóm egy literrel fogyaszt többet klímával, a hely kínálat királyi, biztonság duplája, és átengednek a határ átkelőhelyeken is a gyerekekkel. Ja, és a kis autókat semmivel sem volt olcsóbb szervizelni, mint a normális nagyot. Nem hiszem hogy a németek maguknak tervezték, és erre cserélnék le a 7-es BMW-ket. Csupán a kis pénzű emberek átverésére készülhetett, ugyanis mint fent említettem, nem nagy a különbség egy komolyabb autó ára és ez között. Új autó árakról beszéltem. Pl.: Ha valaki Skoda Octavia melett dönt, zongorázni lehet a különbséget, és nem nagyon kell megtoldani az árat. Egyébként meg nem lesz halálfélelme ha mögötte jön egy kisbusz. Azért a közúton sok mindent az erő viszonyok döntenek el. Most a személyi sérülésre gondoltam.

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  illetve nyugati városokban ahol gázos a parkolás vagy kaotikus a forgalom sokan használnak ilyen autókat munkába járásra magasabb beosztásúak is. pl barcelonában is tele van az irodaházak parkolója Minivel, Arosával, Lupoval stb…

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  nyilván nem nálunk lesz létjogosultsága, ahol a családoknak első autóra sincs nagyon pénze… a német feleségeknek jó lesz apu mercije mellé a garázsban.

  a citigo igéretesebb magyar szemmel.

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  Ez egy vicc,az elfogultság felső szintje!1. Nehéz is lett volna 3,5 méteren nagy csodát csinálni, így inkább a belső tér minél bővebb kihasználhatósága volt a cél!Utána ezt irja:Nehéz kiemelkedő jelentőségű részletet kiragadni belsejébőlRengeteg hely nincs, de ami adódik, azt igyekeztek kihasználhatóvá tenni!Most mivan?Tehát szar kÍvül, belül de szeretik mert VW.Aztán: Kimondottan dizájnos részt nehéz mutatni az up-on!Lehet szeretni a háromhengeres motort, de az általa keltett alapjárati vibráció nagyon is valós, és egy hét alatt sem lehetett megszokni.És ezt 3.2-ért!Össze vissza irogatnak!Ha ez más márka lenne,már halálra savazták volna!Szégyen gyalázat!A cikk is meg az autó is!Aki ilyet vesz ennyiért, meg is érdemli!

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  A vibrálásról jut eszembe. Nem jelent ez nagyobb igénybevételt a motor alkatrészeire, csapágyaira? Tudtommal nem kedvelik az ilyen dinamikus igénybevételt.

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  Ebbe kéne rakni a VW-nek egy kis turbómotort (130 LE körül), egy jót futóművet, és kész lehetne a modern idők legjobb ár/érték arányú hot hatche bőven 1 t alatti tömeggel. Visszahozhatnák a régi GTI-k szellemét.

 • 2017.10.31. at 00:07
  Permalink

  Ha a vételár be tudna állni 2m Ft-ra akkor tényleg siker lenne, de a mai kínálat mellett 2.5 milláért kevesen fogják venni, hacsak nem a Vw jel miatt. A Renault hamar aláver majd az áraknak, a Twingo pofásabban is néz ki. Ez egy igazán jó verseny lesz Franci és Német között. Kíváncsi leszek, milyen gondok lesznek velük 5-6 évesen és melyik válik be Mo-n!

Vélemény, hozzászólás?