A sivatagnak új királya van

Ennél fényűzőbb és öncélúbb jármű aligha létezik

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Láttunk már egyet, s mást az Emirátusokból, de talán minden eddiginél is cifrább az, amivel most egy sejk szeli a sivatagot. Ez itt a Dhabiyan, ami leginkább egy szárazföldi hajóhoz hasonlít.


Sokszor azt hisszük, már nem lehet felülmúlni néhány sejk fényűzését, de szerencsére nem csak a pénztárcájuk, hanem a fantáziájuk is meglehetősen vastag. Olyan járművek születnek az Emirátusokban, amire magyarázat aligha létezik, csak ámulunk és csodálkozunk, hogy ez egyáltalán létezik. Most egy újabb vas került elő, melyet úgy hív gazdája, hogy Dhabiyan. Egy tízkerekű, ötszemélyes króm szörnyetegről van szó, amiről első ránézésre azt mondanánk, meg se fog tudni mozdulni, de a Dhabiyant pont arra készítették, hogy Hamad Bin Hamdan Al Nahyan sejk szelhesse vele a sivatagot.
Hirdetés

A technikát nem bízták a véletlenre, egy kiszuperált katonai teherautót használtak az építéshez. Az Oshkosh M1075 teljes alvázát és futóművét megtartották, valójában csak a felépítményt, vagyis a fedélzetet cserélték ki. A vezetőfülke elölről hátra került, és ha jól vesszük ki, akkor egy négyajtós Jeep Wranglerből készült az utasfülke. Motorja 15,2 literes turbódízel, ami 600 lóerős, a jármű 10,8 méter hosszú, 2,5 méter széles, 3,2 méter magas és 24 tonnát nyom. A hatalmas gumik és az irdatlan hosszú karosszéria ellenére nem tűnik épp kényelmesnek, mivel a legkisebb buckán is rendesen pattog, persze, ezt sem személyautónak szánták alapból. De kit érdekel a kényelem, ha valami ekkora, ennyire csillog és egy króm teve térdel az orrán?
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?