A mi drága csillagunk – Mercedes B-osztály teszt

Mercedes-Benz B 200 CDI BlueEfficiency teszt

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Aki meglátta, rajongott érte: formájáért, és azért is, mert mindenki kecskemétinek nézte, pedig a tesztautó még nem volt az.

Fokozottan érdeklődésre számot tartó modell, illetve tesztautó volt a B-osztályos Mercedes, hiszen ország-világ kecskeméti autóként ismerte meg. Még úgy is, hogy a hazai gyárban csak ez év március végén indult a termelés, B-osztály pedig már tavaly ősz óta létezik. A tesztpéldány sem magyar volt, még tavaly novemberben készült Németországban, Rastaat üzemében - ahol egyébként az előző generáció legkeményebb példányát is összerakták egykor.
Kívülről egyébként megjelenésével, nem csak hírével is feltűnő és sokak számára érdekes, sőt, a „bitang jól kinéző” jelzőt is megérdemlő a B-osztály. Belülről, illetve vele néhány napot együtt töltve azonban már nem ilyen egyértelműen pozitív a kép. Pontosabban, bízunk benne, hogy tesztautónk még előszériás volt, s a magyar példányok csak jobbak lesznek nála. Ugyanis hiába vonzó megjelenésű, hiába kellően tágas, néhány felróható hibát azért találtunk, az erősebbik dízelként alsó hangon is 8 millió forintos, s a nem is túlzottan felszerelt B 200 CDI próbapéldány esetében gond nélkül 10 millió forintos autónál. Az utca embere azonban azokat nem látja, ő csak egy kompakt-egyterű méretű, sportos megjelenésű meredekhátút lát akkora arccal, hogy az akár az óriás R-osztályé is lehetne.
Hirdetés

Arc az utastérben is van, még márkaidentitás is vastagon, a sofőr ugyanolyan kormányt markolhat, mint akár a CLS-ben, s a formák is vannak olyan kecsesek. A kerek, kissé ufószerű, de jól irányítható, tekeréssel zárható légbeömlők még frappánsabbak, mint az ott alkalmazottak. A középkonzol tetejére tett, digitális képkeretnek tűnő központi kijelző azonban érthetetlen elem, nem illeszkedik szervesen a műszerfal képéhez, ugyanakkor nem is behajtható vagy kiemelhető, hogy mondjuk GPS-ként vihessük magunkkal. Navigáció gombot kapcsolhatunk a Comand Controller körkapcsolóval, de ha nincs megrendelve a szolgáltatás, az csak egy vak menüpont, esetünkben is így volt. A központi menürendszerből alapáron elérhető azonban a ráfutásos balesetre figyelmeztetés. Érthetetlen, hogy a radaros rendszerhez miért nem társítottak tempomatot is, hogy a „Főnök, fékezni kellene!” jelzés helyett az autó maga is megtehesse azt – a távolságtartós tempomat persze elérhető, felára hajszálnyit 330 ezer forint alatti. Van továbbá éberségre figyelő Attention Assist is - mely a menüben - a Mercedes írásmódjától eltérően - i helyett y-nal szerepelt - komoly probléma, s vélhetően egy szoftverfrissítés meg is oldja majd.

A 4,4 méter hosszú, felfelé kerekítéssel 1,79 széles és 1,56 magas, 2,7 méter tengelytávú autó helykínálata talán kissé fura, valójában okos. A hatalmas arc után az utastér elöl talán kissé szűknek tűnik, ám ne feledjük, hogy egy alapvetően kisautó-alapú egyterűben ülünk, aminek azonban hossza a mai kompakt osztály felső méreteit súrolja, tengelytávja pedig a középkategóriásokét is eléri. Lényegében a beltér is ezen adatokat visszatükröző, a belső szélesség még néhány alsó-középkategóriáshoz mérten is passzentos, ennek és a középen rövidebb lapú ülésnek köszönhetően hátul is inkább csak 2, mint 3 személyes a B, lábtér azonban elöl-hátul bőven van, négy felnőtt kényelmesen ülhet és utazhat a B-osztályban - legalábbis hely szempontjából.

