A német Greenpeace beperelte a Volkswagent, mutatjuk, miért!

A zöldek szerint az autóóriás nem tesz eleget a környezetvédelemért

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A német bíróságokon küzd majd meg egymással a Volkswagen és a helyi Greenpeace: a szervezet vezetősége mellett egy 20 éves aktivista, Clara Mayer is támadja az autógyártót.

A felperesek követelései közt többek közt a belsőégésű motorok gyártásának megszüntetése és a széndioxid-kibocsátás 2018-as értékekhez képest 65 százalékos csökkentése szerepel 2030-as határidővel: szerintük ez lenne a minimum, amit vállalnia kéne a Volkswagennek. A VW ezt nem csak elfogadhatatlannak, de megvalósíthatatlannak is tartja, úgyhogy indul a pereskedés. Az autógyártó 2040-re szeretné tisztán villanyautókra cserélni a teljes kínálatát, a klímasemlegességet pedig 2050-re tudják vállalni.
Hirdetés
Két fontos előzmény: a német bíróságon már született döntés a német állam ellen is amiatt, hogy nem megfelelő mértékben tett a környezet védelméért, Hollandiában pedig megvolt az első muticéget érintő ilyen jellegű bírósági elmarasztalás. Ott a Shell vesztett el egy ilyen pert, amelynek következtében jelentős emissziócsökkentésre kényszerültek az országban. "A Volkswagen elkötelezett a klímavédelem és a közlekedés szénmentesítése mellett, de egyedül nem lehet megfelelni az említett elvárásoknak." - közölte a Reuters újságírójával a Volkswagen szóvivője. Hozzátette: "A parlamentek feladata előre meghatározni az emissziós normákat, a cégeknek pedig ezeket kell teljesíteniük. Polgári peres eljárásban ilyen kérdéseknek nincs helye, főleg nem egyetlen cég vagy cégcsoport ellen." Erről a német bíróságok valószínűleg másként gondolkoznak, egy másik környezetvédelmi szervezet, a Deutsche Umwelthilfe ugyanis nemrég a Mercedest és a BMW-t perelte be nagyon hasonló indokokkal.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?