A Merci jel Erdélyben is a gazdagság szimbóluma

Bánffyhunyadi villák, Mercedes emblémával...

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Míg maga a Mercedes a minőség, addig a Mercedes jel a jólét egyik egyetemes szimbóluma. Ékszerek, ruhák, Merci emblémát formázó kapu? Ennél jobbat tudunk!


Számos szimbólumával találkoztam már a gazdagságnak, a legmegdöbbentőbb azonban csupán pár hete jött szembe velem. Nem először jártam Bánffyhunyadon, nem először „csodáltam meg” az itteni cifra palotákat, amelyek állítólag holland mintára épültek… először fedeztem azonban fel valamit az egyik tetején. Aztán a másikén is … A háztető ugye többek közt arra való, hogy mindenféle dolgot üzenjen vele az ember. Számos településen láthatunk például kereszteket nem csak a templom, a házak tetején is. Máshol egy szélkakas járja vidám táncát a szellőkkel, olykor galambkémények vagy díszes cserepek hirdetik az ott lakók hobbiját, foglalkozását, világról alkotott nézeteit. Ezért is lepődtem meg, amikor néhány kissé kuszán álló Mercedes csillagot fedeztem fel a tetőn. A benzinkutas megerősített: jól látok. A képlet pedig tényleg nagyon egyszerű: Mercedes=pénz.

Bánffyhunyadon harminc-harmincöt darab ilyen, emeletes bádogpalota magasodik a város több száz éves nevezetességei fölé, egymással versengve. Csak egy fél emelettel legyen nagyobb, csak egy kicsit legyen díszesebb… persze az már egyedi, hogy melyik család hogyan szimbolizálja a gazdagságot. Ezek a szimbólumok persze jóformán semmit sem érnek, Kalotaszeg fővárosában ugyanis a legtöbb palota lakatlan, építtetőik az alsó szinten vagy egy szomszédos, jóval kisebb házban élnek. Az építmények többnyire valóban „csupán” státuszszimbólumot jelentenek főként roma származású és így hogy is mondjam szépen, e népcsoport hagyományait a modern építészettel igen feltűnő módon ötvöző tulajdonosok számára – akik kedvéért a közeli bazárban még közel életnagyságú műkő elefántot is árulnak, átszámítva saccperkábé ötszázezer forintért.
A levédett háromágú csillag egyébként hamarosan jubilál, ugyanis épp 1911 óta díszíti a Mercedeseket. Utalás arra, hogy a cég földi, vízi és légi közlekedésre szolgáló motorok gyártásával foglalkozik.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?