A magyarok betartják a sebességhatárokat? Vallottak a sofőrök!

A magyar sofőröket kérdezték, betartják-e a sebességhatárokat, az eredmény elszomorító

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Súlyos kérdés most a sebességhatárok betartása, miután a fővárosban élők most nagy változások előtt állnak. Vajon most hogy viszonyulunk a sebességhatárokhoz?

Felmérés készült a magyar sofőrök között annak tekintetében, hogy saját bevallásuk szerint betartják-e a sebességhatárokat A K&H névtelenül kitölthető kérdőívének eredménye szomorú eredményeket hozott, tekintve, hogy főleg a Budapesten élők nagy változások előtt állnak, ideje lesz lassítani a tempón. A K&H felméréséből jól látszik, hogy szeretünk gyorsabban menni a megengedettnél, de ennél az általánosításnál persze sokkal pontosabb adatokkal is szolgál a bank és biztostó.
Hirdetés
A városi 50-es tempót tekintve a megkérdezett sofőrök 59%-a nyilatkozott úgy, hogy betartja, vagyis tízből hatan veszik figyelembe az 50-es korlátozást. A felmérés alapján a hölgyek mennek biztosabbra, 74%-os arányban tartják be a városi tempót tudatosan, a férfiak körében ez csak 46%. A nyugati megyékre külön figyelmet szentelt a K&H, az eredmény pedig 65%, vagyis az autósok nagyobb része tartja be az 50-es korlátot saját bevallásuk szerint.
Hirdetés
Az országúti 90-es tempó betartása tűnik a legnehezebbnek, országosan csak 52% tartja be, és ezen a téren is a hölgyek szerepelnek biztonságosabban, 71%-uk nem lépi át a 90-et. A felmérésben az országúton autózott tempóra vonatkozó kérdésre adott válaszok alapján viszont a magyarok átlagsebessége 92 km/h. Ezek tekintetében az autópályán autózott átlagsebesség eredménye pozitívan alakul, a megkérdezettek adatai alapján 127 km/h az átlagos tempó, a sofőrök 60%-a pedig még 120 km/h-nál sem megy gyorsabban. A kérdőív alapján a 130 km/h-s megengedett legmagasabb tempót a sofőrök 70%-a nem lépi túl. A jelentős túllépések száma ugyanakkor nem túl magas, az autósok 2%-a hajt többel 61-nél városban, 4%-a megy gyorsabban 101-nél országúton és szintén 4%-a lépi túl a 141 km/h-t autópályán rendszeresen. A K&H felmérésében 500-an vettek részt tavaly novemberben, így az adatok erősen iránymutatóak, ugyanakkor az jól látszik, hogy ha kis mértékben is, de szeretünk a táblák és szabályok szerint legmagasabb megengedett sebesség felett közlekedni.
Hirdetés
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2020.05.11. at 17:11
  Permalink

  Budapesten főműsoridőben kb. lehetetlen gyorshajtani’.
  A Hungárián pl. mióta az 1-es villamos pálya felújítás megvolt (6-7 éve) a 70-es táblákat nyugodtan leszerelhették volna, mivel a villamos tempójához van szabva a lámpaváltás – ami úgy 45-50Km/h-t jelent, ha és nincs orbitális dugó…
  A kisebb utcákból azonban a 30-as vagy 20-as korlátozásokkal remek pénzbeszedő helyek jöhetnek létre.
  Úgy általában a gyorshajtásról:
  Tegnap délután M3 autópályán haladtam (tempomat 137) és úgy Füzesabonytól Budapestig kivétel nélkül minden személyautó megelőzött, pl. 20+ éves Swift és ~25 éves kormos Passat egyaránt 🙂
  Komolyan, olyan verseny volt, mintha az életük múlt volna rajra :)))

 • 2020.05.11. at 22:50
  Permalink

  Rengeteg komolytalan és felháborító sebesség korlátozás van, amelyeket alapból ignorálok, de úgy általában sem tartom be, mert szerintem el vannak túlozva.
  Bp. külső kerületeiben simán korrekt az óra szerinti 65-70, országúton a 130-140, autópályán pedig a 160km/h.

 • 2020.05.12. at 09:21
  Permalink

  Hétvégén telekjárás, fűnyírás volt a programom, útközben az M7-esen beálltam a külső sávba ahol 120-as volt a tempó, tavaly nem nagyon sikerült 80 fölé jutni ugyanott.

Vélemény, hozzászólás?