A világ leggyorsabb Minije egy őshüllő

AC Schnitzer Raptor: a leggyorsabb Mini

Ez a cikk több mint 90 napja frissült utoljára, ezért kérjük, az olvasása során ezt vegye figyelembe!

A német AC Schnitzer kicsi a bors, de erős ars poeticájú alkotása Porschét és Ferrarit is megelőzött hockenheimi köridejével, majdnem olyan gyors, mint a Pagani Zonda F.


Az AC Schnitzer neve a BMW tuningolással nőtt össze, de a BMW elkezdett Minit is gyártani, és rájöttek, hogy az eleve dinamikus haladásra tervezett és épített kisautón is tudnak még mit faragni. A német Sport Auto magazin által nemrég megrendezett 2012-es Tuner Grand Prix-n elért eredménye alapján az AC Schnitzer Raptor nevű átépítése a leggyorsabbak közé tartozik a neves hockenheimi aszfaltcsíkon.
Hirdetés

Az 1040 kg-ra fogyasztott Raptor a mellékelt videó tanúsága szerint 1:11.6-os köridőt futott, amivel alig 8 tizeddel maradt el a versenyen szintén részt vevő Pagani Zonda F-től, viszont 4 tizedet adott egy Ferrari 599 GTB-nek, és több mint 1 másodperccel vert meg egy Porsche 911 GTS-t. A gyári JCW Coupé 1:19.1-es körével közelébe se ér.
Az 1,6 literes turbómotorral hajtott Raptor teljesítményét 211-ről 300 lóerőre emelték, amihez új turbót, intercoolert, rozsdamentes acél kipufogórendszert, versenykatalizátort és módosított motorvezérlő programot vetettek be. Ehhez a motorerőhöz természetesen már nem lett volna elegendő a gyári alkatrészek teherbírása, ezért a kuplungot és a differenciálművet is lecserélték, és könnyített akkumulátorral látták el a rendszert.

Az AC Schnitzer szerint a Raptor csak egy technológiai ujjgyakorlat, és nem terveznek belőle többet építeni, összesen 62 ezer eurót szórtak el megépítésére.
Tetszett a cikk?

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy azonnal értesülj a legfrissebb és legnépszerűbb cikkekről, amint megjelennek az Autónavigátoron!

Feliratkozom a hírlevélre

Vélemény, hozzászólás?