A sztárok szerint is első a biztonság

Michelisz: a közúton óvatos duhaj vagyok

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

KRESZ-tudásunk az évek során megkopik, rutinból vezetünk, ez pedig növelheti a balesetveszélyt. Ismert személyek részvételével erre hívja fel a figyelmet a hatóság.


Alkalmi KRESZ-tesztet és rutinvizsgát abszolvált három magyar közszereplő, Janicsák Veca, Keleti Andrea és Michelisz Norbert. A sztárok elméletből és gyakorlatból is átmentek. Előbbi úgy nézett ki, hogy Somogyi Zoltán műsorvezető kommentálásával hasonló KRESZ-tesztet végeztek, mint amivel anno mi is demonstráltuk, hogy igenis szükséges a folyamatos tanulás, majd mindhárman szlalomoztak és parkoltak is egyet. Tették mindezt a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által életre hívott kreszfelrissítő.hu közlekedésbiztonsági programot népszerűsítendő.
Hirdetés


"Nem túl régóta van jogosítványom, de mióta közúton vezetek, változtak a magyarok közlekedési szokásai" – kezdte a túraautó-világbajnokságban szereplő Michelisz Norbert. "Ahogy tapasztalom, egyre kulturáltabbak vagyunk a forgalomban. Pécsett és Budapesten, illetve a két város között országúton és autópályán is sokat vezetek, s míg korábban azt láttam, hogy agresszíven, türelmetlenül vesz részt a többség a forgalomban, addig mostanra sokat javult a helyzet. Jobban figyelünk a másikra, kicsit mintha előzékenyebbek lennénk egymással. Sokan azt gondolják, hogy világbajnok autóversenyzőként vadul száguldozok és nem ismerek veszélyt, de ez közel sincs így. A közutakon első a biztonság, türelmes sofőrnek tartom magam, persze engem is ki lehet hozni a sodromból, de alapvetően óvatos duhaj vagyok. A versenypálya ezzel szemben teljesen más, ott nem ismerek előzékenységet” – mesélte Norbi, aki amellett, hogy 97%-os eredményt ért el a KRESZ-teszten, teljesítette a számára előírt, nehezített gyakorlati feladatot: hátrafelé menetben is végigment a szűk szlalompályán – simán.

"Nagy biztonságot adott a teszt kitöltése során, hogy Norbi ült mellettem" – nevetett Keleti Andrea. "Imádok vezetni, de úgy tűnik, ezt a programot nekem találták ki. Gyakorlatban bármit megcsinálok, a rutintesztem hibátlan lett, a bóják sértetlenek maradtak a manőverezés közben, de az elméleti tudásom igencsak frissítésre szorul" – vallotta be a táncművész. "Mindennap autóval közlekedem, ezzel megyek a tánciskolába, a gyerekeket is autóval furikázom, bevásárolni, ügyeket intézni, fellépni. Élvezem minden percét a vezetésnek, akár itthon, akár külföldön vezetek. A biztonságra a gyerkőcök miatt fokozottan figyelek, ezért is vettünk egy indokolatlanul nagyméretű autót, ami talán még inkább megóv minket a balesetektől.”
Micheliszhez hasonló dinamikával állt a rutinpálya bejáratához Janicsák Veca. Saját bevallása szerint már-már idegesítően lassan vezet, a gyakorlati feladatokat ennek ellenére igazán lendületesen prezentálta. "Régóta van jogsim és vezetek is folyamatosan. Természetesen az alapvető szabályok a fejemben vannak, de például azt, hogy egy traktor mennyivel mehet lakott területen belül vagy kívül, így kapásból nem tudnám. A tesztben is voltak olyan kérdések, amiket csak tippeltem, többnyire azonban be is jöttek. Egyébként a többi autós 'nagy örömére' én ráérősen vezetek, fő a biztonság" – mondta az énekesnő, aki elárulta, mindig klasszikus zene szól az autójában.

A statisztikák alapján nyomon követhető, hogy az évek során a sofőrök által korábban megszerzett KRESZ-tudás megkopik: a vezetők hajlamosabbak a szabályokat nagyvonalúbban kezelve rutinból vezetni, ami növelheti a közúti közlekedési balesetek előfordulásának rizikóját és gyakoriságát. Éppen ezt hivatott kiküszöbölni a felnőtt, már gyakorlott vezetők számára kifejlesztett program. Az e-learningen alapuló kreszfelfrissítő.hu weboldalt azoknak a gyalogosan, kerékpárral, motorral, autóval vagy egyéb járművel közlekedőknek dolgozták ki, akik aktívan részt vesznek a közúti közlekedésben, ám KRESZ-tudásuk az évek során megkopott. A honlap segítségével a közlekedés rutinos résztvevői tesztelhetik, felfrissíthetik és naprakésszé tehetik ismereteiket, hiszen a vezetési tapasztalat mellett az aktuális és folyamatosan frissülő szabályok ismeretére ugyanúgy szükség van a biztonságos és balesetmentes közlekedéshez. (Forrás: Just Creative)
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?