A Lexus egy év múlva már magát vezeti!

Jönnek a gördülő számítógépek: önvezető Lexus érkezik!

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A Toyota hipermodern – TRI-AD kódnevű – kutatóintézetének igazgatója szerint a teljesen önvezető Lexus illetve Toyota modellek 2020-ban gurulhatnak végig először az autópályán.

De mi is az a TRI-AD? 2018 márciusában történt, hogy Tokióban megnyitotta kapuit a Toyota tudományos intézete (Toyota Research Institute Advanced Development), ami a szokásos kutatólaboratóriumok és bemutatótermek közötti szakadék áthidalására hivatott. Magyarra lefordítva ezt jelenti, hogy a TRI-AD jelenlegi legnagyobb célkitűzése az autóipart manapság lázban tartó autonóm mobilitás sorozatgyártásba integrálása. Vagyis az önvezető autók sorozatgyártásának lehetővé tétele. Ahogy az intézet igazgatója, James Kuffner mondta „Ami a kutatási prototípusokat illeti, egy demonstráció megszervezése nem olyan nagy kihívás, annál inkább a piacra bocsátható termék megvalósítása. Úgy tekintünk vállalatunkra, mint a prototípust a sorozatgyártású termékkel összekötő hídra.
Hirdetés

Hogy az önjáró járművek mielőbb birtokba vehessék az utakat, szükség lesz egy mindent – is – tudó szoftverre, amihez viszont rengeteg információ szükségeltetik. Ezen adatmennyiség begyűjtéséhez nyújtanak majd nagy segítséget az online már csatlakozott járművek által szolgáltatott információk. Japán után nemsokára Észak-Amerikában is elkezdődik a piaci bevezetése a Toyota minden egyes gyártmányát hálózatba kapcsoló technológiájának, Európára 3-5 éves távlatot jósolnak.
Érdekes, hogy ennek ellenére Kuffner mennyire bizakodó. Bár a TRI-AD intézményi hátterét a nulláról kellett felépíteni, az autonóm mobilitáshoz szükséges hardveres és szoftveres megoldások is hiányoznak még, plusz a munka előrehaladtával a jelenleg 500 fős szakembergárdát is bővíteni kell, illetve az infrastrukturális költségek jelentős csökkentése szükséges ahhoz, hogy a középkategóriás autókban is megjelenhessen ez a technológia – nos, a szakember szerint mindez nem akadály! Kuffner szerint egy év elegendő a felsorolt hiányosságok pótlására, és már 2020-ban piacra kerülhet a cégcsoport első önjáró járműve, egy Lexus! Vajon sikerülni fog nekik?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?