A menetkomfort azonban nem csak a helykínálatról szól, hanem például a rugózásról is, ami a tesztautó sportfutóművével és 225/40-es abroncsokat viselő 18 colos alukerekeivel nincs sok. Ezekkel nagyon nyers, minden úthibát, még az autópályák legkisebb egyenetlenségeit is közvetítő, szó szerint közvetlen a B-osztály futóműve. Közvetlen ugyanakkor a kormányműve is, ami ráadásul változó áttételű és nagyon kis fordulókört adó. Család nélkül nagyot lehet élményautózni a B-vel, 9,5 másodperces 100 km/órára futása nem rossz érték, feljebb is jól húz - nem próbáltuk, de állítólag 210 km/óráig. Szinte oldaldőlés nélkül, stabilan falja a kanyarokat, a 2,1 literesből származtatott 1,8 literes, nem kihegyezett, ellenben 300 Newtonméter nyomatékát már alulról, csuklás nélkül hozó 136 lóerős dízellel jól is húz, de egy egyterűtől jobban megszokott, hétköznapi használatban – véleményünk szerint – ez a konfiguráció nem ideális. Az elöl MacPherson, hátul multilink futóműről egyébként sokat elmond, hogy még ezen, 2 cm-rel ültetett, sportos hangolású rendszerről is írtak a most nyomokban sem feltűnő „lágy hangolást” az autót korábban, téli, ballonosabb abroncsokkal próbáló kollégák, így lehet, hogy csupán a hazai utakra szerencsésebb felniválasztással orvosolható lenne a rosszallt, illetve hiányolt rugózás.

Bár a B-osztály vezetése – egyterűs jellegéből és fronthajtásából adódóan - inkább sablonos, mint valódi mercedeses, rossznak semmiképp sem mondható. A stop-startos dízel indítása kissé zajos, járása csendes, ahogyan a városi futás is az. Országúton már – a minimális oldalfalú abroncsokkal – az autópályáshoz hasonlóan jelentős a gördülési zaj. Mivel a légellenállás szerény (Cw=0,26), szélzaj alig van, s a motor is kiváló, ráadásul kellően hosszúra áttételezett váltóval szerelt, a 130 km/órás utazótempó alig 2200 1/perccel futható. Városban a hosszú áttételezésből adódóan leginkább a negyedik fokozatig lehet csak felkapcsolni, s mivel a csúcsnyomatékát 1600 1/perctől hozó motor 1400 alatt már vergődik, sokszor onnan is vissza kell kapcsolni. Bár sokba, uszkve (727 710 Ft) kerül, érdemes megrendelni a Mercedes 7 fokozatú automatáját.

A konfiguráláson – prémiummárkához hűen – amúgy is nagyon sok múlik a Mercedesnél, még a családibb B-osztálynál is. Az alapáras szövetkárpit helyett például jelképes, 50 ezer forintért a tesztautóba került műbőr minőségi, a mai bőröket idéző megjelenésével jutányos ajánlat, vele együtt élve azonban már tavasszal is elmondható, hogy izzasztó, s jobb nem belegondolni, hogy nyáron milyen lesz – bár azért nem kell a Ladákból visszaköszönő égetésre számítani, megjelenésén túl jellemzőivel közelebb áll a valódi bőrhöz, mint az egykori KGST országok autóiban megszokott kárpithoz. Noha a biztonsági ellátmány 7 (első, oldalsó, függöny és a vezető térdét óvó) légzsákkal, ESP-vel, éberségfigyelővel és ráfutásgátlóval, valamint guminyomás-szenzorral, adaptív féklámpával teljes, a legolcsóbb változatával is csaknem 7 millió forintba kerülő B-osztályhoz a legtöbb kényelmi extrát – az amúgy meglehetősen hosszú – opciós listáról kell összeválogatni. Így aztán valóban az átlagigényeken túlmutató, például nyitható panorámatetős, parkoló-asszisztenssel támogatott autó építhető - nem átlagvásárlóknak. A B-osztály azonban még így is viszonylagos sikerre számíthat – itthon is, hiszen hiába rétegautó, praktikus, s magyar gyártású. Az idei év első harmadában mintegy harmadannyit adtak el belőle, mint a kategória bestselleréből, a Renault Scénicből, ami nem rossz eredmény.
Értékelés
Pozitív
Sportos menetjellemzők, helykínálat, takarékos motor
Negatív
Kemény futómű, zörgő kárpitok, csavarodó karosszéria, prémiumos ár
Árak
Tesztmodell alapára
0 Ft (2012.05.30.)
Műszaki adatok
Hengerűrtartalom:
1796 cm3
Teljesítmény:
100 kW (136 LE) 3600-4400 1/min-nél
Nyomaték:
300 Nm 1600-3000 1/min-nél
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,5 s
Végsebesség:
210 km/h
Gyári vegyes fogyasztás:
5,4 l/100km
Méretek
Hosszúság:
4359 mm
Szélesség:
1786 mm
Magasság:
1557 mm
Saját tömeg:
1495 kg
Össztömeg:
2030 kg
Tengelytáv:
2699 mm
Karosszéria-kivitel:
egyterű
Csomagtér:
486 l
Belső szélesség elöl:
1440 mm
Belső szélesség hátul:
1430 mm
Belmagasság elöl:
890-950 mm
Belmagasság hátul:
960 mm
Hátsó lábtér 180 cm-es vezető mögött:
280 mm
Ülőlap hossza elöl:
510 mm
Ülőlap hossza hátul:
450 mm
Csomagtér maximális szélessége:
1050 mm
Csomagtér szélessége a kerékdobok között:
1050 mm
Csomagtér magassága:
450-780 mm
Csomagtér hossza:
800 mm
Csomagtér hossza üléshajtással:
1480 mm
Raktérnyílás szélessége:
1100 mm
Raktérnyílás magassága:
710 mm
Motor és váltó
Motor:
Dízel üzemű
Motorosztály:
EURO 5
Hengerűrtartalom:
1796 cm3
Hengerek/szelepek száma:
4/16
Sebességváltó:
manuális - 6 fokozatú
Nyomaték:
300 Nm 1600-3000 1/min-nél
Teljesítmény:
100 kW (136 LE) 3600-4400 1/min-nél
Menetteljesítmény
Végsebesség:
210 km/h
Gyorsulás 100 km/h-ra:
9,5 s
CO2-kibocsátás:
115 g/km
Gyári vegyes fogyasztás:
5,4 l/100km
Fogyasztás a használónál:
6,2 l/100km
Menetzaj
Menetzaj 50 km/óránál:
59 dB(A)
Menetzaj 90 km/óránál:
67 dB(A)
Menetzaj 130 km/óránál:
69 dB(A)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.30. at 22:14
  Permalink

