A legújabb Jaguar egy veterán

Elkészült az első abból a 9 Jaguar XKSS-ből, amit még 1957-ben terveztek megépíteni

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Bármilyen furcsán hangzik, de valóban ez az XKSS a legújabban bemutatott Jaguar. A modell 1957-es, de ez a példány már 2016-os gyártású. Egy be nem fejezett sorozat első darabja.


Egyedülálló projekteket indított az utóbbi időben a Jaguar Classic. Két be nem fejezett modell, a Lightweight E-Type után az XKSS limitált sorozat utolsó darabjait tervezték megépíteni. Az E-Type-ból már korábban elkészült az első, most pedig az XKSS 9 darabos be nem fejezett sorozatának első példánya is bemutatkozott. 1954 és 1956 között készült alapvetően az XKSS, 1957-re még 9 darab legyártását tervezték, de egy tűzvészben odaveszett a Jaguar Browns Lane-i gyára, benne a már elkezdett kocsikkal.
Hirdetés

Most viszont megépülnek ezek az autók, minden szerszámot újraalkottak hozzájuk egy eredeti XKSS alapján, így az új autó minden egyes alkatrésze az eredetinek megfelelő. Egy apró részleten javítottak csak, mégpedig a soros hathengeres, eredetileg a D-Type versenyautóban is dolgozó motort úgy alakították át, hogy ólmozatlan benzinnel is működjön. A 262 lóerős motor, a Dunlop abroncsok, a Smiths műszerek, mind olyanok, akárcsak a 60 évvel ezelőtti Jaguar XKSS-en. Mivel pár nappal később mutatták meg, mint a villanyhajtású I-Pace-t, mondhatjuk, hogy jelenleg ez a legújabb Jaguar.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

  • 2017.10.28. at 00:08
    Permalink

    Korábban a Lynx nevű apró brit manufaktúra épített ilyen Jaguarokat, nem tudom, léteznek-e még:

    [url]https://www.google.hu/search?q=lynx+cars&biw=931&bih=611&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjqtKe48sDQAhVKlxoKHT14BgcQ_AUIBigB[/url]

Vélemény, hozzászólás?