Minden nyereségét feláldozhatja a Tesla a terjeszkedésért

Folytatódhat a durva árcsökkentés a Teslánál

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

Elon Musk szerint a Teslák számának növelése fontosabb, mint a pillanatnyi nyereség.

A Tesla az idén jelentős árcsökkentéseket hajtott végre, és nem látszik, hogy változtatna a stratégiáján. Sőt, úgy tűnik, Elon Musk, a cég alapítója és vezérigazgatója kész feláldozni akár a teljes nyereséget annak érdekében, hogy minél több Teslát állítsanak forgalomba. Az indoklása egyszerű: azt mondja, a most elmaradó hasznot később, az önvezető funkciók révén kamatostul beszedheti.
Hirdetés
Az árcsökkentések ellenére a Tesla egyelőre elég vaskos haszonkulccsal dolgozik: az idei első negyedévben a forgalom 19%-át tette ki a nyereség. Igaz, ez elmaradt a várakozásokban szereplő 22%-tól, viszont az autóipar jellemző nyereséghányadának még így is bőven több, mint a duplája. Magyarán van mit feláldozni, és az árcsökkentéssel elérhetik, hogy az elmúlt években felépített, nagy kapacitású üzemek teljes kihasználtsággal működhessenek. A terv az idei évre 1,8-2 millió autó, szemben a tavalyi 1,4 millióval, ami ezzel a taktikával simán elérhetőnek látszik. Vannak persze olyan hangok is, amelyek szerint elhibázott lépés a jelenleg még bizonytalan önvezetés kedvéért feláldozni a biztos profitot, viszont Elon Musk nyilvánvalóan hisz az Autopilot sikerében, és mellesleg az árak leszorítása a konkurencia helyzetét is nehezíti, ami hosszú távon szintén a Tesla előnyére válhat.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?