A Renault-Nissant is elérte a kibertámadás

Zsarolóvírus: már az autóipar is érintett

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Először a Nissan sunderlandi üzeme kapta meg a WannaCry zsarolóvírust, majd a Renault is leállította üzemét, egyelőre elővigyázatosságból.


A Renault-Nissan csoport számos üzemében szüneteltetni kényszerültek a gyártást a globális méretű kibertámadás miatt. Először a Nissan sunderlandi gyárát érte el a zsarolóvírus, ahova már péntek éjjel beszivárgott a WannaCry. A japánok angliai gyárában szerelik össze a Nissan Leaf, Qashqai és Note modelljeit, míg az Infiniti részéről a Q30 és a QX30 gyártását végzik itt. A Renault részéről a Sandouville-i üzem érintett, ahol szombaton szintén leállították a gyártási folyamatokat, bár egyelőre elővigyázatosságból. A Renault egyébként az egyetlen érintett francia gyár. A munkálatok mostanra állhatnak vissza a megszokott rendbe, legalábbis a francia üzem esetében, a brit gyártósorról egyelőre nincs információ.
Hirdetés
Egyébként az utóbbi idők egyik legnagyobb ilyenfajta támadásáról beszélnek. A zsarolóvírus terjesztői elsősorban a telekommunikációs cégeket és a kórházakat célozták meg, ám számos egyéb üzleti nagyvállalkozást is elértek. Oroszországban például emberek ezrei maradtak jogosítvány vagy forgalmi nélkül, hiszen ott a helyi rendőrséget támadta meg a vírus. A bűnözők fertőzött csatolmányokat küldtek szét e-mailben, számláknak, állásajánlatoknak, biztonsági figyelmeztetéseknek és más hivatalos okmányoknak álcázva. A vírus a fájlok megnyitásával aktiválódott, ez okoz most hatalmas pánikot Európa-szerte.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Hozzászólások

 • 2017.10.27. at 18:27
  Permalink

  A MSFT 3 hónappal ezelőtt kiadta rá a bugfix-et. Csak oda kellett volna kicsit figyelni. Annyi idő alatt simán le lehet volna frissíteni akármennyi gépet.

 • 2017.10.27. at 18:27
  Permalink

  A cégek többségénél nem szuper hackerek dolgoznak, hanem olyan IT szakemberek,akik előre legyártott szoftverek kezelői csupán és van valami fogalmuk a hálozatokról is.Ha az alkalmazott vírusvédelmi tűzfalak, vírusírtők gyártói nem naprakészek az ilyen támadások ellen, akkor bashatják a cégek az IT szakembereiket.Egyszóval, az egyetemeken nem hackereket képeznek, csak az átlagnál jobban képzett számítógépes szoftver hardver felhasználókat…tisztelet a kivételnek és senkit sem szerettem volna megbántani ezzel a kijelentéssel.

 • 2017.10.27. at 18:27
  Permalink

  Azért, mert nem lehet náluk 100% szűrőt beállítani, a rendes kapcsolattartás miatt.
  És mindig van egyvalaki, aki csak megnyitja az ismeretlen feladó mailjét…

Vélemény, hozzászólás?