A magyar autósok fele nem készül fel előre a télre

Erős kettősséget mutat a MOL felmérése az autók téli felkészítése kapcsán

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A magyar autósok körében végzett reprezentatív felmérést a MOL, melyből az derül ki, hogy az autósok csupán fele készíti fel a fagyok beállta előtt autóját a zord körülményekre.

A MOL nemrégiben végzett kutatásában arra voltak kíváncsiak a szakemberek, hogy az autósoknak mit jelent a járművüket felkészíteni télre, és pontosan mit is jelent szerintük a télre való átállás. A legtöbb magyar autós a gumicserét, a téli szélvédőmosót és a jégkaparót emelte ki. A kutatás szerint az autósok 20 százaléka fél óránál is kevesebbet szán az autó felkészítésére, míg a válaszadók fele egy óránál is többet tölt az kocsi megfelelő felkészítésére.
Hirdetés
Az eltérő szokások ellenére a tél kapcsán nagy az egyetértés az autósok között; a válaszadók 96 százaléka szerint fontos felkészíteni az autót a hidegebb időkre. A megkérdezettek 79 százaléka ugyanis télen sem ül kevesebbet autóban, mint enyhébb időjárási körülmények között. Érdekesség, hogy az autósok 15 százaléka a zord idő közeledtével ételt és italt is betáraz az autóba, arra az esetre, ha az úton maradna. Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője elmondta, „Tízből négy autós 15 évnél idősebb járművel közlekedik. Az idősebb autók esetében a téli felkészítésnek még nagyobb jelentősége van az üzembiztonság szempontjából, arról nem is beszélve, hogy az autóink a gondos téli ápolásnak köszönhetően maradnak olyan állapotban, hogy hosszú ideig tudjuk használni őket.” Kulcskérdés lehet az akkumulátor állapota, hiszen ez az egyik legérzékenyebb alkatrész hőmérsékleti szempontból, de a szakértők javaslata szerint érdemes még ilyenkor gyakrabban tankolni, hogya ha elakadunk, legalább a fűtés biztosítva legyen, illetve télen a prémium üzemanyagok jelentősége is megnőhet, ugyanis nagyobb garanciát jelentenek, hogy a legnagyobb mínuszokban is indulni fog az autó, bár ez dízelautóknál ajánlott leginkább.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?