  Népautó nem lesz, főleg nem Magyarországon. Az ára majdnem mindegy, mert az a réteg, aki ezt megengedheti magának az akkor is megveszi, ha 8 millió Ft, és akkor is, ha 9 millió Ft. És tegyük hozzás, hogy ez általában a családban második kocsi lesz, jellemzően a feleségek vezetik, hiszen ezt azok veszik, ahol a családfő egy E vagy S, osztállyal esetleg egy CLS-sel jár. Mivel ez a réteg a jól menő vállalkozó, ezért le merném fogadni, hogy a B Mercik több mint 90%-a valamilyen cég nevére kerül.
  Fentieket igazolja az is, hogy ha egy családfőnek 8-10 millió Ft-ja van kocsira, akkor nem egy csapott hátú kompakt egyterűt fog venni, hanem egy Passatot, Insigniat, vagy Mondeot esetleg kombiként, vagy ha már ennyi pénzt szán egyterűre, akkor vesz egy Alhabrát, vagy az új Zafirát.
  A cikkben többször szerepelt, hogy ez a kocsi sok tekintetben nem jobb, mint egy átlag – csak valamivel több fele árban lévő – kompakt, pl. egy KIA. De ez az autó akkor is egy Mercedes, és ezért lehet adni 8-10 millióért. Minden tiszteletem a KIA-nak (meg a Hyundainak), sokat fejlődtek az utóbbi évtizedben, de egy Mercedes az Mercedes, ezt a nevet több mint száz év alatt építették azzá ami, és ez bizony pénzbe kerül.

 • 2017.10.30. at 22:14
  Permalink

  “…a csúcsnyomatékát 1600 1/perctől hozó motor 1400 alatt már vergődik…”
  Kiváncsi lennék arra a vergődésre, mikor kb. 200Nm így is tuti megvan. A legtöbb kocsiban a nyomtékcsúcs nincs ennyi. Kicsit vissza kéne venni az elvárásokból.

 • 2017.10.30. at 22:14
  Permalink

  Mikor lesz belőle elektromos változat? Majd akkor rajongunk érte. A kicsivel 6 liter alatti fogyasztás ma már nem egy tudomány! Már 12 éve a VW 1.9 TDI motorok 5 liter alatt fogyasztottak.

  Nem a 18 colos kerekek, hanem az ültetés és a sport futómű nem való a magyar utakra. Felakad mindenhol, ha nagyon alacsony az alja.

Vélemény, hozzászólás?